Mit mondjak neki?

Figyelt kérdés
Anyukámnak úgy 2 éve van egy furcsa szokása ami abból áll,hogy néha minden ok nélkül egy ideig nem szól hozzánk.Ez 1 naptól terjedt úgy 2 hétig. A szüleivel is csinálja, 1 hónapja szétmentek apukámmal addig vele is csinálta és néha velem is. Én már 16 vagyok szóval az évek alatt hozzászoktam.Mivel mikor befejezte akkor úgy csinál mintha semmi nem történt volna és minden vissza áll a régibe. Viszont van 1 öcsém, ő még csak 9 éves. Vele eddig nem csinálta és próbáltam mindent megtenni,hogy ebből ne is vegyen észre semmit. De mióta nincs apukám vele is elkezdte és ilyenkor nem érti,hogy anya miért nem szól hozzá. Mikor sírva megy oda hozzá simán kimegy a szobából vagy beül kocsiba és elmegy 1-2 órára. Ilyenkor hozzám jön és kérdezi,hogy miért nem szól hozzá anya, mi a baja anyának. Már azt is megkérdezte,hogy anya miért nem szereti. Az a baj,hogy ezekre még én se tudom a választ, azt pedig nem akarom neki mondani,hogy anya nem szereti mert amikor nem ilyen akkor tényleg jó anya. De azon kívül valamit csak mondanom kéne neki,hogy bírja ki majd abbahagyja. Mert nekem is ezt mondták a nagyszüleim és apukám is. De nekik azért kicsit könyebb mivel nem vele élnek. Szerintetek mit kéne mondanom az öcsémnek?
2023. dec. 29. 12:35
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
94%
Hűha! Anyád beteg, pszichiátriai kezelésre van szüksége. Talán depressziós, esetleg bipoláris. Amúgy ellát, dolgozik? A lelki kínzás ugyanúgy szülői alkalmatlanság, mintha nem látna el. Apukád nem vállalja a neveléseteket? Vagy akár csak az öcséd nevelését? A háziorvosának mondd el, de a gyerekorvosnak is elmondhatod, itt a gyógykezelése érdekében lépni kell. És az anyáddal is beszélj, hogy ezt nem teheti. Nem viselkedhet így a gyerekeivel, ha pedig baja van, forduljon orvoshoz. Erről soha nem lehetett beszélni vele? Ha nem változtat, én még a munkahelyi főnökéhez is elmennék érdeklődni, hogy ott is ilyen-e. Esetleg valamilyen eseményhez köthetők a hangulatzavarai. A nagyszülők tudják, hogy ti, gyerekek is áldozatai vagytok?
2023. dec. 29. 12:58
 2/14 anonymousreview60 ***** válasza:
88%

Nekem anyám csinált olyant, hogy ha öcsém csinált valami "nagy" rosszat, akkor ott volt kiabálás meg mittomén, aztán kb. 2-4 órán belül az élet ment tovább. Az én eseteimben ezeket 1-1,5 napos, velem szembeni csend követte. Ma már az a feltevésem, hogy a munkahelyei-feleségi helyzetekben gyűlt fel benne feszültség, ami kitört valami "rossz" cselekedetemen, ekkor le lettem kiabálva-üvöltve. Én elvonultam (majd nagy sokára visszamentem szintén) tanácstalanul, és 1,5 nap után minden ment a régiben.

Ha csak 1-2 óra vagy időnként egy nap lenne, akkor azt mondanám, hogy más megoldás híjján a külvilág kirekesztésével teremt énidőt, amikor a saját érzelmeit tartja karban vagy gondolja végig a dolgait. Ez a "2 hétig" viszont már komolyabb dolog.

Mindenképpen el kell mondanod neki, hogy mi az amit észlelsz, és ez miért zavaró az öcsédnek és neked. Lehet, hogy az énidő a magyarázat erre is, de én ezt kétlem. Ha nem az énidő a magyarázat, akkor anyádnak érdemes pszichológus segítségét igénybe venni.

Az öcséd eddig azért nem kapta, mert arányosan több (2/3) másik személy volt, akin leverhette anyád a feszkót, és a kisgyereket védeni kellett. Öcséd is nagyobb lett, pasi is kevesebb van.

