Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mi a véleményetek erről a...

Mi a véleményetek erről a témáról?Gyerek döntése,vagy a szülőé?

Figyelt kérdés

Egész fiktív kérdés:

Tegyük fel,van egy 14 éves gyerek,iskola választánál áll,és elakar menni gimnáziumban,de a szülei nem engedik és elveszik a lehetőséget,és nehogy segítenének hogy mi hogyan vagy kicsit segítenének,hanem fogják és elveszik a jelenkezési lapot,nem hagyják tanulni a felvételizőre,és elküldik bentlakásos szakiskolába,mi a véleményetek?

Van joga a szülőnek döntése hogy eldöntse hogy milyen iskolába járjon?

Van joga hogy bele szóljon a tanulásába?

#Tanulás,tanul,jog,balhé, kollégium, bentlakásos,iskola
2023. febr. 9. 16:35
1 2 3 4 5
 11/50 A kérdező kommentje:

9

Vagyis fiktív dolognál tartunk,a gyerek mondjuk 50 km lévő,ÁLLAMI,4-es 3-massal simán felvennék, akkor most realikusan?

Mármint nem egy erős gimiről beszélve.

2023. febr. 9. 17:33
 12/50 anonim ***** válasza:
100%
Törvényileg q szülő joga dönteni a gyerek továbbtanulásáról. Emberileg közös döntés kellene hogy legyen. A 14 éves egyedul ne döntsön, hiszen sokszor annyira gyerek még, hogy fogalma nincs róla, mit akar. A szülő pedig -jó esetben- ismeri annyira, hogy a jó útra vezesse ra
2023. febr. 9. 17:49
 13/50 anonim ***** válasza:
55%
Gondolom van reális oka, hogy szakmát akarnak neki.
2023. febr. 9. 17:50
 14/50 anonim ***** válasza:
81%
Én apám 20 évvel ezelőtt pontosan ezt csinálta. Nem engedte, hogy oda menjek tovább tanulni amit igazán szerettem volna. Apám döntötte el, hogy milyen szakmát tanuljak. Egyébként ötvös ( később továbbképeztem volna magam gyámántszakértőnek) vagy fodrász ( később mesterfodrász) vagy ha nem szakma, akkor képzőművészeti iskolába mentem volna. Nem engedte. Ő töltötte ki a jelentkezési lapomat is ő töltötte ki. Emlékszem 3 szakmát írt. Esztergályos, könyvkötő, asztalos szakmákat írt be. Lányként mindhárom iskolába felvettek, így végül a könyvkötői szakmát szereztem meg. Borzalmasan utáltam. Most itt vagyok 40 évesen. Halott szakmám van, amiben 15 éve nem is dolgozom. Azóta bár mindig volt munkám, de soha egyiket sem szerettem. Dolgozom, mert muszáj, de nem szeretem amit csinálok. Tapasztalatból mondom. A gyereknek kell eldönteni hol szeretne majd közel 50 éven át dolgozni.
2023. febr. 9. 18:06
 15/50 anonim ***** válasza:
87%

Köznevelési tv.

72. § (1) A szülő kötelessége, hogy

(2) A szülő gyermeke adottságainak, képességeinek, érdeklődésének megfelelően, saját vallási, világnézeti meggyőződésére, nemzetiségi hovatartozására tekintettel szabadon választhat óvodát, iskolát, kollégiumot. A gyermek - ha nem cselekvőképtelen - tizennegyedik életévének betöltésétől a szülő ezt a jogát gyermekével közösen gyakorolhatja.

46. § 6. bek. A tanuló joga különösen, hogy

n) kérje az átvételét másik nevelési-oktatási intézménybe,

2023. febr. 9. 18:25
 16/50 anonim ***** válasza:
10%
15. Oké! Én holnaptól átkérem magam a floridai egyetemre, olyan 5M a tandíj 1 évre, de majd anyu fizeti, ha nem, feljelentem!
2023. febr. 9. 18:32
 17/50 A kérdező kommentje:

16

Ne csinálj már viccet,nagyon gáz hogy úgy veszed le a lapot hogy biztos azért mert mondjuk gyerek szimplán rühel olyan közösségbe járni,ahová akarata ellenére vitté oda..

Vagyis témára értem,vagyis sokan vagyunk hogy azért utál suliba járni,meg koliba,mert nem azért mert "jujcsi,azért mert idióta kis 14-15 majom gyerek vagyok,és most hisztit levágom mert nem a szerelmem után mentem"😀😩

2023. febr. 9. 18:37
 18/50 A kérdező kommentje:

13

Mondjuk kinek mi,mindenki magából indul ki..

Vagyis a gyerek nem logikátlan tököm öccse,akkor what?

Vagyis ha már szakiskola, legalább a gyerek szakmát magának válasz nem?és nem a szülő..

2023. febr. 9. 18:39
 19/50 anonim ***** válasza:
89%

16: még ne nagyon célozz meg egyetemet, ha az olvasás, gondolkodás nem megy

Közoktatás, ami kötelező. Az egyetem nem.

2023. febr. 9. 18:46
 20/50 anonim ***** válasza:
5%
16 eves kortol dolgozhatsz es elkoltozhetsz gyamhatosagi engedellyel.
2023. febr. 9. 18:49
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!