Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Akiknek sok testvére van,...

Akiknek sok testvére van, felnőtt korukban miért nem vállalnak ők maguk is sok gyereket?

Figyelt kérdés
Az ilyen családokban amikor felnőnek a gyerekek, boldogan emlékeznek vissza a gyerekkorukra, hogy milyen jó volt ennyi testvérrel felnőni. Akkor a családalapításnál miért csak 1-2 gyereket vállalnak?
márc. 16. 18:55
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
95%
Volt két nagycsaládos osztálytársam, kB hatan voltak testvérek. Vallásos család mindkettő. Az egyik szintén nagyon vallásos lett, nem tudom, hány gyereke lett, úgy hallottam, több. Pedig mondjuk a szülők elég lazán kezelték az egészet, pl pár hónapos babát étlen szomjan kint felejtették a tűző napon az erkélyen órákra. Csodával határos módon nem lett baja, később ők maguk mesélték röhögve. A másik nagycsaládból jövő osztálytársamnak csak egy saját gyereke lett tudatosan, neki rossz volt a nagy család introvertáltként. Pedig voltak jó emlékei is, de sok rossz is, illetve inkább a folyamatos alkalmazkodás. Ő pl nagyon igényelt volna külön szobát, de amíg el nem költözött, nem lehetett. Az extrovertáltabb testvérei jobban élték meg, ő szerető szülők mellett is piszok rosszul, csak azért, mert introvertáltnak született. Szerintem akkor sem jó a magas gyerek szám, ha amúgy tényleg törődőek a szülők. 5-6 gyereknél már fizikailag képtelenség annyi személyes figyelmet szánni a gyerekre vagy pl külön szobába rakni, ha igényli, mint kevesebb gyereknél.
márc. 16. 22:10
 22/35 anonim ***** válasza:
89%

Alapból tolódik az első gyerek vállalásának az ideje, így kevesebb gyerek is születhet. Az életkor egyre inkább korlátozó tényező, az anyának nehezebb lehet a terhesség, szülés, a szülők egyre nehezebben bírják az éjszakázást és a többit.

A másik, hogy ha valaki szeretne "mindent" megadni a gyerekeinek, az sok pénz. Azért az előző rendszerben kevésbé költöttek a szülők drága különórákra, hiperszuper fejlesztő játékokra, extra nyári táborokra, külföldi nyaralásra és hasonlókra.

A harmadik, hogy az elvárások is változtak: az a jó szülő, aki sokat foglalkozik a gyerekével, nem hagyja sírni a babát, később ide-oda fuvarozza és hasonlók. Ez rengeteg idő és energia. Talán a gyerekeket is kevésbé nevelik önállóra. Nem mindegy, hogy az ovis már összedobja magának a reggelit, az iskolások pedig egyedül járnak, szülő nélkül vannak otthon vagy bandáznak valahol vagy pedig még középiskolásként is a szülő hordja különórákra, nem lehet felügyelet nélkül és még a reggelijét is ő készíti össze.

Aztán ott van, hogy ha valakinek nagyobb testvérként állandóan pótmamáskodnia kellett, akkor lehet, hogy tele volt az egésszel a zsákja, a gyerekeinek már nem szeretne ilyet, aki pedig kicsi volt, kevesebb figyelem jutott rá a szülőktől és ezt élhette meg nehezen.

márc. 16. 22:21
 23/35 anonim ***** válasza:
93%
Egyrészt: megtapasztalták az anyagi vonzatát egy nagy családnak, 2: már nem divat a több degenerációs több emeletes házak, 3: ma már egyre tudatosabbak az emberek, 4: kevesebben tudják rábízni valakire a gyerekeket, ha kell, 5: már nem dívi a legidősebbnek nevelni az összes kistesóját, mert ebből már jó pár degeneráció kapott.
márc. 16. 23:01
 24/35 anonim ***** válasza:
86%
6: meg akkor még a nőknek nem volt munkahelyük, hanem otthon nevelték a gyerekeket + háztáji.
márc. 16. 23:21
 25/35 anonim ***** válasza:
86%
Férjemnek 4 kisebb testvére van, nem kifejezeztten szeretett így élni. Magukat a testvéreit amúgy szereti. De mondta hogy mikor már a 3. és a 4. tesója született akkor nem volt boldog, hogy már megint jön egy új gyerek a családba. Sokkal kevesebb figyelem jut így rájuk, hogy az anyagiakról ne is beszéljünk. Nekünk egy gyerekünk van, többet nem is akarunk.
márc. 17. 00:06
 26/35 Katona Dius ***** válasza:
75%
Nálam nagyszülőknél volt sok testvér. Apai nagyszüleim 8-8an voltak, anyai nagyszüleim 4-4en. Ebből akik megérték a felnőtt kort 5-7, illetve 3-3 ember. Anyuék 3an, apuék ketten voltak testvérek. Mi 3an vagyunk. Apu testvérének nem lett gyereke egészségügyi problémák miatt. Anyu hugainak 1-1 gyereke lett. Én személy szerint szeretnék sok gyereket, legalább 4et, de anyagilag nem fogjuk tudni vállalni. Max két gyerek az, akit megfelelő körülmények között fel tudunk majd nevelni, így nem is vállalunk majd többet.
márc. 17. 01:01
 27/35 anonim ***** válasza:
91%

Valaki pont ezért nem vállal gyereket, mert megundorodik a családos életmódtól egy életre.

Aki introvertált, annak maga a pokol nagycsaládban felnőni.

A nyomorról ne is beszéljünk.

Mi 3-an vagyunk testvérek, de egyikünk sem akar családot!

márc. 17. 04:01
 28/35 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
márc. 17. 04:09
 29/35 anonim ***** válasza:
91%

Mi ketten voltunk (én vagyok az idősebb, 6 évvel). Szüleim minden létező hibát elkövettek (kivételezés, a kicsi a hercegnő, én pedig az eltűrt gyerek, stb..)

Nekem ez bőven elég volt ahhoz, hogy egyetlen gyerekem legyen.

márc. 17. 11:55
 30/35 anonim ***** válasza:
100%

Mert 3+ tesó után már a gyerekek nevelik egymást.

Tiniként már volt elég kisgyerekekkel mizéria, felnőttként már nem vágyom gyerekre.

márc. 17. 12:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!