Szerintetek ez egészséges? 19/F
Első éves egyetemista vagyok, jogra járok. Önköltségesre vettek fel(mint az itteniek olyan 95%-át). Magamnak állom a tandíjat, dolgozok heti 15 órát egyetem mellett. Lehet azt mondani, hogy ez nem sok, de én a többi egyetemistán nem tapasztalom ezt. Sajnos még a szüleimmel élek, mert nem tudok teljes munkaidőben dolgozni(akkor nem tudnék egyetemre járni).
Nyilván amíg otthon lakom, addig ki kell vennem a családi munkákból a részem, eddig oké. De anyám meg apám azt gondolja, hogy joguk van egyébként a magánéletembe beleszólni, tehát pl. számonkérnek, hogy milyen jegyeket hozok. És amíg velük élek, tök mindegy, mennyire felelősségteljes vagyok, mindig előhúzzák ezt a kártyát. K&rva idegesítő.
Most lehet idegesítő, igen.
Inkább becsüld meg, hogy a szüleiddel lehetsz még, és érdeklódnek irántad.
Ez egyébként nem beleszólás, hanem csak egy kérdés…
Aggódnak, hogy rendben menjen minden, és nem baszogatni akarnak.
Becsüld őket, ne ide írkálj inkább :)
Ha a szülők finanszírozzák a megélhetésedet, akkor nem teljesen a magánügyed, hogy mennyire jól tanulsz. Ha te tartod el magad, az más.
A szülői terror nem itt kezdődik. Ha pl. minden percével elszámoltatják, nem engedik, hogy párkapcsolata legyen, vagy kritizálják a partnert, el akarják marni mellőle, az már az. Az is, ha megszabják, hogy öltözzön, hova menjen vagy ne menjen.
Elég kevés információt írtál a szüleidről. Ha ők pénzelnek, van beleszólásuk a tanulmányi eredményedbe. Hiszen ha pl. megbuksz, tovább kell eltartaniuk, vagy el kell menned dolgozni, nem vagy már gyerek. Amíg náluk élsz, ezek a dolgok őket is érintik.
A finanszírozás azért feljogosít erre-arra. Pl. a jogban a tartásdíjra való érdemtelenség is létezik.
Én pl. nem függök senkitől és nem is szeretnék. Pont azért, hogy senki ne szólhasson bele az életembe. De ha valaki részben vagy egészben eltartana, akkor joga lenne abba beleszólni, hogy elmegyek-e dolgozni, vagy nem bukok épp kifelé az egyetemről. Ugyanis akkor belém fektetett pénzt, és fennáll az élősködés esélye, ha valaki úgy vár el részleges vagy teljes eltartást, hogy nem teljesít cserébe. 18 felett egy szülő nem köteles eltartani a gyerekét. Ha nekem lenne egy nagykorú egyetemistám, akkor nem foglalkoznék részleteiben vele, hogyan tanul, de azért azt elvárnám, hogy ne bukjon meg, mert az engem, mint eltartót is érint. Ha teljesen eltartja magát, akkor nem lenne egyáltalán közöm hozzá.
A következő példa mutat be egy olyan családot, ahol jogosulatlanul beleszólnak a felnőtt gyerek életébe:
https://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__szulo-gy..
A kérdező nem fejtette ki részletesen, hogy a magánéletbe való beleszólás meddig terjed. Ha kb.annyira, mint a linkelt kérdésben, akkor jogos a panasza. De ha csupán annyi, hogy az eltartását részben végző szülőket érdekli, mennyire jól vagy rosszul tanul, az szerintem még nem elviselhetetlen, sőt, jogos is, mert a villanyszámlát és az étkezést szinte biztos, hogy ők fizetik. Emiatt őket is érinti. Ha a fiú mindent maga fizetne, a villany, gáz, kaja rá eső részét is, mert teljesen önellátó lenne, akkor valóban nem lenne közük hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!