Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mi lenne a jobb megoldás?...

Mi lenne a jobb megoldás? Beadnátok Otthonba, ha az otthoni ápolás nem megoldott?

Figyelt kérdés
Szóval édesapámról lenne szó. Aki - hol is kezdjem - fiatalkora óta az alkohol rabja. Nem issza magát részegre vagy ilyesmi, de megvan a napi adagja, amihez bizony ragaszkodik is. Édesanyánk halála óta (4 év) pedig odáig fajult a dolog, hogy sokszor már inkább csak iszik, minthogy enne is mellé valamit. A gyógyszert is pálinkával veszi be konkrétan, ha merek érte szólni, leüvölti a fejem (agyilag teljesen tiszta egyébként). Külön háztartásban élek, nem vele. Mégis ha elmegyek, kérdezem mit enne, maradok amíg megeszi, vagy csak igyon egy pohár vizet, hozom. Neki ugyan nem kell, inkább a pálinkát töltsem már ki ha itt vagyok, vagy menjek el sörért mert elfogyott. Az öcsém vele lakik, eddig ő segített neki, amiben tudott, de napközben ő is dolgozik. Viszont mostanra ez a "nem eszek, csak iszok" dolog odáig fajult, hogy a szervezete annyira legyengült, hogy már segítséggel se tudott a wc-re kimenni! Soha nem volt köztünk igazi szülő-gyermek kapcsolat, mégis az utóbbi években segítek/segítünk a testvéreimmel, ahol tudunk. Naponta hívom telefonon (ő soha nem hív fel, soha nem kérdezi velem mi van, én hogy vagyok, stb.), és megyek hozzá ha tudok (de ez munka, kisgyerek, saját háztartás mellett heti 1-2 alkalom). De a másik testvérünk is rendszeresen látogatja, segít, ügyeket intéz, stb. Nyilván miután már 2. napja nem bírtuk felsegíteni az ágyból, rájöttünk hogy ez így nem fog menni. Bevittük kórházba, hátha egy kis infúziós kúrától új erőre kap. Az Idősek Otthonát korábban is említettük neki, de teljesen elzárkózott. Közben pedig arra fogja hogy nem eszik, mert ő egyedül van otthon, nincs kedve enni. Nem egyszer előfordul, hogy az öcsémnek szól, hogy ne menjen be dolgozni, hanem inkább maradjon otthon vele, mert nincs kedve egyedül lenni. Persze akkor se eszik, hozzátenném. És nem érti meg, hogy ez nem így működik. Szóltam neki, hogy ez miatt az öcsénket ki fogják rúgni, ha ezt minden héten eljátssza. Válasza: azt leszarom. Viszont a nagynéném szerint kötelességünk lenne nekünk ápolni otthon, beleértve a pelenkázást is. Mert nekünk kell szégyenkezni az miatt hogy itt vagyunk lányai és mégis ilyen állapotba került, egyáltalán miért nem kezdtük már el otthon pelenkázni? És miért nincs nála kitakarítva se. Ha az ott élő öcsénk nem takarít magukra, akkor bizony azt is nekünk kell megcsinálni! Ez azért így nem érzem jogosnak... Főleg ha valaki az alkohol miatt kerül abba az állapotba, amibe kerül...

2023. márc. 18. 07:53
1 2 3 4 5 6 7
 51/64 anonim ***** válasza:
80%

Fizetős otthon sem fogad be szenvedélybetegeket, mert egyik bentlakó idős sem köteles elviselni őket. Le lehet tagadni, de az első húzásnál figyelmeztetik, a másodiknál kivágják.

2023. márc. 18. 13:27
 52/64 anonim ***** válasza:
88%

41, tudom, mi az ápolási osztály, nagyon idős nagynéném szívinfarktus után ott volt 6 hónapig (3 hónap és egyszer lehet hosszabbítani 3 hónappal).

Én ápolási otthont írtam, ha nem halt volna meg az utolsó napján, őt pl. egy olyanba vitettünk volna át (ágyhoz kötött beteg volt, és már kezdődő demencia is volt nála).

