Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Húszonéves gyerekeknek köteles...

Húszonéves gyerekeknek kötelességük eltartani a szüleiket?

Figyelt kérdés

Az apuka storokot kapott évekkel ezelőtt, leszázalékolva otthon ül. De nem kell neki 0-24-es ápolás , tud bottal szépen menni, beszélni, enni, telefonzni.

Anyuka meg csak otthon ül vele. Nem dolgozik.

2023. máj. 7. 15:48
1 2 3 4 5 6
 31/51 anonim ***** válasza:
94%

Ez egy olyan kérdés, amiben sokszor árzelmileg döntünk mi gyerekek.

Én például örömmel eltartanám anyumat, soha meg sem fordulna a fejemben, hogy ne támogassam ha bajban van. 54 éves, mindig dolgozott, most is dolgozik. Nincs anyagi gondja, el sem fogadná ha pénzt adnék neki. Én amíg iskolába jártam, szakmát tanultam, egyetemre mentem nem is engedte, hogy dolgozzak. 2 múszakban dollgozott, mert szerinte a jó tanuláshoz nyugodt légkör, és idő kell. Amikor elkezdtem dolgozni sosem kért pénzt, inkább gyűjtsem egy lakásra. 30 éves voltam amikor elköltöztem tőle, és megvettem életem első kislakását.(jelzáloghitellel terhelte a saját lakását, hogy kapjak hitelt) Szóval én ha úgy alakul mindenképpen eltartom majd.

De bevallom ha olyan anya lett volna, akitől menekülni kellett volna, vagy sosem támogatott, szeretett volna, annak nem andék 1 forintot sem.

Egyébként a szülők kérhetnek anyagi támogatást a gyerekeitől bírósági úton is. A bíró mérlegeli, és elbírálja, hogy a szülők kérése jogos-e. Ha igen, akkor is van havi X összeg amivel kell. Ha nem jogos akkor nem köteles támogatni a gyerek. Ezt onnan tudom, hogy a menyaszonyom szülei beperelték. A bíró nem találta jogosnak a kérelmüket. ( mindketten alkoholisták, és többször került anno ideiglenes családhoz) most meg követelőznek, hogy eltartsuk őket.

33/F

2023. máj. 7. 19:37
 32/51 A kérdező kommentje:

Én Tesco Lidli Aldi boltokban sokszor láttam középkorú árufeltöltőket. Nemcsak 20 éves diákmelósok dolgoznak illyen helyeken.

És igen szerintem undorító hogy proli csalad potyogtatja a gyereket, Anyuka egesz életében nem dolgozott még akkor sem mikor már nagyok-tinik-fiatal felnőttek voltak a gyerekek, aztán most azt várja hogy a gyerek adaja haza a pénzt, számlara meg kajára.

Van a közeli ismerőseim között ilyen csalad.

2023. máj. 7. 19:38
 33/51 A kérdező kommentje:

31-es. Az nagyon durva, de a bírók nem hülyék, ilyen esetben nincsen szülőtartás.

Inkább nekem az bántja a csőrömet, hogy olyan anyuka követeli a gyerektől a pénzt, aki soha nem dolgozott érte, nem teremtett meg neki semmit. Meg egyaltalan hogy lehet úgy élni, hogy egesz életében csak élősködik. Vagy a férjén vagy a gyerekein. ?

2023. máj. 7. 19:42
 34/51 anonim ***** válasza:
68%

Kicsit off, de anyám részmunkaidős arufeltolto volt, két hétig bírta és felmondott. Pedig elkapja a munka tokeit, de ez nem egy 50+-os embernek való. Este hattól 10-ig pakoltattak egy 160 centis nővel zsugor 2,25-os üdítőket halmokba... Utána orrba szájba túlóráztatták, hogy a második hét végére közel teljes munkaidőt tölt le papíron félállás mellett. Az első napokban nem értette, hogy miért átlagosan 1-2 hónapja van ott minden kollégája, és miért nincsen évek óta ott lévő keménymag. Hát ennyire nagy álommeló ez.

Kérdésre válaszolva: nekem olyan a viszonyom és anyagi helyzetem, hognsiman, pláne ha a családfenntartó apám leesik a lábáról. Természetesen ha olyanok lettek volna, akkor nem adnék penzt. De nem is ülnék otthon, ameddig az érdekem úgy kivanja. Az elég gusztustalan, hogy a gyerekek is még otthon meresztik (mert annyira nem szar otthon), de már keresik a kibúvót a közös gond megoldása alól. És erre nem mentség, hogy anyuka nem dolgozik. Engem szembe köpne a tükör, ha apám felnevelt és miután bajba kerülnek, nyelvet nyújtok hogy oldjátok meg magatok...

2023. máj. 7. 19:49
 35/51 anonim ***** válasza:
76%

Nem, semmi ezirányú kötelezettsége nincs.

Ott van anyuka tartsa el apukát, és nem kötelesek pénzt leadni.

A szülőtartás meg kemény 25000 huf kb :D, szóval aki annyiért pereskedik, tessék.

2023. máj. 8. 09:48
 36/51 anonim ***** válasza:
74%
19-es, NEM a gyerek dolga munkát keresnie az otthon 10+ éve a fenekét vakaró anyukának. ;)
2023. máj. 8. 09:50
 37/51 anonim ***** válasza:
76%

A szülőtartás 20ezernél nemigazán szokott több lenni.

S az se jár csak úgy a 2 szép szemért. Önhibáján kívül kell olyan helyzetben legyen, hogy anyagi támogatásra szoruljon, de ha pl régebb bántalmazta a gyereket, akkor se jogosult rá.

2023. máj. 8. 10:03
 38/51 anonim ***** válasza:
72%

36,

Nem az anyuka dolga a huszonéves gyerek lakhatasat biztosítania...

2023. máj. 8. 12:04
 39/51 anonim ***** válasza:
81%

#38 Ugyanez elmondható hogy a gyereknek sem kötelessége anyagilag ellátni a munkaképes anyját.

Ez az egész kapcsolat kérdése. Ha működik közöttük az oda-vissza önzetlen támogatás akkor simán működne, mert a gyerek segít a szülőn ha rászorul, ha ez fordítva is elmondható.

2023. máj. 8. 14:13
 40/51 anonim ***** válasza:
72%

39!

Nyilván elmondható oda vissza. Mondjuk az evidens, hogy anyuka többet tett a gyerekért, mint a gyerek érte.

2023. máj. 8. 14:24
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!