43F

2023. dec. 29. 13:35
 3/14 A kérdező kommentje:
1 Dolgozik rendesen, szerintem a munkahelyén nem így viselkedik különben már kirúgták volna. Apukánk összeköltözött a barátnőjével 1 kis albérletbe. Még hétvégi láthatásra se visz el mert nem lenne hol aludnunk. Ő lerendezi annyival,hogy néha felhív és annyit mond,hogy anyád bolond. A nagyszüleim pontosan tudják,hogy milyen mivel 3 háznyira laknak tőlünk és régen hozzájuk szoktam átmenni sírni,hogy az öcsém ne lásson. De papám mindig azt mondta,hogy ő ebbe nem szól bele. Mamám pedig azt,hogy bírjam ki,hiszen mikor normális akkor szeret minket. Erről beszélni nem lehet vele. Mert akkor újra kezdi az egészet. Amúgy igen akkor is főz amikor nem beszél velünk.
2023. dec. 29. 13:40
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Depresszió.
2023. dec. 29. 13:43
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Extrém felhangolt állapotai nem szoktak lenni?
2023. dec. 29. 13:44
 6/14 A kérdező kommentje:
Szerinte mindenféle ilyen gyógykezelés bolondoknak való. Ezt sokszor hangoztatta amikor halotta,hogy valamelyik ismerőse nyugtatót szed vagy pszihológushoz jár. Szóval kétlem,hogy bármi ilyenbe belemenne. Szerintem azt se érti,hogy ő ezzel amit csinál bármi rosszat tenne.
2023. dec. 29. 13:47
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
De ez kőkemény depresszió, amikor hullámokban nem érdekli más, csak a saját baja és nem veszi észre, hogy más is van körülötte. Az öcséd érdekében kéne lépnetek. Keresd meg az iskolai pszichológust vagy az osztályfőnököt, és vele együtt kérj segítséget, mert te 2 év múlva elmész továbbtanulni és akkor a 11 éves öcséd magára marad vele, néha tök egyedül, amikor anyád majd újra bekattan. Te se maradhatsz még 8-10 évig otthon azért, hogy megvédd a testvéred ettől.
2023. dec. 29. 14:09
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
Hát pedig "bolond" is, ha a pszichés betegséget annak nevezzük. Szerintem bipoláris. Ti így veszélyeztetve vagytok, életreszóló traumát szereztek. Felelős az apád, aki ebben benne hagy, és felelősök a nagyszülők is. A gyerek védelme mindenki kötelessége. A lakás kinek a tulajdona? Ha közös volt, akkor ilyen esetben az apának kéne kérni a felügyeleti jogot és vele a lakást. Kezdd el a dolgot a háziorvosnál, a gyerekorvosnál, az iskolapszichológusnál, az iskolai szociális munkásnál, ha van, az osztályfőnöknél is, ha normális, így egyszerre mindet. Valamelyiküknek meg kéne győzniük az anyádat, akár fenyegetéssel is, hogy menjen el pszichiáterhez. Sima tablettával meg lehetne oldani ezt a betegséget, ha tényleg az. Most neked itt felnőtté kell válnod, mert a család nem áll ki melletted. Majd jelentkezzél, mi történt, érdekel a sorsotok alakulása.
2023. dec. 29. 14:34
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Laikusként nem tudhatjuk, mi a baja, de valamit tenni kellene, mert öcséd rá fog menni erre lelkileg... :(

Olyasmit lehetne neki mondani, hogy "ugyanúgy szeret akkor is ha nem szól hozzád, valami baja van ilyenkor, mi se tudjuk hogy mi".

2023. dec. 29. 15:20
 10/14 anonim ***** válasza:
62%
Beszélj a nagyszülőkkel, rokonokkal, hogy beszéljék rá arra, hogy pszichológussal (nem pszichiáetrrel!) kezeltesse magát. Nem kell maszekhoz menni, lehet tb-s is. Számolni kell azal, hogy 1-2 látogatás nem hoz, nem hozhat, eredményt. Kell, hogy a szakember beleláson a lelkébe, elmondja neki az élete minden nrészletét, ugyanakkor kell, hogyb neki is legyen bizalma a szakember felé. Ismétlem: 1-2 látogatás semmi!
2023. dec. 29. 15:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!