Mikor kezdjem el adagolni anyámnak, hogy valszeg nem kerülök be koliba a következő tanévben?
Elsős vagyok egyetemen, jelentkezés határidejekor még nagyban tart a vizsgaidőszak, így csak az első féléves eredményem számít a tanulmányi pontok terén. És hát az a baj, hogy nekem a második félévem nagyon eredményesnek ígérkezik (úgy néz ki nem lesz négyesnél rosszabb gyakorlati jegyem, és négy tárgyat leszámítva csak gyakorlatom volt), anyám tud róla, és ő abban a hitben van, hogy ez majd javít a kolibakerülési esélyeimen a tragikusan rossz elsőféléves eredményem fényében. (És a tragikus alatt értsétek azt, hogy rosszabb, mint amit bevallottam neki) Csak hát ja, ez nem igaz.
És tartok tőle, hogy megvágná a támogatást teljesen, ha nem kerülnék be a koliba. És nekem hiába feltett szándékom dolgozni suli mellett, meg csak szobát bérelni lakótársakkal, félek nem jönnék ki a segítsége nélkül. És én nem azt várom, hogy így, hogy növekszik a velem járó költség, fizessen mindent. Nekem elég, ha csak nagyjából annyival támogat, mint most, vagy kevesebbel, tehát nem kerülnék neki többe, ha azt a plusz költséget én fizetem, ami azzal jár, hogy nem kerülök be a koliba.
Szerintetek mi legyen? Szembesítsem most, hogy tanulmányi alapon semmi esélyem? Vagy várjam meg, hogy mi lesz, hátha bekerülök szociális alapon, és akkor nincs miről beszélni?
Hát nézd, én úgy látom, hogy az elmondásoddal szépítettél neki az első féléven. Örök hiba, de biztos volt rá okod, ok nélkül senki nem hazudik. Ha ez a szépített eredmény is kevés, akkor csak mutasd meg neki a pontszámítás menetét, és abból látni fogja. Onnantól meg van lehetőség beszélni róla, már ha nem az idegbetegen kiabálós fajta, akivel nem lehet soha semmiről.
Egyébként meg várnám, hogy jöjjön a határozat. Ha felvesznek tök jó, ha nem, akkor meg ott van, tények elé van állítva, ott már nincs idő a kiabálásra, hanem keresni kell a megoldást.
A támogatását úgy tudod megtartani, hogy bizonyítod, hogy tényleg keresel te is pénzt, és tényleg nem neki kell többet adnia. Meló, átlagtól független ösztöndíjak, stb. Akkor ha nem arra megy, hogy kontroll, meg mindig neki van igaza, és az kell, hogy legyen, amit mondott, akkor is, ha van jobb lehetőség, akkor csak nem vág meg mindent.
A diákbizottsággal beszélj, hogy milyenek az esélyeid. Néha egyetlen ponton múlik csak, és tudod hogy nem csak a tanulmányi eredmény számít.
Másrészt némelyik koliban van külsős hely is. Általában drágább, de még úgy is jobban jöhetsz ki mint a szoba bérlés.
Kérdezz rá!
Nem vagy te időjárásjelentés, hogy előrejelzéseket tegyél. Ha meglesz a döntés, azt közöld anyukáddal. Ha meglepődik, tegyél úgy, mintha téged is meglepett volna az eredmény.
Ha meg fölvesznek, tök felesleges lenne heteken át hallgatnod a cirkuszolását emiatt.
A 4-es sumákolása helyett inkább szólj minél előbb, hogy mire számítasz, hogy legyen ideje anyádnak átgondolni a dolgokat és felkészülni.
Már ott hibáztál, hogy hazudtál az eredményeiddel kapcsolatban, ne rontsd ezt tovább.
#6 Igazából az eredményeimmel kapcsolatos hazugság lényegtelen, mert nem kamuztam olyan jó átlagot, még az is 0 azalapján, ahogy számolják. Csak ilyen 2 tizednél kevesebb eltérés van a valós és a kamu átlagom között...
Csak nem tudom mikor szóljak, vizsgaidőszak előtt meg közben nem lenne jó, mert többet szerettem volna hazajárni(pl hazavinni a cuccaimat szép lassan), de úgy, hogy otthon ezt hallgathatnám, akkor le kéne tennem róla. Ha meg úgy döntök, hogy majd ha minden vizsgám megvan, akkor meg nem tudom hol leszünk időben.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!