Jogilag valahogy megoldható, hogy megtagadjam az édesapámat, és a születési nevem se szerepeljen sehol (az ő vezeték nevével)?
Ha meg egy kicsit érettebben gondolkodnál, tudnád hogy bántalmazót nem szabad pl.rombolni az önbizalmad és lelkivilágot egy bántalmazóval csak mert az apád
he???
Természetesen megváltoztathatod, de az engedélyhez nagyon nyomós ok kell. Pl bűnöző. Vagy nem ő nevelt, hanem volt nevelőapám, stb.
Viszont azt tudnod kell, hogy előfordulhat, hogy ki kell töltened az azonosításod érdekében, hogy : születési neve.
14:
Nem kell nyomós ok, elég, hogy neki nem tetszik. És névváltoztatásnal, ha nem házasság miatt van, akkor az új neve lesz a születési neve is. Kap új anyakönyvi kivonatot, ahol szerepel a névváltoztatás ténye, de hivatalosan a születési neve is az új neve lesz.
Ez persze semmit nem változtat azon, hogy az apja örökre az apja marad jogilag.
Ha megváltoztatod a neved, akkor új anyakönyvi kivonatot kapsz, és olyan lesz, mintha a választott neveden születtél volna. Ha például te most Kovács Péter vagy, és megváltoztatod Nagy Péterre, akkor ez lesz odaírva, hogy ezen a néven születtél.
Az apád viszont nem tudod letagadni jogilag, ő ugyanúgy szerepelni fog az anyakönyvi kivonatodon.
Ezt onnan tudom, hogy nekem is volt névváltoztatásom. Az eredeti nevem egy vezetéknévből és két keresztnévből állt. A vezetéknevem és az első keresztnevem teljesen eltöröltettem. Csak a második keresztnevem hagytam meg, és felvettem hozzá egy új vezetéknevet. Ez van ráírva az anyakönyvi kivonatomra is. De apám neve ugyanúgy rajta maradt, ahogyan anyámé is.
Én keresztnevet változtattam 30 évesen.
Új születési anyakönyvi kivonatot kaptam, és le kellett adnom a régit!
Nekem ez furcsa, mert attól még a régi nevemmel születtem, és az új születési kivonatomban már nincs ott a születéskori keresztnevem.
Mondták, hogy ha valahol meg kell adni a születéskori nevemet, az új keresztnevemet írjam be, és felejtsem el teljesen a régit.
Ez alapján azt gondolnám, hogy a régi vezetékneved is teljesen megszűnik, ha megváltoztatod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!