Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A szülők akik megtehetnék,...

A szülők akik megtehetnék, azok mekkora aránya segíti a gyerekét később a korai felnőtt életben pl. lakással vagy nagyobb dolgokkal?

Figyelt kérdés

Az én apukám pár éve örökölt egy fél házrészt, amit eladott 14 millióért, abból 12 milliót nekem adott és az volt az első lakásom akkori árának közel fele. A maradék negyedét saját pénzemből adtam bele, negyedére hitelt vettem fel. Hálás vagyok érte, de ezt olyan értelemben természetesnek vettem, hogy az apukámat is segítették a nagyszüleim még az 1980-as években (!) egy ajándék garzon lakással és egy autóval, amik akkoribban még lehet nagyobb szó voltak, mint manapság. És ugyanez van bennem is, hogy majd én is segítsem a gyerekemet valami ilyesmi módon és ez neki természetes legyen. Tehát hogy ezt tovább adjam és úgymond ez a normális a családunkban. De persze hálás vagyok érte, mert sokaknak nem lehet saját lakása huszonévesen. Meg tudom, hogy van még 20-30 évem, amíg majd az én leendő gyerekemnek szüksége lesz erre, tehát ennyi időm van ezeket valamilyen formában megteremteni és előre gondolkozni.

De mostanában hallottam két ilyen sztorit is maguktól az érintett gyerekektől, ismerőseimtől, hogy az egyikben a szülőknek volt kb. 25 millió forint megtakarított pénzük és abból szinte az egészből egy elektromos autót vettek inkább, miközben van egy 28 és egy 22 éves gyerekük. Jómódúak a szülők (nagy szép ház, jobb alkalmazotti fizu), de nem évente 5-10 milliót tesznek félre, tehát ez is elég sok idő alatt félretett pénzük volt. Illetve egy kolléganőm is mesélte, hogy az ő párjának apja is 10 millió forintért vett éppen pont elektromos autót, miközben a harminc körüli gyerekei közül az egyik már kiment külföldre, mert itt lehetetlennek találta az ingatlanszerzést, a másik pedig harminc évesen is albérletben lakik a párjával bármiféle komoly megtakarítás nélkül. Mindkét család nem olyan, hogy százmilliomos vállalkozók, meg évente tízmilliókat vesznek ki a cégből, hanem átlagosan jómódú alkalmazottak, akik azért jól élnek és tudnak félretenni, de azért nem is pár évente teszik félre egy lakás árát. A kérdésem, hogy ti a saját családotokban illetve a környezetetekben hogy látjátok, aki szülők megtehetnék, azok később mekkora arányban segítik a gyerekeket? Milyen példákat láttok? A mindenféle értelmetlen bekommentelgetés, hogy „A gyerek nem érdemel lakást, dolgozzon csak érte” és hasonlók nem érdekelnek, hanem maguk a tények, hogy mennyi ilyen vagy olyan példát ismertek a környezetetekben. Nyilván most nem azokra a családokra vagyok kíváncsi, akik egész életükben fizetéstől fizetésig éltek, hanem azokra, akik megtehetnék. Köszi!

2023. jan. 24. 08:40
1 2 3 4 5
 21/44 anonim ***** válasza:
15%
Ez a "megteheti" eléggé szubjektív szerintem. Ha 30 év alatt sikerül 25 milliót összespórolni, az azért szerintem nem az a kategória. Én a saját kis mikro környezetemben azt tapasztalom, hogy ahol nem tudtak vagy akartak segíteni a szülők pénzzel, ott sokkal életképesebbnek bizonyultak az utódok ilyen téren. Sokan közülük már ott tartanak harmincas éveikre, hogy olyan egzisztenciát építettek fel, hogy képesek a szüleiknek is bőséges anyagi támogatást nyújtani. Ezek a szülők "csak" annyival segítettek, hogy lehetővé tették a gyerekeiknek, hogy tanulhassanak és addig viszonylag gondtalan életük legyen. Én például hátráltatva voltam, így azt gondolom, hogy annyi lenne csak az elvárható, hogy ne adóssággal indítsuk el a gyereket. Ettől függetlenül én azt tervezem, hogy a lakásunk majd a gyerekeké lesz, ha felnőnek, mert addigra aztán tényleg lehetetlen lesz földi halandónak ingatlanhoz jutni.
2023. jan. 24. 11:00
 22/44 anonim ***** válasza:
16%

van a munkahelyemen 80 éves nyugdíjas öreg aki azért dolgozik, hogy az unokának adja a pénzét.

