Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért nem hiszik bennem és...

Miért nem hiszik bennem és támogat a családom?

Figyelt kérdés
Eldöntöttem hogy egyetemre szeretnék járni pszichológiára ez az álmom. Azt mondják nekem ez túl nehéz hülye vagyok hozza. Elvették az önbizalmamat is már teljesen. Mindig a bátyám árnyékában éltem mert ő mindig jobban tanult nálam (orvostan hallgató most). Csak őt látják a tökéletest én meg csak a hülye. Most fogok érettségizni és épp megakartam kérni a tanáromat hogy készitsen fel az emeltre de igy már nem tudom. Szerintetek mit csináljak?
2023. okt. 6. 19:31
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
67%

A gyógypedagógus pedig nem jön semmivel, csak biztat. Száz példát is hozhatnék, láttam már generációt felnőni, normál gyerekeket is nemcsak SNI-t, tudom, hogy bárkiből lehet bármi, csak tenni kell érte. Sokat. Nem keveset. Senki nem mondta, hogy az emelt érettségi, az egyetemi felvételi könnyű. De még tanév eleje van, tanulhat, igyekezhet. Ha nem sikerül elsőre, sikerülhet másodjára.

Tudjátok az a legnagyobb baj ebben a társadalomban, hogy mindenki csak minősíti és elítéli a másikat. Ha azt mondod egy gyereknek, hogy te nem vagy elég jó, nem vagy okos, neked ez nem fog menni, akkor ez így is lesz. Mert elhiteted vele, hogy ő nem elég jó. Lerombolod az önbecsülését. Egy életre meghatározó, hogy egy gyerekben hisznek-e vagy sem. Na itt kezdődik a pszichológia!

2023. okt. 6. 21:43
 12/24 anonim ***** válasza:
78%

Ne törődj se a családoddal se a szemét kommentelőkkel! Tanulásra és a jövődre koncentrálj! Mutasd meg nekik, hogy képes vagy rá.

Bocsi, de nagyon undorítóak a szülei! Az én nagy tesóm is mindig jobban tanult nálam, anyám mégsem tett semmiben kükönbséget köztünk.

2023. okt. 6. 21:51
 13/24 anonim ***** válasza:
77%
Az önbecsülés nem elég, 11-es, önismeret, reális önértékelés kell. Nem igaz, hogy mindenkiből lehet minden, belőlem például az életben nem lesz kötéltáncos. Nem akkor teszünk jót neki, ha alap nélkül biztatjuk, hanem ha a realitások felé tereljük. Ha nem jön be neki, mert nem képes rá, és a kérdező írásából látszik, hogy nem képes rá, akkor iszonyúan csalódni fog, ha belefektetett egy csomó energiát fölöslegesen, ahelyett, hogy elérhető célokba fektette volna. A kisebb, elérhető célkitűzés, mondjuk, legyen 2 év alatt fogorvosi asszisztens, az is eléggé pszichologizál, sikerélményt hoz.
2023. okt. 6. 22:26
 14/24 anonim ***** válasza:
88%
Nyilván nem mindent elhet csak tanulással elérni, de ha már megpróbálja nem veszithet vele.
2023. okt. 6. 22:30
 15/24 anonim ***** válasza:
87%

Én azt gondolom, hogy nyugodtan próbáld meg, tarts ki a terved mellett, mert csak nyerhetsz az egésszel.

Az más kérdés, hogy a kérdésed alapján Te a sokadik vagy, aki azért megy pszichológia szakra, hogy a saját komplexusait kezelje ki.

2023. okt. 6. 22:41
 16/24 anonim ***** válasza:
26%

#13: és ki az, aki fel van jogosítva arra, hogy bárkiről kijelentse, sosem lesz képes valamire?

Lehet, hogy Te meg vagy győződve arról, sosem leszel kötéltáncos, de más ember mi alapján jelentheti ki ugyanezt rólad? Mert még ha tolószékben lennél... de az, hogy ki mit tud megtanulni, ki milyen mentális készségekkel rendelkezik, az egy olyan mások elől rejtett terület, hogy nagyon önteltnek kell lenni ahhoz, hogy más 100%-ra leírjak.

2023. okt. 6. 22:44
 17/24 anonim ***** válasza:
0%
#13 Amellett, hogy teljesen egyetértek, szoktál Pál Ferit hallgatni, ugye? :) Szinte szóról szóra ugyanezeket mondja valamelyik videójában.
2023. okt. 6. 22:58
 18/24 anonim ***** válasza:
66%
Mert nem tudsz írni.
2023. okt. 7. 00:50
 19/24 anonim válasza:
71%
Énn ís etyetemre akartam járni bátya, énn atysepész akartam leni, csak esz valamé sese gyütt ősze.
2023. okt. 7. 05:41
 20/24 anonim ***** válasza:
78%

A fő kérdés végülis az, hogy miért nem támogatja a családja. Nehéz egy jó képességű sikeres testvér árnyékában felnőni. Beszélgess a szüleiddel erről, mondd el, mit érzel. Mert igen, az önbecsülés itt kezdődik, a családban.

A helyesírási hibák az egy tünet, ebből még itt senki nem tehet végérvényes következtetést arról, hogy te mire vagy és mire leszel képes. Jelenleg akik ezt a legjobban tudhatják, azok a tanáraid, akik tanítanak. Kérj tanácsot az osztályfőnöktől, meg azoktól akik az érettségi tárgyakat tanítják, egyáltalán menne-e neked az emelt szintű érettségi. Ez már reálisabb önképet ad. Ha te úgy érzed, hogy nagyon ezt akarod, és megteszel érte mindent, csináld. A tanulást, a tudást nem veszi el tőled senki. Nehéz a pszichológia tudomány, nagy a túljelentkezés, magas a ponthatár. Sokat nem vesznek fel. De ha végigmész az úton, bárhogyan is alakul, megpróbáltad. Ha most feladod a külvilágra hallgatva, egy életen át bánni fogod.

Meg kell tanulni, hogy a kudarc is a siker része.

2023. okt. 7. 06:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!