Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Akarminek örülök, elveszi a...

Akarminek örülök, elveszi a kedvem apám...miért csinálja ezt?

Figyelt kérdés
Most is épp a sírás kerülget, mert végre eljutunk egy szuper helyre nyaralni a párommal, amire egy éve gyűjtögettünk. Végtelenül vártam, hogy végre eljöjjön az időpont, de apám teljesen elvette a kedvem, hogy minek kell elszórni egy rakat pénzt, amikor így sem állunk túl jól anyagilag. Azt hittem, a gyerekkor elmúlásával végre ennek is búcsút mondhatok, mert gyerekkorom óta folyamatosan ezt műveli velem. Akarminek örülök, akármiért lelkesedtem, mint valami halálfaló, minden boldogságom két pillanat alatt elveszi, eltörli, lelomboz. Tudom, már felnőtt vagyok és nincs ehhez köze, de borzalmasan rosszul esik ez most! A testvérem minden sikerének örül, meg nem merné sérteni, elő nem merné neki adni a véleményét. Én sem kérdeztem a véleményét természetesen, totál hidegzuhanyként ért, hogy a semmiből ezt közölte. Annyira fáj, pedig felnőtt vagyok, hogy ezt elmondani nem tudom. Miért kell ezt csinálni? Életem vágya volt ez az út, miért csinálja ezt velem???
2023. aug. 21. 21:11
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:
Azért, mert még nem gyűlt össze a saját családi házra a pénzünk. Hozzáteszem, ha sehova nem mennénk, akkor sem tudnánk még házat venni...
2023. aug. 22. 07:22
 12/25 anonim ***** válasza:
95%

Apád azt élvezi - valószínűsíthetően - hogy a szavaival hatást tud gyakorolni rád, befolyásolni, manipulálni tud.

Vannak emberek, akik akkor örülnek, ha a másik szomorú, vagy pár szóval szomorúságot, rosszkedvet, demotiváltságot tudnak előidézni nála. :(

Lehet hogy gyerekkorában őt is így nevelték, volt egy hasonlóan bántalmazó apja vagy anyja. Nagyszülőkre nem jellemző ilyen viselkedésmód?

2023. aug. 22. 07:52
 13/25 A kérdező kommentje:
Nem különösebben foglalkoztak/foglalkoznak vele, elég semleges a kapcsolatuk, de bántani egyébként nem bántják (kivéve, hogy valószínűleg ez a közöny bántja, de direkt szavakkal nem rombolják, csak pl. a testvéreit sokkal jobban szeretik szerintem...viszont akkor sem degradálják és piszkálják). A pénzügyeiről semmit nem tudnak és nem beszélnek bele sem a házasságába, sem semmi egyébbe. A húgát egyébként imádja, vele k.urvára együtt tud érezni és örülni, ha eljutnak a férjével nyaralni pl vagy valami sikerül neki (ezt azért írom, mert azt hittem, talán hímsoviniszta, de más rokon nőkkel normális)...igazából mindenki másnak örül, olyan, mintha csak nekem kívánná, hogy ne legyek boldog, mások előtt sosem mutatja meg, hogy mekkora szája van és milyen ocsmány természete velem szemben. Sokat gondolkodtam már, hogy miért kellett második gyerek, mikor a bátyám úgyis az etalon, elég lett volna ő, mert gyerekkorom óta ez teljesen tönkretesz. Ha barátnőkkel akartam találkozni, kirándulni menni, akár csak biciklizni, akkor megkaptam, hogy "Mert? Neked minek kell odamenni? Neked most feltétlenül szükséges találkozni? Inkább tanulnál...nem kell neked oda elmenni. " Amúgy egyedül én vagyok diplomás a családban, úgyhogy tanultam is ezerrel és azt hittem, hogy majd ezzel vége lesz ennek, de nem így lett. Soha nem tudok megfelelni, pedig gyerekkoromban végignyertem az összes versenyt, amin indultam. (Ezt csak azért írtam le, hogy rohadt sokat tettem azért, hogy szeressen vagy legalább elismerjen... hát, nem sikerült.) A barátaimat (szerelem) folyamatosan el akarta marni mellőlem, bunkó volt velük, mindig úgy viselkedett, mintha valami ordas k.urva lennék, mikor szerelmes voltam, miközben a bátyám végigdug.ta fél Európát és a húga is más tizenpár évesen együtt élt egy sráccal, pedig akkoriban még ez bőven "nem volt divat". Én meg, aki hosszútávú kapcsolatokban voltam (tíz év alatt háromban), mindig el voltam küldve a francba, hogy mit képzelek magamról.
2023. aug. 22. 08:13
 14/25 anonim ***** válasza:
94%

Nekem apám és anyám is ilyen. A szakmunkás végzettségű öcsém nem tud rosszat csinálni, de én (nő vagyok) csak azt. Nem akarlak elkeseríteni, de már közel az 50-hez vagyok, és ez nem szűnik meg. Szépen kialakított az emberben egy megfelelési kényszert. Szereztem is négy diplomát, amelyek közül az első diplomaosztómra azért eljött anyám, de egyébként nem érdekli őket.

Egyébként, egy idő után tényleg nem érdekli az embert. Annyi, hogy nem szeretem a szüleimet. Életemben egyszer még a fejemet sem símogatták meg.

