Miért nem hiszik bennem és támogat a családom?
Figyelt kérdés
Eldöntöttem hogy egyetemre szeretnék járni pszichológiára ez az álmom. Azt mondják nekem ez túl nehéz hülye vagyok hozza. Elvették az önbizalmamat is már teljesen. Mindig a bátyám árnyékában éltem mert ő mindig jobban tanult nálam (orvostan hallgató most). Csak őt látják a tökéletest én meg csak a hülye. Most fogok érettségizni és épp megakartam kérni a tanáromat hogy készitsen fel az emeltre de igy már nem tudom. Szerintetek mit csináljak?2023. okt. 6. 19:31
21/24 anonim válasza:
Bocs, kérdező, de ha most érettségizel, akkor tizedikben már kellett volna faktot felvenned az emeltekhez, meg nyelvvizsgázni a pluszpontokért.( a pszichológián magasabb a ponthatár, mint az orvosin, igaz a humán tárgyakból relatíve könnyebb magas pontokat elérni) Nagyon ötletszerűnek tűnik így az álmod , de azért ne add fel. Jó könyvekből akár egyedül is felkészülhetsz, csak tudd, hogy késésben vagy, és hajts keményen.
22/24 anonim válasza:
Én elvégeztem a pszichológia képzést, engem is az fűtött, hogy mit láttam bele a szakmába, a realitás csak a végzést követően tárult fel. A MA-ig könnyű eljutni, utána jön a neheze, hogy klinikai szakképzésbe bekerülni kb. esélytelen, mert olyan állami munkahely kell mellé, amivel annyit keresel, hogy klinikain a féléved ki tudod fizetni, és talán nem halsz éhen, de akkor még semmi mást nem csináltál, cserébe minden időd elment, felejtsd el, hogy családot alapítasz, házat veszel, albérletben laksz. Azt is felejtsd el (mert kivet a szakma), hogy MA után belevágsz az egyéni tanácsadásba, mert milyen jó pénz, minimum egy módszerspecifikus képzés kell (szintén nem olcsón és időben is hosszan számolj vele). Ha az az álmod, mint sok egyetemista pszichológusnak, hogy terapeuta leszel, az BA+MA+klinikai (4év)+ 2év igazolható gyakorlat, és kezdheted is a két éves képzést, tehát az egyetemi felvételt követő 13 év múlva lehetsz az rengeteg lemondás árán, tehát nagyon nagyon akarnod kell. Ha ilyen könnyen el tudják venni a kedved tőle, hagyd a fenébe, mert ehhez tényleg mindennél jobban akarni kell, hogy ennyi áldozatot hozz érte. Arról még nem is beszéltem, hogy az anatómia és statisztika sokak számára szórótárgyak, tehát van bőven reál oldala is. Nekem ennyi pluszt adott, hogy statisztikából és SPSS-ből élek, én is pályaelhagyó vagyok, mint rengetegen.
23/24 anonim válasza:
22 ez korrekt válasz. Ilyen tekintetben azt kell megnézni, hogy a kérdező milyen indíttatásból szeretne pszichológiát tanulni. Szeretne-e tud-e ennyi áldozatot hozni, vagy lehet keresni olyan szakmákat amelyekben szintén empatikus készség, segítő szándék szükséges, és kevesebb erőfeszítéssel elérhető. Pszichológiát tanul minden pedagógus, fejlesztő, gyermekvédelmi területen dolgozó, hr-es, coach és még ki tudja, utána kell nézni, de ebben is tanácsot lehet kérni a tanáraitól, akik valamennyire fel tudják mérni a kérdező képességeit és kitartását.
Én gyerekkoromban szerettem volna pszichológus is lenni, végül egészségügyi pályára mentem, de ha most lennék fiatal, a 22 hozzászóló által leírtakat tudva biztos nem vágnék bele!
24/24 anonim válasza:
És mi lenne, ha a kérdező mondjuk egy coaching képzést csinálna meg, (ha nem is most, de majd vmikor később), most annak nagy a keletje, és fényévekkel egyszerűbb, mint az amit a 22-es leírt, viszont valamilyen szinten meg van köze a pszichológiahoz, mert ott is emberekkel dolgozol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!