Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Van itt olyan, akinek mindkét...

Van itt olyan, akinek mindkét szülője pedagógus? Hogy tudtak segíteni az életkezdésben?

Figyelt kérdés
2023. ápr. 1. 20:14
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
77%

Figyelj, kérdező, én megértem, hogy sz*r neked, mert én még szegényebb családból származom mint te, de nem tudsz mit csinálmi, csak elfogadni és tenni ellene.

Mi nemhogy nyaralni nem jártunk sehova, hanem volt, hogy hetekig normális ennivaló sem volt otthon vajas kenyéren kívül, meg lyukas cipőben jártam télen, egy nadrágban és így tovább. Jó lett volna legalább ilyen színvonalon élni, mint te.

És eszembe sem juthatott, hogy elmenjek nappali egyetemre, érettségi után mehettem gyárba dolgozni, és csak mellette tudtam egyetemre járni. Aztán csak lett jobb munkám diploma utána, meg férjem, és végül eljutottunk oda 30 évesen (külföldre is kimentünk spórolni), hogy lett egy saját házunk és családunk.

De igen, az egész 20-as éveim a két helyen dolgozásról meg spórolásról szóltak, te is választhatsz, hogy bevállalod ezt és ahogy valaki írta, elkezdesz dologzni akár fos helyeken is, vagy még 30 évesen sem lesz semmid. Tudod, az a nagy igazság, hogy senkit nem érdekel rajtad kívül, hogy boldogulsz, senki sem fog segíteni, csak az lesz, amit magadnak megteremtesz, fáj elfogadni, de ez az igazság, jobban jársz, ha feldolgozod és elkezdesz tenni magadért.

2023. ápr. 2. 07:43
 22/38 anonim ***** válasza:
79%

15 kérdező, ezek sajnos nem a szüleid döntésén múltak, hanem hogy egyszerűen nem volt lehetőségük másra. Ettől még értelmiségiek ugyanúgy...

2023. ápr. 2. 08:18
 23/38 anonim ***** válasza:
86%

Hát kérdező, gondolom már nem otthon laksz és magadat tartrod el. Különben eszedbe se jutna azon gondolkodni hogy nem támogatnak(igen, az ingyen lakhatás és étel is nagy támogatás)

Milyen betegséged van ami miatt abba kellett hagynod az egyetemet? Barátnőm 19 éves korában derült ki hogy daganatos, pont az első egyetemi évében. Átment egyéni tanrendre, mikor tehette tanult, és egy év csúszással végzett is.

2023. ápr. 2. 08:24
 24/38 anonim ***** válasza:
22%

Mondjuk én ezt sose értettem. Miért a szülő hibája, hogy valakinek diákhitel kell ahhoz, hogy elvégezzen egy egyetemet?

Én villamosmérnök vagyok, testvérem informatikus. Kaptunk havi 30-30-at a szüleinktől, a többit diákmelón kerestük meg. Mégha nem is államira vettek volna fel, kerestünk mindketten annyit nyári szünetben, hogy kifussa egy félév költségét, a másik félévét meg megkerestük iskola mellett.

Nem olyan nagy cucc. Csak azok nyígnak ennyit, akik egy kertészmérnökit is sírva, kettessel végeznek el. (Nem, nem lenézek senkit, csak ilyen diplomám is van. :D)

Nagyon gáz mindent a szülőkre fogni. Én is foghattam volna, mert átlagon aluli színvonalon éltünk, havi 360 volt a betevőnk 4 főre. Ez két segédmunkás/gyári munkás/mezőgazdasági munkás/köztisztviselő bére volt kb.

2023. ápr. 2. 09:03
 25/38 anonim ***** válasza:
23%

24-es, azért nincs teljesen igazad. Egyrészt, nincs mindenhol állandó diákmunka, Pesten lehet, én anno Debrecenben jártam egyetemre, itt csak azt foglalkoztatták, aki ment havi 30-40 órát iskola mellett is, így is volt bőven jelentkező. Több a diákmunkás jelentkező, mint a munka, és ezért nagyon válogatnak.

És nem mindenki lakhat otthon, sokan vidékről költöznek fel koliba/albérleti szobába, mert csak a nagyvárosokban van egyetem, vagy hiába lakik a városban, el kell költöznie otthonról a rossz körülmények miatt, én is így voltam.

És igen, dolgoztam keményen suli mellett, mert nemhogy 30 ezret, egy szelet kenyeret sem kaptam, és igen, így nekem is fel kellett vennem valamennyi diákhitelt, mert volt olyan hónap, hogy nem jöttem volna ki, pedig így is kb. az éhezős kategóriát toltam.

