Édesanyám meg fog halni?
A történet hosszú, de a családban mindig voltak viszályok, sosem tudtunk kötődni egymáshoz, sosem tartottunk össze, mint család, rengeteg rossz dolog történt, tehát nem tudtunk normálisan családként funkcionálni, édesanyám sem mondott soha el semmit magáról.
4-5 évvel ezelőtt mondta, hogy daganatos, utána édesapám is. 1-2 évvel ezelőtt mondta, hogy már nem azok, kigyógyultak. Amikor felhozom a témát, mindig tereli, hogy "az beteg, aki orvoshoz megy, és én nem megyek" és hasonlók, de sokszor meghallok olyan beszélgetéseket a szüleim között, amik gyanúra adnak okot, például "nekem már úgy sem kell ennem annyit, hamarosan végem" és ilyenek. Nekem is egyre többször hoz fel olyan témákat, hogy "mit szólsz, ha apátokra maradtok?", "mit terveztek a házzal?" és ilyenek.
Őszintén megmondom, ezt a mértékű terhet nem tudom elviselni. Nem tudom mit gondoljak. Nem tudom miért mondja ezeket. Nem tudok semmit, és hiába kérdezem, hiába könyörgök, nem mond semmit, csak terel, vagy nemleges választ ad. Mostanában olyan, mint akinek nincs kedve élni, alig szól máshoz, befásult, stb. Szerintetek beteg? Mit tehetnék, hogy elmondja? Hogyan deríthetném ki az igazságot? Az orvosok elmondanák mi van vele?!?!?!?!?!?!
Nekem minden ismerősöm, aki valaha rákos volt és c19-cel oltatta magát, visszaesett és sorvad.
Mért nem kérdezed meg, beteg-e újra, nézette-e a rákot az utóbbi 1 évben?
Letagadja, de utalgat rá. Érdekes kettősség. Vagy nem beteg és csak utalgat, hogy így kapjon kicsit több figyelmet.
De az is lehet, hogy beteg és keménynek próbál mutatkozni. De azért utalgat rá, hogy kapjon kis figyelmet. Talán így könnyebben kontrollàlhat.
A betegségnek általában vannak tünetei, főleg, ha súlyos. Ha nem megy orvoshoz, akkor ő sem tudhatja, hogy beteg. Szóval nincs alapja utalgatnia rá. Így Én arra tippeltek, hogy nem beteg. Esetleg úgy érzi, hogy nincs jól, de ez még nem jelent komoly betegséget. Persze megértem, ha aggódsz. Szembesíteni kell vele, hogy az utalgatàssal és tereléssel beléd ülteti az aggodalmat, ami nagy teher, ha amúgy nincs is baja. Ne tartson kétségek között!
Legközelebb, ha ilyet hoz fel, hogy "mit terveztek a házzal?", akkor mondd meg (akár kissé ingerülten is), hogy nem gondolkozol ezen, mert nem tudsz róla, hogy neki olyan baja lenne, ami ezt aktuálissá tenné.
Vagyis (10-es válaszra is utalva) add értésére, hogy csak akkor kapja meg a betegnek való aggódást és együttérzést, ha elmondja, hogy konkrétan mi baja van.
Egyébként ha 4-5 éve rákos volt és 1-2 éve azt mondta, hogy kigyógyult, akkor valószínűleg csak a szokásos kontrollokra jár és valóban kigyógyult.
Viszont szereti manipulálni a környezetét. Öregeknél vannak ilyen bevett szövegek. Nálunk pl. az dívott, hogy "majd megbánod még ezeket a szavakat, ha nem leszek". El tudom képzelni, hogy egy érzékenyebb embernek ettől lelkiismeretfurdalása és bűntudata támad.
Az irodalomban is vannak a bűntudatkeltésre szép példák, pl. Németh László: Horvátné meghal c. novellája. Ahogyan az anya a halálos ágyán kizsarolja családos lányaiból, hogy mondjanak le az örökségükről egyetlen fia számára.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!