Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Elvárható-e mozsikcsaládban,...

Elvárható-e mozsikcsaládban, hogy az egyik házastárs lemondjon az ingatlan(ok) feléről, hogy a másik házastárs gyerekei is egyenlő arányban részesüljenek az örökségből?

Figyelt kérdés

A kérdést valódi sztori ihlette, de én nem vagyok közvetlenül érintett benne. Az egyik érintettel vitatkoztam.

Szóval adott egy nő több gyerekkel. Elvált a gyerekek apjától, aki egyébként elég tehetős (volt). Újraházasodott az anya, amikor a gyerekeket egész picik voltak. Az új férj elfogadta a gyerekeket, mivel az apa nem fizetett túl sokat rájuk, az anya pedig alacsony jövedelmű, de nem vette őket a nevére, tehát jogi kötelezettsége nem keletkezett. A nő és az új férj 50-50%-ban vett közös ingatlant, alapvetően a férj pénzéből.

Időközben született egy közös gyermek is. Már mindegyik gyermek felnőtt, az életük elindult, nem nyomorog egyikük sem, jóban vannak egymással, az anyával és a nevelőapával is. Ha egyszer öröklésre kerül a sor, a közös ingatlan fele a közös gyermeké lesz, a másik fele pedig az összes gyerek között oszlik az anya után. Értelemszerűen az új férj felmenői után kizárólag a közös gyermek örököl.

A vita abból pattant ki az illetővel köztünk (aki az előző házasságából származó egyik gyereknek házastársa), hogy megsértődött azon, amikor az új férj anyja kijelentette egy családi beszélgetésen mellékesen, hogy "a házam majd úgyis az X-é (közös gyereké) lesz". A vita partnerem szerint a nevelőapának a közös ingatlan feléről le kellett volna mondania az anya javára, hogy valamennyi gyermek egyformán örököljön az új férj (és felmenői) után, mert igazságtalan, hogy a közös gyerek így minimum másfél ingatlannal lesz gazdagabb, míg a többi egy fél ingatlanon osztozik (amiben a közös gyereknek is van még része). Azzal indokolta, hogy van az ismerősi körében olyan család, ahol ezt így csinálták és mennyivel igazságosabb.

Én ezzel szemben azon az állásponton voltam és vagyok, hogy az új férj már azzal nagyon sokat adott a fogadott gyerekeknek, hogy felnevelte őket, mert az anya alacsony jövedelméből nyomorogtak volna. Ráadásul a gyerekek biológiai apja tehetős volt, aki azóta meghalt - több tízmillió forint értékű örökség maradt utána, amiből értelemszerűen az új házasságból származó gyermek nem részesült. Harmadrészt egy mozaikcsaládban tuti nem íratnék a másik nevére teljes ingatlant, pláne az én pénzemből, mert egy esetleges válás esetén izzadhatok a bíróságon hogy az kié és miből van.

Végül is ő csak mantrázta tovább hogy ez igazságtalan, de nem győzött meg. Én annak tudom be, hogy házastársként érdekelt lenne egy ilyen öröklésben.

De kíváncsi vagyok, hogy más ezt hogy látja, lehet hogy új megvilágításban meg tudom érteni az ő álláspontját. Ti mit gondoltok, valóban így igazságos?

2023. aug. 11. 05:38
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
79%

Én azon a ponton is megakadtam, hogy 50% lett a feleség tulajdonjoga, de lehet csak én vagyok túlságosan anyagias.

"A nő és az új férj 50-50%-ban vett közös ingatlant, alapvetően a férj pénzéből."

Ezt alapvetően úgy szokták megoldani példaként egy 50 milliós háznál:

Ha a férjnek van 20 millió kp-ja, és vettek fel 30 millió hitelt közösen. Így a tulajdon jogok: férj 70%, feleség 30%. Szerintem ez az igazságos, mert mindenki annyit kapott amennyit beletett!

Nekem úgy jön le a történet, hogy az "új" apa tisztességgel felnevelte a min. 2 hozott gyereket.

A másik dolog pedig, ha végrendeletben máshogy nem nyilatkozott a közös gyereknek járna a 70%, a másik kettőnek 15%-15% a példámból kiindulva. Végrendelettel minden megoldható, semmi szükség sincs előre "kisemmizni" az "új" apát... Nincs is jobb a haszonleső örökösöknél.

Ez már kb olyan szitu, mint amikor anyukám új férjének a 3 gyereke karácsonykor felvette, hogy jó lenne, ha eladná a saját házát, hogy ők el tudják kezdeni belőle az életüket... Én meg reflexből rávágtam, normális családban hagyatéki után intézik az örökséget... jó nagy balhé kerekedett :)) 2 belátta igazam volt, 1-el pedig 10+ éve nem beszélünk emiatt.

2023. aug. 11. 10:16
 12/22 Kései Sirató ***** válasza:
95%
Van végrendelet? Ha nincs, akkor mindenki a saját szülei vagyonát örökli.
2023. aug. 11. 10:29
 13/22 anonim ***** válasza:
72%
Elvárni nem elhet.
2023. aug. 11. 12:12
 14/22 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Sok elgondolkodtató dolgot írtatok, de akkor csak nem érzem hogy én vagyok fordítva bekötve teljesen.
2023. aug. 11. 12:44
 15/22 anonim ***** válasza:
91%

Elvárni nem lehet. A kedves rokon meg tartsa meg a véleményét!

Ez csak is kizárólag a nevelőapa döntése lehet.

2023. aug. 11. 12:51
 16/22 anonim ***** válasza:
65%
50%-50% akkor van, ha nem volt szerződés arról, hogy ki mennyiből vette az ingatlant. Ha volt, akkor az felülírja az automatikus öröklést. Egyébként az a teljesen igazságos és egyedül követhető is, hogy mindenki a saját szüleitől örököl.
2023. aug. 11. 14:39
 17/22 anonim ***** válasza:
91%
Az egyik gyerek házastársa pattintotta ki a vitát. Szokás szerint kever az élettárs,házastárs.
2023. aug. 11. 18:54
 18/22 Kései Sirató ***** válasza:
100%

Hülyeségeket írsz.

Ha az egyik tulajdonos hal meg, aki 50 %-ban tulajdonos, akkor csak azt az 50 %-os tulajdoni hányadot fogják hagyatékolni, mindegy, hogy annaki dején a halott mennyiért vette az ő részét, ennek nincs jelentősége. A meglévő vagyon kerül a hagyatéki leltárba a haláleset napján fennálló értékkel, az értékelésnél tehát a halál napján fennálló értéket nézik, nem pedig, hogy mennyiért vette, az teljesen releváns.

2023. aug. 14. 12:25
 19/22 anonim ***** válasza:
55%
Természetesen nem úgy értettem, hány forintja volt akkor, hanem hogy kinek mennyi arányosan a tulajdoni lapon/adásvételi szerződésben a tulajdoni hányada.
2023. aug. 14. 12:42
 20/22 Kései Sirató ***** válasza:
100%

A tulajdoni lap tartalmazza azt az adatot, hogy kinek mekkora a tulajdoni hányada. Egy hagyatéknál minidig az a hagyaték tárgya, ami az elhunyt nevén van. Szóval ismétlem: mindegy, hogy mennyiért vette. Pontosan az a hányadrész a téma, ami a halotté,ha fele, akkor az, ha a negyede, akkor az.

2023. aug. 14. 12:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!