Hugom azt mondja a szüleink azért nem tudtak jó szülök lenni mert a rendszerváltás elött születtünk és nem tudták mit kezdjenek a rájuk szabadult szabadságtól. Ti mit gondoltok erröl?
"az én szüleim elváltak még a rendszerváltás előtt"
Ez akkoriban még messze nem volt olyan tipikus, mint manapság, azért ezt tegyük hozzá.
29.
Ez az én környezetemben nem így volt.
Minél kultúráltabb, iskolázottabb közegből jött valaki, annál jobban bántak vele.
A tanulásban segítették, a középiskola választásban a legjobb gimiket célozták, tanárt fogadtak melléjük.
A melósok, tanulatlanabbnak gyerkeinek meg jutott, ami jutott.
Ez a 70-es 80-as években volt.
Most szülőként is azt látom, hogy jobban odafigyel, az értelmesebb szülő a gyerekére.
Iskolaválasztás, nyelvvizsga, különtanár, lelki gondoskodás.
Nem mondom, hogy minden melós lelketlen és minden értelmiségi mintaszülő, de azért látni, hogy ki honnan jött.
Ha hallasz egy fiatalt beszélni, már ahogy megszólal leszűrhető a mögöttes közeg.
34-es: elbeszélünk egymás mellett, egyáltalán nem ezekről a dolgokról beszélek, hogy a tanuláshoz hogy álltak hozzá, hanem a gyereknevelés pszichológiai részéről.
Az, hogy egy ügyvéd és egy tanár gyereke jó gimibe majd egyetemre megy, természetes nyilván, de én a hasonszörű "melós, tanulatlan" szülőkkel rendelkező osztálytársaim nagy részénél is azt láttam, ami nálunk is volt, hogy a szülők ebből a szempontból kifejezetten támogatták a gyereket, tanulásra, továbbtanulásra ösztönözték. Sokszor a mi generációnk lett az első diplomás réteg a családban, általános iskolában és szakközépben is ezt láttam - erős suliba jártam, közvetlenül az elit gimik mögött volt a suli (és van azóta is), és az "elit", ügyvéd, jogász, orvos, tanár réteg mellett nagyon sok gyerek pont ilyen melós családból jött, mint a miénk, mert a szülők többet akartak a gyereknek, mint amit ők elértek.
Nálunk is így volt, a tanulásra kifejezetten odafigyelt anyám is, pont azért, mert látta ő mire (nem) vitte a 8 általánosával, apám (ha már a saját életét elqrta), nagyanyám meg pláne, nagyon jó suliba jártam, öcsém is, mindkettőnknek lett diplomája is, jól kereső szakmában. Én meló mellett végeztem a fősulit levelezőn, ez már részben az én döntésem volt, többek között azért, mert más - lelki nevelés, pszichológia, nem tudom jobban megmagyarázni - szempontból volt anyám "rossz" anya, és nem akartam már tőle függeni tovább.
""az én szüleim elváltak még a rendszerváltás előtt"
Ez akkoriban még messze nem volt olyan tipikus, mint manapság, azért ezt tegyük hozzá."
Szám szerint a 70-es és 80-as években volt a legtöbb válás. A csúcs évben majd 2x annyi, mint tavaly.
A rendszerváltás meg 1989-ben kezdődött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!