Hogyan menthetném meg a 28 éves lányomat? (hosszú és érzékeny téma)
Mindig is problémás volt a családunk bizonyos okokból. A lányom nagyon okos, értelmes, taníttattuk de sajnos felnőttként szorongásos zavarai lettek amelyek korlátozták az életterét. Nem sok helyre járt el, persze el tudott menni bárhová csak nem szívesen tette. Úgy volt vele, hogy szeretne gyereket, de mégis úgy döntött, hogy nem, mert nem mert belevágni. 7 éve van párja is, aki 2 éve a férje. A sógornőm pszichiáter és az ő férje pedig nőgyógyász. Ez azért tartozik hozzá a történethez, mert a sógornőm ezerszer felajánlotta neki, hogy segít gyógyszerekkel kikezelni a problémáját, nagyon sokat segítene az életminőségén, 2 félét kellett volna szednie, de állandóan nemet mondott a feltételezett mellékhatások miatt, és azt is mondta, nem szeretne az agyában tartós kémiai változást. Szóval elfogadtuk hogy olyan amilyen.
A lányom mentális egészségében drasztikus változás állt be az elmúlt másfél évben. Már nem szorong, sokkal jobban étkezik, utazgat, tele van energiával, kivirult. Nagyon örültünk neki. Azt mondta, hogy tudatos étkezéssel, étrendkiegészítőkkel és meditációs gyakorlatokkal érte el a változást. A feketeleves a múlt héten jött el. Kiderült, hogy a lányom a férjével együtt rendszeresen drogozik, több féle hallucinogén keménydrogot használnak. Egy közös barátjuk adta tovább a lányom unokatestvérének, ő meg egyből elmondta a szüleinek. Szóval tudja már az egész család. A lányomat kérdőre vontam, nem tagadta, sőt, olyat állít, hogy ezeknek a szereknek köszönheti részben a pozitív változásokat és a gyógyulását és sajnálja, hogy nem mondhatta el nyíltan mert nem hiszi el és nem érti meg senki mert nem tart ott ez a "hülye ország". Elvileg 2-4 havonta használják és nem sokkal az esküvő után kezdték. Én teljesen le voltam taglózódva és sírtam is és könyörögtem hogy értse meg hogy az ilyen mámor nem boldogság és azonnal kérjen segítséget akár a sógornőmtől akár mástól. De nem, hajthatatlan. Ironikus mert a nőgyógyász sógorommal íratta fel a fogamzásgátlót éveken át és ő mesélte nekem hogy már azt sem kéri és amikor rákérdeztem, miért nem, akkor azt mondta nem fogja hormonokkal mérgezni magát tovább és többek között azért is volt annyi baja mert 17 éves kora óta szedte ezt a moslékot. De persze a drog nem baj. Teljesen elveszítette a józan ítélőképességét és nagyon nagyon félek mi lesz ennek a vége. Még odáig sem jutott el ésszel és lélekkel hogy legalább a szokványos drogos mondatok elhangozzanak tőle, hogy "bármikor abbahagynám, ha akarnám" vagy hasonlóak, tehát olyan mélyen benne van hogy még szándékot sem mutat az abbahagyásra. A fő probléma az hogy 3 hónapja tudom azt is hogy gyerekvállalással kapcsolatos félelmei sincsenek meg és bele szeretnének vágni ebben az évben a babaprojektbe tehát gyereket szeretnének vállalni ezzel az életmóddal és mentalitással.
A sógornőm szerint az is felmerülhet hogy nem javult az állapota hanem ez a nagy jóllét inkább bipoláris zavar mániás fázisa amit a drogozás váltott ki és jobban kellene neki a segítség mint eddig bármikor.
Mit tehetnék? Hogyan tudnék rá hatni? Teljesen elzárkózó és már közölte hogy hiába zsarolom meg kapcsolatmegszakítással, nem fog hatni rá, tehát lényegében a drogot és a szintén drogos férjét választja. A férjem azt mondja hogy ha más nem működik akkor fel kell őket jelenteni a rendőrségen még mielőtt egy kisbabát belerángatnának a dolgokba mert a babavállalási szándékkal már nem babra megy a játék hanem hadüzenet. Én ezt drasztikus lépésnek érzem. A beszélgetés viszont nem működik. Mi lehetne még tenni? Volt itt valaki hasonló helyzetben?