2023. aug. 22. 08:39
 15/25 anonim ***** válasza:
94%

Szerintem sz@rd le az egészet. Nem kell neki megfelelned semmiben. A te életeddel azt csinálsz, amit akarsz. Igenis legyél jókedvű és örülj a sikereidnek, a boldogságodnak, amit magadnak köszönhetsz!

Az én anyám is dettó ez amúgy. Mikor annak idején felhívtam, hogy lesz még egy gyerekünk képes volt csípőből visszakérdezni: "minek még egy gyerek??" Hozzáteszem 2 van összesen, nem a hatodikkal lettem terhes-bár ahhoz se lett volna köze

Na mindegy, én évek óta nem beszélek vele, de ez egy hosszú sztori. A lényeg, hogy ne hagyd magad tönkretenni! Élvezd az utazást és tudatosítsd magadban, hogy mindent saját magadért teszel, nem azért, hogy másoknak megfelelj!

2023. aug. 22. 08:47
 16/25 A kérdező kommentje:
Utolsó! Nagyon sajnálom, borzasztóan együttérzek veled. Ráadásul a munka világában is hátrányban vagyok emiatt, mert simán magamat okolom mindenért és ezt látva sokszor olyan elvárásokat támaszt felém a főnököm, amiket másoktól nem követel meg. Hozzászokott, hogy brutálisan maximalista vagyok, ez az alap és még akkor is kevésnek érzem magam, ha elismernek a feletteseim. Aki ezt egy kicsit is felismeri, végtelenül ki tudja használni... tulajdonképpen nevelt egy csicskát (engem) vadidegeneknek. Ha régebben panaszkodtam, hogy lehetne több a fizum, akkor mindig megkaptam, hogy "miért, neked mennyi pénz kéne?" (tényleg nem kerestem akkoriban jól...). Másnak meg örült, pl. a barátja fiának, hogy de jó kis állása van...
2023. aug. 22. 08:50
 17/25 A kérdező kommentje:
Bár az (akkor még) utolsó kommentelőnek írtam, aki a 14. volt, de a 15. is ismerős...előre rettegek, hogy ha majd babát várok, akkor is milyen aljas módon lekezelő lesz és nem fog örülni neki, ráadásul a bátyámnak már van gyereke és biztos vagyok benne, hogy kivételezni fog. Az is szép, hogy a bátyám gyerekének mindent szabad, na...az enyémet majd biztos próbálná "nevelni"...de csak próbálja, a leendő gyerekemet nem fogom bántani hagyni!
2023. aug. 22. 08:53
 18/25 anonim ***** válasza:
93%

#15 vagyok

Van millió és egy sztorim ilyen dolgokról nekem is sajnos. A maximalizmus és a megfelelési kényszer nagyon nehezen leküzdhető egyébként számomra is. Már elmúltam 40, de még mindig tanulok, mert valahogy mindig több/jobb akarok lenni és sajnos a 100% is kevés. De igyekszem felülemelkedni ezeken és én is tudatosítom folyamatosan, hogy magnak csinálok mindent. Ha valami nem sikerül, vagy nem úgy, akkor mi lesz? Hát semmi :) Nyilván vannak dolgok, amik berögzülnek gyerekkorban és már a személyiségünk részei, de mindig van mód változásra, amit csak saját magunkban tudunk elérni.

"Változtasd meg magad, megváltozik a világ" ,hiszen csak a saját hozzáállásunk változtatható, másoké nem

2023. aug. 22. 09:03
 19/25 anonim ***** válasza:
100%

Ez a videó segít elindulni a megoldáshoz vezető úton. De kizárólag akkor, ha te magad is látod a problémát kérdező.

[link]

2023. aug. 22. 10:00
 20/25 anonim ***** válasza:
100%

14-es vagyok.

Igen, kérdező, jól látod, a gyermekkel kapcsolatos aggodalmakat is. Nekem egy gyermekem van, akit egyedül nevelek, 40 évesen szültem,de az én nevemen is van, sikerült egy nárcisztikus személyiségzavaros apukát kifognom. Remélem az életbe nem találkozok vele többet és a gyermekem sem, aki most 9 éves. Ezt csak azért írom, mivel az ilyen szülő olyan személyiségtorzulást tud okozni, hogy szinte "megtalálják" az embert a hasonlók, párkapcsolatban is.

Az öcsémnek nincs gyermeke, de anyám állandóan elmondja, bárcsak neki is lenne. Amíg kisfiam kicsi volt, kb. 6 éves koráig, mindenbe belekötött anyám és apám is, természetesen mindent rosszul csináltam, az én gyerekem talán nem is normális, stb... megjegyzések. Szerencsére külön lakom tőlük. Aztán anyám nagyon beteg lett, de meggyógyult belőle, azóta mintha látnék némi változást a gyerek irányába,de persze továbbra is én vagyok a rossz, csak most a gyerek az imádat tárgya lett.

Érzelmileg kell elszakadni tőlük. Fokozatosan magadban leépíteni.Kívülről nézni az ilyen emberre, mintha idegen lenne. Meg lehet valósítani nyugi, nekem is sikerült:)

2023. aug. 22. 10:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!