Szóval ilyen szinten ne ítélkezz, mert te a havi 30 ezreddel már jobb helyzetben voltál, mint sokan.

2023. ápr. 2. 09:23
 26/38 anonim ***** válasza:
0%

25

Azt a havi 30-at sokszor el sem költöttem. Csak a diákmunkából tartottam fenn magam, volt, mikor ösztöndíjat is kaptam. Debrecenben és Pesten is végeztem egyetemet.

Attól, mert neked, meg sokaknak nem ment, még nem lehetetlen. Orvosi mellett megértem, de egyébként nem. :)

2023. ápr. 2. 09:35
 27/38 anonim ***** válasza:
23%

A párom szülei tanárok, havi pár tízezer forinttal támogatták egyetem alatt, az akkor nagyjából az alapvető szükségleteire elég volt. A negyedik évtől kezdve folyamatosan dolgozott, minden más plusz már abból jött össze. Emellett minden alkalommal a mai napig (és ez gondolom így is fog maradni), amikor megyünk hozzájuk, annyit főznek, hogy hozunk is belőle.

A párommal közösen (más rokonoktól kapott ajándékokból) nyitottak anno egy lakástakarék számlát, azt hiszem kb. 3 milliót hozzá fog tenni majd az is, amikor lakást szeretnénk venni.

Tudom, hogy anyagilag is viszonylag szerencsések vagyunk így, de alapvetően én már azért is nagyon hálás vagyok, hogy egyáltalán lelkileg és eszmeileg támogattak a szüleim, hogy továbbtanuljak, ezáltal olyan munkát végezhessek, amit szeretek és jobb lehetőségeim vannak vele.

A te helyzeted nehéz, mert az egészség fontos kincs, és frusztráló áldozat, ha a pénzen múlik, hogy nem tudod megkapni a legjobb ellátást. De nem lesz attól jobb, ha a szüleidet hibáztatod, vagy azt nézed, hogy a szomszéd fűje mennyire zöldell. Neked (nektek) sajnos ezt dobta most a gép, ki fogod tudni hozni belőle a maximumot, csak ne mások életére koncentrálj. Igen, van akinek jobb, de van olyan is, akinek rosszabb. Egyik sem változtat azon, hogy neked milyen.

2023. ápr. 2. 10:04
 28/38 anonim ***** válasza:
73%

Én meg azt nem értem, hogy minek vállal valaki 5 gyereket, ha nem képes az alapvető dolgokat megadni neki (másoktól kéreget, másoknál nyaral stb)?

Mi a fenének kell 5 gyerek, ha már mondjuk ez a második gyerek vállalásakor is egyértelmű, hogy sz.rabb lesz a család életszínvonala?

Lehet hogy ha olyan fene nagy értelmiségi az apuka, akkor megálltak volna 2 gyereknél, és akkor normálisabb színvonalon élhettek volna.

Nem lenne gond akkor sem ha valamelyik családtag megbetegszik és magánúton kell orvoshoz menni (tudnák támogatni a gyereket aki később visszafizethetné azt az összeget).

Persze már felnőtt korban nem kötelező a szülőnek a gyereket támogatni, de ha már a gyerekkora is el van cseszve anyagi téren, akkor nagyobb eséllyel ki fog ez hatni a felnőtt korára is.

Igen, tudom, vannak akik szegények voltak és felnőtt korukra nagy karriert futottak be, de ez inkább a kisebb százalék.

Egy biztos, az egyetemi végzettség nem jár kéz a kézben az intelligenciával is (lásd a kérdező szüleit). A fogamzásgátlást pedig nem véletlenül találták fel.

És most le lehet pontozni amiért le mertem írni ezt.

2023. ápr. 2. 10:09
 29/38 anonim ***** válasza:
18%

"Nagyon gáz mindent a szülőkre fogni. "

Le vagy maradva. Manapság az a trendi, hogy "nem ők akartak megszületni", és ebből kifolyólag a szülők egész életükben a szolgáik lesznek és minimum lakaást és autót adnak nekik 18 éves korukban. Ha kell, akkor a belüket maguk után húzva is.

2023. ápr. 2. 13:06
 30/38 anonim ***** válasza:
22%
Ja, és lemaradt. És természetesen ha megöregszenek, akkor is, ha meg már annyira öregek, akkor nekik semmi kötelességük a szülővel szemben, hiszen ők csak azt teljesítették, ami a feladatuk. (a napokban fejtette ki valaki itt)
2023. ápr. 2. 13:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!