Szerintem itt a legfőbb gond a gyerekvállalási szándék. Ha neki szüksége van 3-4 havonta egy-egy szeánszra ezekkel a szerekkel, akkor fogja tudni mellőzni a terhesség és a szoptatás ideje alatt? Amíg anyukaként otthon kell ülni a babával, tud találni alkalmat arra, hogy úgy használja a hallucinogént, hogy közben a gyerekre vigyáz más? Szóval mielőtt belevágna a babaprojektbe, mindenképpen ki kellene próbálnia, meddig bírja a szerek nélkül jó mentális állapotban. Ha a kihagyással visszatérnek a szorongásai, akkor nem tudja bevállalni, hogy a gyerekvállalás kedvéért kihagyjon, terhesen meg ezt nem szabad.
Meg kellene próbálni a pszichoterápiát, de sanszos, hogy itt agykémiai rendellenesség van, amin vagy a gyógyszer, vagy éppen ezek a hallucinogén szerek segítenek. Ha ő ezekben bízik, és az életvitelét még javítja is, önmagában a szerek miatt nem aggódnék.
163
A pszichedelikumok nem igy mukodnek, hogy akkor neki most mar mindig kell 2-4 havonta egy adag :) Azonkivul csak a kerdezo fejeben volt egyelore ez az otlet, hogy varandosan is fogyaszt majd a lanya.
159.: Én nem vagyok se vallásos, se fideszes, mégis ellenzem az LSD alkalmankénti használatát is. Eléggé fekete-fehéren gondolkodsz, ha azt hiszed, hogy biztos valami orbánista konzervatív az, aki ellenzi a droghasználatot. Amúgy még a Fideszben is vannak droggal kapcsolatba kerülők, a politikusok közt is.
Dél Amerikában (főként Braziliában és Peruban) vannak egész néptörzsek akik erdőben élnek és már a gyerekek is használnak dmt-t, ayahuasca-t, yopo-magot.
A sivatagi törzsek pedig meszkalinos kaktuszokat, vagy látnokzsályát. Ezek leginkább a civilizációtól távoli benszülöttek.
Vannak sámánok akik idegeneket is gyógyítanak már ilyen hallucinogénekkel pl Dániában pedig már félig-meddig legálisak is ezek.
Összességében felméréseket is végeztek és akik alkalmanként használták ezeket a szereket boldogabbak voltak, és jóval kevesebb mentális betegség volt az ilyen közösségekben jelen.
Nyilván ez olyan mint a terápiás használat, mert az egész közösség együtt fogyasztja alkalmanként (még a gyerekek is) és így viszont nem tud félremenni az utazás.
Az ilyen közösségekben az Amerikai kormány is megengedte a használatát (hiszek ahol elterjedt ott bizonyíthatóan egészségesebbek voltak az emberek.
Nem kell elhinni elsőre amit most itt bővebben levezettem. Olvasatok-járjatok utána és mindenki talál róla infókat a neten.
-Szóval ezek a bolygó egyik részében teljesen elfogadott szerek. Érdekes ott nem jellemző az alkohol vagy a benzodizapim tartamú meg egyéb gyógyszerek is - mégis jól elvannak az emberek.
-A bolygó másik részében (pl nálunk meg illegálisan ugyanezen szerek). Itt nincs kúltúráljuk, látszik a válaszokból is mennyire ismerik őket. Itt meg tele vagyunk depressziós emberekkel, meg az alkohol szempontjából az élmezőnyben vagyunk.
Hát nem árt néha szembenézni az igazsággal...
A politikusok csinálják rosszul. Nyitni kéne ilyen helyeket itt is, ahová mondjuk úgy lehetne bekerülni hogy egy pszichológus adná azoknak a beutalókat azoknak akiknél nincs olyan nagy gáz a fejben. Utána ellenőrzött körülmények között az ilyen helyeken használni ezeket (vezetővel stb). Aztán máris jobb lenne a helyzet.
Csakhogy ezektől hamar meg lehetne gyógyulni, és utána nem kéne az állandó egyéb gyógyszerezés sem (vagy lejjebb esne a cigi+pia fogyasztás) és az emberek jobban képbe is lennének (nehezebb lenne őket megvezetni). Hát melyik kormány akarna ilyen eredményt?
"mégis ellenzem az LSD alkalmankénti használatát is."
Még mindig nincs semmi asztala a te véleményednek.
167.: Érekes, mindenféle gyógyszeripari konteóban hiszel, miközben illegális szerek ellenőrizetlen használatát propagálod.
Én is olvasok kutatásokat arról, hogy a marihuána, vagy más drogok orvosi célra történő felhasználása hasznos lehet. Viszont ezt is sokéves tudományos munka előzi meg, nem egyik napról a másikra engedik a használatukat.
A bulikban történő ellenőrizetlen használat nem azonos azzal, ha orvosi felügyelet mellett, megfelelő dózisban kezelnek valakit. Az előbbi inkább valami trendi dolog manapság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!