Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mennyire szólsz bele az...

Mennyire szólsz bele az általad szinte eltartott egyetemista gyereked alkoholfogyasztási szokásaiba, ha amúgy tulajdonképpen nem veled él?

Figyelt kérdés

Eltartott alatt értsd azt, hogy alkalmi munkákat vállal néha, ennyi fér bele a tanulmányai mellett, de nélküled nem tudna megélni. Nem veled él alatt meg kollégiumra/albérletre kell gondolni. Ezutóbbi azért fontos, mert így nem szempont az, hogy mondjuk zavarna téged az alvásodban, ha buli után részegen zajosan jön haza.

Az addig oké, hogy felnőtt, meg papíron semmi közöd hozzá, de mivel tőled függ megteheted, hogy lentebb csapod az anyagi támogatást, esetleg beszünteted.

Mi az a pont, aminél te ilyen eszközökhöz folyamodnál? Egyáltalán van ilyen pont? Ha igen, akkor ez az a kategória, hogy nem funkcionál a tanulmányaiban (bukdácsol, nem jár be, de nem is dolgozik), ne adj isten agresszív, vagy csak olyan alkoholmennyiség, ami szerinted sok, de ettől még jók a jegyei, nem problémás? Ha az utóbbi, akkor konkrétan mi az, amire azt mondanád, hogy fiam/lányom, nem érdekel, hogy jók a jegyeid, nem viselkedsz felháborítóan, szerintem túl sokat iszol alkoholt, ezért nem támogatlak?

2023. ápr. 5. 19:24
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
96%

Eleve ha nem nálam él a "gyerek", akkor nem sokat tudok a magánügyeiröl.

Ha eltartom, akkor természetesen elvárom cserébe, hogy a tanulmányait komolyan vegye, és iöben letegye a vizsgákat.

Amennyiben rendszeresen bukdácsol, akkor elbeszélgetnék vele, hogy két lehetösége van, vagy összeszedi magát és rendesen tanul, vagy megszüntetem a támogatást, azt ugyanis azért kapja, hogy tanuljon, nem azért, hogy azt csináljon, amit akar.

Ha meg komolyabban iszik, az szintén ok lenne egy komoly beszélgetésre, megfelelö konzekvenciákkal.

2023. ápr. 5. 19:31
 2/20 A kérdező kommentje:
Egy apró kérdés kimaradt, ha a megítélésed szerint gyengék az eredményei, akkor hogyan választható el az, hogy az alkohol a probléma, vagy valami egészen más?
2023. ápr. 5. 19:33
 3/20 anonim ***** válasza:
92%

Az "eltartás" feltétele, hogy tanul, tehát a tanulás tölti ki az idejét, így nem várható el, hogy egyedül boldoguljon. Viszont ha nem megy neki az egyetem, az valószínűleg nem az alkohol miatt van.

Az alkoholizmus meg egy komoly dolog, sajnos személyesen kellett megtapasztalnom, így emellett nem mennék el szó nélkül.

2023. ápr. 5. 19:33
 4/20 anonim ***** válasza:
83%
Mivel meg sem tudom számolni, hogy szűkebb és tágabb környezetemben hány teljes család élete vált pokollá az alkoholizálás miatt, kétségbe esnék rendesen. És máris ott tartok, hogy honnan tudhatnám, mennyit iszik, egyáltalán nem látok bele az életébe. Ez a legnagyobb buktató, szinte senki mellett nincs egy állandó ember, aki mindig (szó szerint) látná, mennyit iszik valaki. Így csak akkor derül fény a dologra, mikor már rég túl van azon, hogy egyáltalán meg lehessen értetni vele, hogy mit művel. Ha viszont tisztán látnám, hogy tényleg megindult az úton, bármit megvonnék tőle, az én támogatásommal biztos, hogy nem csinálna elmebeteg nyomorékot magából.
2023. ápr. 5. 19:55
 5/20 anonim ***** válasza:
100%

Ez elég relatív kérdés. Én személy szerint mint volt egyetemista , meg éppen 30 alatti ( tehát nem túl régi példa) tudok erre reflektálni .

