Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Létezik olyan betegség, vagy...

Létezik olyan betegség, vagy akárminek nevezzem, ami miatt az a tipikus heves kamaszkori időszak sokkal később indul be?

Figyelt kérdés
21 éves vagyok és eszméletlenül sok olyan tünet jön ki mostanában rajtam ami erre utal. Félek, mert szerintem ez ebben a korban már nem teljesen normális dolog.
2022. jún. 2. 00:22
 1/9 anonim ***** válasza:
85%

De igen, teljesen normális. Kicsit későn jött el, de semmiképpen nem betegség és nem jelenti azt, hogy le lennél maradva bárki más korodbelitől. Ráadásul talán így, hogy idősebb vagy, mint az átlag, talán jobban és érettebben tudod kezelni ezeket a dolgokat. De ez nem biztos, hiszen nem ismerlek.

Mondanál néhány példát ezek közül a viselkedési jellemzők közül?

2022. jún. 2. 01:10
 2/9 anonim ***** válasza:
40%
Most mire gondolsz? Hogy nem volt pubertás kor? Legalábbis a kérdésből erre tudok gondolni. Lehet alacsony a tesztoszteron szinted vagy valami problémák vannak a hormonjaiddal. De bármi lehet. Nem itt kéne kérdezősködni, hanem orvoshoz menni. Nem is értem miért nem mentél eddig. Egy életed van, lehet tönkreteszed azzal, hogy vársz. Gondolom azért nem mentél, meg itt kérdezgetsz, mert juj mit fognak szülők, vagy orvos szólni. Ugyanilyen voltam. Kit érdekel. Ha egyedül nem tudsz elmenni házidokihoz és beutalót kérni, akkor szólsz szülőknek aztán segítenek.
2022. jún. 2. 01:12
 3/9 A kérdező kommentje:
1 válaszoló: tipikus ki vagyok én, mit akarok magammal kezdeni, mi történik épp velem, szociális kérdések pl. egy társaságban úgy érzem magam mintha egy filmben lennék, amiben bemutatja a színészt, hogy körülötte mindenki beszélget és jól érzi magát, ő pedig csak egymagában búslakodik és gondolkodik azon hogy ő miért nem tartozhat egyszerűen csak a többiek közé. Egyetlen párkapcsolatom se volt még ami szerintem nincs jó hatással a fejlődésemre, ez is mindig elő jön bennem mostanában, hogy kellene egy barátnő nekem, hogy én is olyan legyek mint a legtöbb ember, élje a tipikus kamasz, fiatalkori életét. Már szenvedek ezektől a problémáimtól. Igyekszek megoldani őket de van ami mintha egyszerűen így lenne belém megírva, hogy nekem ilyen szarul kell menjen minden.
2022. jún. 2. 01:40
 4/9 anonim ***** válasza:
28%
Ezeket pszihiáternek kéne elmondani. Kettes voltam
2022. jún. 2. 01:46
 5/9 anonim ***** válasza:

Nem, ide elég egy pszichológus. A pszichiáter nem segít.

Amit leírtál, abból talán a kapunyitási pánikra lehet következtetni, a másik jelenségnek pedig, amikor kívülről látod magad, elfelejtettem a nevét, de az is elég gyakori. Örülök, hogy dolgozol ezeken, a párkapcsolat hiánya pedig tudom, mekkora szorongást tud okozni. Arra figyelj, hogy ne legyél incel. És lehet, hogy téneg felkereshetnél egy pszichológust (sőt, ajánlott), ő pedig tud bővebb betekintést és segítséget nyújtani.

Aki esetleg nem tudja a különbséget a pszichológus és a pszichiáter között, annak elmondom: a pszichológus terápiát alkalmaz, a pszichiáter pedig meghallgat, majd felír néhány gyógyszert. Nem vagy pszichiátriai eset. Menj el pszichológushoz.

2022. jún. 2. 09:03
 6/9 A kérdező kommentje:
5 válaszoló hálás vagyok a válaszodért. :)
2022. jún. 2. 09:44
 7/9 anonim ***** válasza:
Örülök, ha tudtam vele segíteni 😁
2022. jún. 2. 10:33
 8/9 anonim válasza:
89%

Kedves Kérdező!

Húsz éves vagyok és én is hasonló dolgokat tapasztalok magamon, mint amit leírtál. Az egyik válaszolóhoz hasonlóan a kapunyitási pánikra gondolok.

Szeptemberben kezdem újra az egyetemet, és meg kell vallanom, örülök, hogy elvileg két évvel fiatalabbakkal járhatok egy szakra (óvodában visszatartottak + volt egy év próbálkozás).

Tudom, nem írok rendes választ, csak fel szerettem volna tenni a kezemet, hogy igen, nem csak te vagy ilyen helyzetben.

Ha esetleg azóta változtak a dolgaid e téren, vagy úton vagy a "megoldás" felé, azt valahogy mindenképp tudasd.

Minden jót kívánok!

2022. jún. 29. 17:41
 9/9 A kérdező kommentje:
8. válaszoló értem, jó tudni, hogy nem csak én vagyok így vele, remélem megoldódik majd nálad ez a dolog, nálam is csak reménykedek benne, hogy igen. :) Köszönöm a választ! :))
2022. júl. 3. 15:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!