Ez az öreg igénye, nem az unokáké.

2023. jan. 24. 11:21
 23/44 anonim ***** válasza:
0%
Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik a gázabb. Az ha valaki nem tud a gyerekének segíteni, vagy az ha a gyereke rászorul, hogy segítsenek neki.
2023. jan. 24. 11:21
 24/44 anonim ***** válasza:
89%
Lol, utolsó, hát a legtöbben nem tudunk magunknak venni önerőből, hitel nélkül, 20 evesen lakást. Ciki lenne?
2023. jan. 24. 11:36
 25/44 anonim ***** válasza:
13%

"nem tudunk magunknak venni önerőből, hitel nélkül, 20 evesen lakást"

És kötelező lakást venni 20 évesen? Aki nem tud venni az bérel.

2023. jan. 24. 11:48
 26/44 anonim ***** válasza:
84%
Egyértelmű, de te erre azt mondtad, hogy ez mennyire kva gáz :D
2023. jan. 24. 11:59
 27/44 anonim ***** válasza:
84%

Szerintem ebben csak az a gáz, mikor természetesnek veszi az utód, hogy felnőttként is megkap mindent.

Ne értsetek félre, nekem is vettek lakást, de én mindig mondtam anyumnak, hogy most már költsön magára is, nekem eleget segített, innen megy egyedül.

Már nem él, 50 évesen halt meg, és a mai napig bűntudatom van, hogy jobban kellett volna noszogatni, hogy élje végre az életét.

2023. jan. 24. 12:22
 28/44 anonim ***** válasza:
18%
Vállalva a lepontozást, megmondom őszintén, én nem értem miért baj, ha a szülők magukra is gondolnak, mikor már tisztességben felnevelték a gyerekeiket. Akik már ugye maguk is felnőttek. Akinek van gyereke, az tudja, hogy ha csak nem vagy menő vállalkozó, akkor igenis évtizedekig valamennyit lejjebb kell adnod az igényeidből, életszínvonalból, stb. Oké, nem a gyerek kérte, hogy megszülessen, de ne legyen már az a norma, hogy meglett harmincasok nem tudnak gondoskodni magukról. A szülők meg ássák el magukat, ha 60-65 évesen van pofájuk magukra költeni a saját pénzüket, amit az idő alatt spóroltak meg, míg felnevelték a kis Medoxot, Benettkét, Zselykét, akárkit. Érdekes megközelítés, bár remekül mutatja, hogy hogyan gondolkodik a felelősségvállalásról az én és az utánam következő korosztály. (Igen, ez a nekünk jár a szüleink pénze, amíg meg nem halnak típusú hozzáállás.)
2023. jan. 24. 13:22
 29/44 anonim ***** válasza:
85%

Az én szüleim sosem voltak gazdagok, de átlagon felül éltek, 18 évesen már a saját tehermentes házukban éltek, mert kaptak szülőktől, kaptak autót is, meg felújításban, berendezésben is kaptak segítséget.

Én mit kaptam? Semmit. Egyetemet önerőből végeztem, mellette dolgoztam, koleszt magamnak fizettem, jogsit, nyelvvizsgát magamnak fizettem. Azzal vigasztalják magukat, hogy én úgyis jól keresek, igaz 31 éves vagyok és a seggem kitörölhetem vele, hiszen a trend az, hogy pár évente megduplázódnak az ingatlanárak, közben meg fizetem a nem olcsó albérletet is.

Na, mindegy, annyit mondok, hogy akkor tegyék is el az összes pénzt maguknak nyugdíjas korukra, mert tőlem is majd pár jó szót fognak kapni, ha úgy lesz.

2023. jan. 24. 13:26
 30/44 anonim ***** válasza:
84%
Jaja, énis sokszor látom azt, hogy pl ott vannak az idősek egy kva nagy családi hodályban, pl nyuggerként, majd megy a sírás, hogy ők nem tudnak megélni a nyugdíjból, segítse ki őket a 30as gyerek, az jól keres. Aki meg mondjuk albérletben van, pont azért, mert az idős szülők 100milliós családi házban sírnak, hogy magas a rezsi, de mozdulni nem akarnak belőle, mert ugye nekik alanyi jogon az jár, akkor is, ha a gázba a gyerek segít már be.
2023. jan. 24. 13:49
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!