Egyrészt nem mindegy, milyen képességekkel és ambícióval kezdte meg a felsőfokú tanulmányait . Én pl a b opcióm tudtam csak elérni, emiatt nem voltam túl motivált, de végül nagy reményekkel és elhivatottsággal indultam a dolognak. Munkám is lett, gyakornok voltam . Ami tok jó. De. Ilyen esetben már a munka és a tanulmányok hirtelen egyszerre nagy teher. Illetve a munka miatt kevesebb idő jut a tanulásra, én pl nagy nehézségek árán tudtam egy négyes diplomát össze hozni így. Közben a szociális eletem 0 volt . Hiába tanultam alvás hiánnyal, nem lett jobb, de közben a munkámban is meg kellett felelni. Szóval egy kudarc érzés tud lenni. Nálunk a szüleim nem tudtak támogatni, ezért volt muszáj, és ez egy komoly nyomás is egyben . Egy idő után, már nem volt jobb otletem, vettem egy üveg bort és meg bontottam otthon . Lassan csak úgy tudtam elaludni . Ez persze fokozódott . Diploma után is. És pont ez a baj, ha egy fiatal ebben érzi a megoldást, ez jelenti a pihenést. Szerintem beszelgess vele. Ne hozd fel az ivás dolgot, mert pl esetemben csak dühösebb lettem . ( az egyetlen megoldást is el akarjak venni tőlem érzés ) Inkább kérdezd meg, hogy érzi magát, mik a nehézségei. Tudsz e segíteni ? Ez többet ér :)

Esetemben ez nem játszott és 25 évesen két naponta másfél üveg bort nyomtam magamba, hogy el tudjam viselni a napokat … nagyon sokat segít egy megfelelően reflektáló szülő !

Szerencsére volt eszem és lett egy párom . De így is nehéz volt lemondani róla . Ha valaki alkoholhoz fordul, azzal pótolni próbál valamit, és nem szabad hagyni, hogy ez a gondolat végleg így maradjon . Légy megértő de érdeklődő, próbálj együttműködni , segíteni . Ne bele szólni akarj, hanem társnak lenni . Én anno ezt hiányoltam . Hátha segít .

2023. ápr. 5. 20:03
 6/20 anonim ***** válasza:
92%

Hát, engem támogatnak a szüleim, de nem szoktam nekik beszámolni, hogy hol, mikor, mennyit iszom és mi lett az eredménye. Szerintem úgy vannak vele, hogy nem is kezdenek el gondolkodni a témán...

Amúgy nincs mindenkiben hajlam az alkoholizmusra, én ahogy "öregszem", úgy taszít egyre jobban az alkohol íze, kb társadalmi nyomásból szoktam gin-tonicot vagy hasonló édes valamit elszürcsölni, ha oda kerül a sor.

Hagytam már ott egyetemet, nem a pia volt az oka :) -nem találtam a társaságom, borzalmas volt a tanulási módszerem és otthon sem volt minden rendben.-

Ha gyerekem lenne, magamból indulnék ki és utolsóként gondolnék a piára, mint kiváltó okra és természetesen abba se szólnék bele, hogy és kivel tölti a szabadidejét, nem is akarnék róla tudni.

2023. ápr. 5. 20:03
 7/20 anonim ***** válasza:
83%

"Egy apró kérdés kimaradt, ha a megítélésed szerint gyengék az eredményei, akkor hogyan választható el az, hogy az alkohol a probléma, vagy valami egészen más?"

Öszintén szólva nem érdekelne, vagy csinálja, amiért kapja a támogatást, vagy megszüntetem a pénzforrást.

2023. ápr. 5. 20:22
 8/20 A kérdező kommentje:

Én nem mint szülő gondolkodom erről, hanem mint az úgymond gyerek. Mármint én nem osztok meg mindent a szüleimmel, sőt, nem olyan a kapcsolatunk. Viszont azt gondolom, hogy az alkoholfogyasztási szokásaim az ő szemükkel nézve botrányos lenne, ha tudnának róla, legalábbis abból ítélve, hogy a gólyatábor alatti alkoholfogyasztásomról annyit tudtak, hogy három felest ittam egy hét alatt, és már az kiverte a biztosítékot annyira, hogy az alkoholizmus gyanúja felmerült bennük eme borzalmas hír hatására.

És van pár ismerősöm, akinek annyira laza a szüleivel a kapcsolata, hogy az összes (egyébként az enyémeknél durvább) alkoholfogyasztással kapcsolatos élményüket meg tudják osztani halál lazán, és felmerült bennem, hogy az ilyen szülők gondolkodnak-e olyanokon, mint az én szüleim.

2023. ápr. 5. 20:45
 9/20 anonim ***** válasza:
91%
Alkoholt nem pénzelnék.
2023. ápr. 5. 21:00
 10/20 anonim ***** válasza:
91%

A csaladban en voltam a fekete barany mert nem voltam hetente reszeg.

Alapbol nem orulnek ha alkalmi 1-2 sor nem lenne eleg, de ha rendszeresen innal, akkor nagyon le lenne orditva a fejed.

2023. ápr. 5. 21:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!