Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Jogilag valahogy megoldható,...

Jogilag valahogy megoldható, hogy megtagadjam az édesapámat, és a születési nevem se szerepeljen sehol (az ő vezeték nevével)?

Figyelt kérdés
Nem akarom, hogy bármiféle közünk legyen egymáshoz. Jogilag mit lehet tenni? A születési anyakönyvi kivonatban ott van sajnos, hogy ő az apám.
2023. júl. 11. 17:27
1 2
 11/19 Léna2012 válasza:
83%
Ha neked megéri...DE tudd,nagyon sok vesződés lesz vele és ha akarod a papírok nélkül is veheted egy idegennek
2023. júl. 11. 19:11
 12/19 anonim ***** válasza:
91%
neved megváltoztatod aztán ennyi.
2023. júl. 11. 19:16
 13/19 anonim ***** válasza:
28%

Ha meg egy kicsit érettebben gondolkodnál, tudnád hogy bántalmazót nem szabad pl.rombolni az önbizalmad és lelkivilágot egy bántalmazóval csak mert az apád

he???

2023. júl. 11. 20:30
 14/19 anonim ***** válasza:
79%

Természetesen megváltoztathatod, de az engedélyhez nagyon nyomós ok kell. Pl bűnöző. Vagy nem ő nevelt, hanem volt nevelőapám, stb.

Viszont azt tudnod kell, hogy előfordulhat, hogy ki kell töltened az azonosításod érdekében, hogy : születési neve.

2023. júl. 11. 21:50
 15/19 anonim ***** válasza:
20%
Mi az? Nem kaptad meg az új Ájfónt? XD
2023. júl. 11. 22:38
 16/19 anonim ***** válasza:
88%
A nevedet megvaltoztathatod, de az apád örökre az apád marad jogilag.
2023. júl. 11. 22:46
 17/19 anonim ***** válasza:
81%

14:

Nem kell nyomós ok, elég, hogy neki nem tetszik. És névváltoztatásnal, ha nem házasság miatt van, akkor az új neve lesz a születési neve is. Kap új anyakönyvi kivonatot, ahol szerepel a névváltoztatás ténye, de hivatalosan a születési neve is az új neve lesz.

Ez persze semmit nem változtat azon, hogy az apja örökre az apja marad jogilag.

2023. júl. 11. 22:50
 18/19 anonim válasza:
91%

Ha megváltoztatod a neved, akkor új anyakönyvi kivonatot kapsz, és olyan lesz, mintha a választott neveden születtél volna. Ha például te most Kovács Péter vagy, és megváltoztatod Nagy Péterre, akkor ez lesz odaírva, hogy ezen a néven születtél.

Az apád viszont nem tudod letagadni jogilag, ő ugyanúgy szerepelni fog az anyakönyvi kivonatodon.

Ezt onnan tudom, hogy nekem is volt névváltoztatásom. Az eredeti nevem egy vezetéknévből és két keresztnévből állt. A vezetéknevem és az első keresztnevem teljesen eltöröltettem. Csak a második keresztnevem hagytam meg, és felvettem hozzá egy új vezetéknevet. Ez van ráírva az anyakönyvi kivonatomra is. De apám neve ugyanúgy rajta maradt, ahogyan anyámé is.

2023. júl. 11. 23:38
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

Én keresztnevet változtattam 30 évesen.

Új születési anyakönyvi kivonatot kaptam, és le kellett adnom a régit!

Nekem ez furcsa, mert attól még a régi nevemmel születtem, és az új születési kivonatomban már nincs ott a születéskori keresztnevem.

Mondták, hogy ha valahol meg kell adni a születéskori nevemet, az új keresztnevemet írjam be, és felejtsem el teljesen a régit.

Ez alapján azt gondolnám, hogy a régi vezetékneved is teljesen megszűnik, ha megváltoztatod.

2023. júl. 12. 06:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!