Ápolási otthon van itt felénk is, 3 havi díjat ha befizet előre, akkor másnap viheti a beteget. Ha nem tud 3 havit befizetni, akkor van várólista. (Viszont ha a 3 hónapon belül meghal, akkor időarányosan elszámolnak). Barátnőm az agyvérzéses anyukáját itt ápoltatta 2,5 évig pl. (úgy emlékszem, napi 5 ezer volt akkor). Tehát nem idősotthon és nem ápolási osztály, hanem ápolási otthon.

2023. márc. 18. 14:05
 53/64 anonim ***** válasza:
33%
51, hát mondjuk ha ágyhoz kötött beteg, akkor nem is jut hozzá a piához.
2023. márc. 18. 14:05
 54/64 anonim ***** válasza:
42%
Leszoktatnám az alkoholról egy jó elvinással, aztán beraknám az intézetbe, legyenn ott el magának
2023. márc. 18. 22:49
 55/64 anonim ***** válasza:
81%

Az öcsédet mentsétek!!!! Minél hamarabb, ő még nagyon fiatal, előtte az élet, apádnak már nem sok van hátra, de magával rántja a saját fiát, szégyellje magát mélyen, egy tányér étel nem sok, annyit nem érdemel!!!

Ilyen szintű érzelmi zsarolás, alkoholizmusba kergetés MEGBOCSÁTHATATLAN!

2023. márc. 19. 21:17
 56/64 anonim ***** válasza:
100%
Nekem az nem kerek a sztoriban, hogy ha pelenkázni kell meg fel se tud kellni az ágyból, hogy kerül hozzá alkohol? Mert ha ágybanfekvő beteg, akkor nem is lehet már alkoholista hogy egyáltalán alkoholt igyon, ergo így semmi akadálya nincs annak hogy be legyen rakba az intézetbe (a várólistát és a díjakat leszámítva).
2023. márc. 19. 22:02
 57/64 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a választ, véleményt. Utolsónak: mert nyilván öcsémmel megveteti magának, ahogyan eddig is. Nyilván így kevesebbhez jut hozzá, kevesebbet is iszik, és ez meg is látszik rajta (ingerültség, remegés), de hozzájut. Nem tudom mi lesz, még a kórházban tartják. Napok óta nem jutott alkoholhoz, és most rosszabb állapotban van mint mikor bevittük. Én már arra gondoltam, hogy a hirtelen alkoholmegvonás miatt. Jóformán magatehetetlenül fekszük, szinte nincs is magánál, nem tudom mi lesz.
2023. márc. 20. 07:10
 58/64 anonim ***** válasza:
100%

Az elvonási tünetek és a delirium kezelésére van valamilyen módszer - talán barbiturátokat szoktak alkalmazni, bár lehet hogy van annál korszerűbb módszer is. Ha a jelenlegi széteső leterhelt rendszerben ez esetleg elfelejtődött valahogy a kórházban, akkor próbáljatok meg toxikológus vagy addiktológus szakembertől tanácsot kérni, és ha gyorsan kell, akkor esetleg valami magánrendelésen sima előzetes konzultáció formájában.

Ha viszont ez sikerül, és szakszerűen végig tudják vinni ez elvonáson, akkor önmagában az alkoholhiány már nem jelent veszélyt, legalábbis úgy tudom, de remélem sikerül szakembertől ezt pontosan megtudni.

2023. márc. 20. 07:36
 59/64 anonim ***** válasza:
91%

Alkoholistát SEHOVÁ nem vesznek be, méghozzá teljesen jogosan.

Engem nem érdekelne se a piás apám - nem is tudnám, mi van vele, mert már elköltöztem volna - se a családom többi beszólogatós tagja.

2023. márc. 20. 10:42
 60/64 anonim ***** válasza:
37%
Az öcséd zárja el tőle teljes mértékben az alkoholt, pár nap múlva meg úgyis túl tszi magát az öreg az elvonáson.
2023. márc. 20. 17:46
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!