Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Az igaz, hogy ahol kettőnél...

Az igaz, hogy ahol kettőnél több gyerek van, ott kötődési problémájuk lesz a gyerekeknek felnőttkorban, mert nincs külön idő mindegyikre?

Figyelt kérdés

Egy nagycsaládos poszt alatt olvasgattam a hozzászólásokat, és ezt írta egy idősebb néni:

"Sok gyermek esetén egy gyermekre kevesebb figyelem és személyes, belsőséges szülő-gyerek kapcsolat jut. Ez nyilvánvaló tény. Ebből lesznek a mentálisan sérült, kötődési problémákkal küzdő felnőttek. Az általam szeretett fiú is ezt élte meg. Lett belőle egy mentális roncs, képtelen a kötődésre."

Mi a véleményetek erről?

2023. ápr. 25. 09:55
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
83%
Ez nem a gyerekek számán múlik, hanem a szülők viselkedésén. Egy rideg, távolságtartó szülőnek jó eséllyel az egyetlen gyereke is kötődési problémákkal fog küzdeni, mert nem tudja kimutatni/befogadni a gyengédséget és folyton olyanokkal jön majd össze, akik érzelmileg elérhetetlenek. Olyan szülőnek lesznek egészséges gyerekei, aki gyakran dicséri, öleli, szeretgeti őket, sokszor mondja nekik, hogy szeretlek stb. Ha ilyen gyerekből kötődési problémás felnőtt lesz, az nem a szülő/testvérek miatt van, hanem más tényezőből ered, vagy alap beállítottság.
2023. ápr. 25. 11:11
 12/27 anonim ***** válasza:
96%
#11 Én már ovisként utáltam, hogy mennyit ölelget az anyukám. :D
2023. ápr. 25. 11:16
 13/27 A kérdező kommentje:
#9, ebben a pillanatban kezdtem el olvasni a válaszokat, miből gondolod, hogy csak én pontozhatok fel/le akárkit?
2023. ápr. 25. 11:18
 14/27 anonim ***** válasza:
100%
#12 és kötődési problémás vagy? Engem nem igazán szeretgettek és én az lettem.
2023. ápr. 25. 11:19
 15/27 A kérdező kommentje:
#1, én is utálok egyke lenni, ami azt illeti 😅🥲
2023. ápr. 25. 11:20
 16/27 anonim ***** válasza:
83%
#14 Kérdezd meg exeimet és a volt tanáraimat, mindegyik szerint tankönyvi esete vagyok a középső gyereknek. Szerintem totál rendben vagyok, mellesleg normálisan leváltam a szüleimről, de mindkettővel nagyon jónak tartom a kapcsolatom, ennek sok ilyen-olyan oka van, pl. közös érdeklődési körök, megbízhatóság, ráérés, fizikai távolság.
2023. ápr. 25. 11:32
 17/27 anonim ***** válasza:
32%
Amúgy számomra érthetetlen fogalom, hogy "kötődési probléma". Meg hogy "kötődés". 10 éve szabadon választható tárgyként tanultam először pszichológiát, több kurzust is elvégeztem különféle beállítottságú pszichológusoktól, könyveket is olvasok, de ez a "kötődési probléma" nekem egy pár éve felkapott divatfogalomnak tűnik, aminek annyi az értelme, hogy a problémák identifikálása, aztán saját vagy terápiás úton a saját érdekünkben levő megoldása helyett csak üljünk a gödör mélyén és fogjuk a szüleinkre. Nem igazán felnőtt hozzáállás, még ha igaz is, hogy a gyerekkori dolgoknak van ilyen hatása az életünkre, annak nem sok haszna van, hogy "nekem nem lesz sok gyerekem, mert olyanok lesznek mint én". Annak van haszna, hogy elérem, hogy én ne legyek olyan, amilyen lehetnék, ha hagynám.
2023. ápr. 25. 11:38
 18/27 anonim ***** válasza:
88%

A legtöbb ember soha nem néz magába, mindig a másik felet/szülőket/sorsot okolja azokért a hibákért, amiket párkapcsolatok terén elkövet. El kell érni egy olyan lelki érettségi szintet, mikor belátják, hogy ők is hibáznak. Én most 27 évesen mentem először pszichoterapeutához, miután évek óta minden kapcsolatom pár hónap után befuccsol. Meg is mondta, hogy miket csinálok rosszul, min kéne változtatnom. Ennyi lenne az egész, nem másokra kell mutogatni és tökéletesnek hinni magunkat, sokkal több tartós boldog kapcsolat lenne, ha az emberek visszavennének az egójukból és magukat fejlesztenék.

2023. ápr. 25. 12:04
 19/27 anonim ***** válasza:
68%
Van rengeteg boldog család ahol 3+ gyerek van.
2023. ápr. 25. 13:02
 20/27 Psycho ***** válasza:
88%

Ez így nettó bullshit. Nem következik az egyik a másikból. Egyetlen gyerek esetében is van olyan, hogy nem kap elég figyelmet, aztán mentálisan sérült lesz, és 5 gyerek esetében is meg lehet oldani, hogy egészséges felnőttekké váljanak mindannyian.

Tény, hogy a KOCKÁZAT benne van, és a gyerekek számával egyenesen arányosan nőni is fog, hogy nem kapják meg a megfelelő figyelmet, aztán abból valami galiba lesz. De ezt törvényszerűségként elkönyvelni óriási nagy baklövés.

A néni által említett példában minden bizonnyal nem az volt az egyetlen oka a kötődési probléma kialakulásának, hogy létezett testvére az illetőnek.

Az már előfordulhat, hogy kedves anyuka az összes figyelmét mondjuk a kisebbik tesó gondozására fordította, miközben a nagyobbik is még bőven figyelmet szeretett volna.

De itt nem a testvérek számával van gond, hanem a kedves anyuka működésmódjával.

2023. ápr. 25. 13:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!