A szülők akik megtehetnék, azok mekkora aránya segíti a gyerekét később a korai felnőtt életben pl. lakással vagy nagyobb dolgokkal?
Az én apukám pár éve örökölt egy fél házrészt, amit eladott 14 millióért, abból 12 milliót nekem adott és az volt az első lakásom akkori árának közel fele. A maradék negyedét saját pénzemből adtam bele, negyedére hitelt vettem fel. Hálás vagyok érte, de ezt olyan értelemben természetesnek vettem, hogy az apukámat is segítették a nagyszüleim még az 1980-as években (!) egy ajándék garzon lakással és egy autóval, amik akkoribban még lehet nagyobb szó voltak, mint manapság. És ugyanez van bennem is, hogy majd én is segítsem a gyerekemet valami ilyesmi módon és ez neki természetes legyen. Tehát hogy ezt tovább adjam és úgymond ez a normális a családunkban. De persze hálás vagyok érte, mert sokaknak nem lehet saját lakása huszonévesen. Meg tudom, hogy van még 20-30 évem, amíg majd az én leendő gyerekemnek szüksége lesz erre, tehát ennyi időm van ezeket valamilyen formában megteremteni és előre gondolkozni.
De mostanában hallottam két ilyen sztorit is maguktól az érintett gyerekektől, ismerőseimtől, hogy az egyikben a szülőknek volt kb. 25 millió forint megtakarított pénzük és abból szinte az egészből egy elektromos autót vettek inkább, miközben van egy 28 és egy 22 éves gyerekük. Jómódúak a szülők (nagy szép ház, jobb alkalmazotti fizu), de nem évente 5-10 milliót tesznek félre, tehát ez is elég sok idő alatt félretett pénzük volt. Illetve egy kolléganőm is mesélte, hogy az ő párjának apja is 10 millió forintért vett éppen pont elektromos autót, miközben a harminc körüli gyerekei közül az egyik már kiment külföldre, mert itt lehetetlennek találta az ingatlanszerzést, a másik pedig harminc évesen is albérletben lakik a párjával bármiféle komoly megtakarítás nélkül. Mindkét család nem olyan, hogy százmilliomos vállalkozók, meg évente tízmilliókat vesznek ki a cégből, hanem átlagosan jómódú alkalmazottak, akik azért jól élnek és tudnak félretenni, de azért nem is pár évente teszik félre egy lakás árát. A kérdésem, hogy ti a saját családotokban illetve a környezetetekben hogy látjátok, aki szülők megtehetnék, azok később mekkora arányban segítik a gyerekeket? Milyen példákat láttok? A mindenféle értelmetlen bekommentelgetés, hogy „A gyerek nem érdemel lakást, dolgozzon csak érte” és hasonlók nem érdekelnek, hanem maguk a tények, hogy mennyi ilyen vagy olyan példát ismertek a környezetetekben. Nyilván most nem azokra a családokra vagyok kíváncsi, akik egész életükben fizetéstől fizetésig éltek, hanem azokra, akik megtehetnék. Köszi!
Semmivel sem segített, még nehéz helyzetbe is hozott minket.
Itt hagyott minket a hiteles házban, egyedül anyámmal, mikor még kicsik voltunk. Gyerektartás nélkül.
Neki sok félretett pénze is volt, meg egyéb ingatlanjai.
Imádkozzon, hogy ne halljak felőle többé!
Én és a férjem szülei hasonlóképp szépen élnek/éltek, hiány sose volt semmiből, de megtakarításuk nem volt, és arra sem lehetett apellálni, hogy valamit kapunk tőlük. Magunknak fizettük az esküvőt, magunk dolgoztunk meg érte, hogy saját házunk legyen, s ez így jó is.
Nekünk van megtakarításunk, illetve a gyerekünknek is van saját megtakarítási számlája, ha kirepül, lesz egy tartaléka indulónak.
A férjem családjában sajnos több haláleset volt az utóbbi időben, így örökölt házat is, de inkább ne örökölne az ember semmit, csak élnének a szerettei. Mi inkább félreteszünk, gyűjtögetünk, tervezünk és megvalósítunk, a gyerekünknek is ezt a mintát mutatjuk, de őt anyagilag is jobban tudjuk támogatni. Ha a szüleinknek lett volna rá lehetősége, ők is így tettek volna.
Én sajnos egy szekrényt és egy lámpát leszámítva, semmit nem kaptam a szüleimtől az induláshoz, mert nem tehették meg.
A fiam, ha végez az iskolájában és dolgozni kezd, megkapja a pesti 2 szobás panellakásomat. Mi a 2. férjemmel vettünk közösen vidéki kisvárosban egy családi házat, ahol a gyerekeinkkel élünk jelenleg. A lakásom ki van adva. Ha a fiam szeretne, oda tud majd költözni, ha esetleg szüksége lesz az árára a továbblépéshez, eladom és beforgatja az árát családi házba. Ha nem, akkor meg úgyis ő az 1/1 örökösöm, mindenképp az övé lesz.
Kaptunk kis segítséget mindkettőnk családjától, amikor a házunkat építettük, de ne több milliós tételre gondoljatok. Párszor akadt el az építkezés és a továbblendítő pár száz ezret adták oda, szigorúan kikötve, hogy nem kölcsön, hanem ajándék. Ezektől eltekintve gyakorlatilag mi szedtük össze a pénzt mindenre. Sokszor kérdezik, miért nincs nagyobb kocsink vagy olyan kerti bútor, amazt is lecserélhetnénk a házban... De kérni nem fogunk rá, és így is működik minden. Ha mégis adnak pénzt, akkor kisebb összeget, de azt főleg a gyerekekre költjük, két ovis mellett elfér.
Később sem tervezünk azért nyomorogni, hogy egy darab lakást vegyünk valahol, kettőre meg nem tudunk összegyűjteni (két gyerek van, így nem kéne marakodni később rajta). Mi a saját életünket igyekszünk biztosítani, hogy ne nekik kelljen eltartani, kisegíteni idős korunkra minket és elég legyen magukat fenntartani. Sokszor olvasom, hogy a dolgozó kisgyerekes felnőttek nem tudják kinyögni az idős szüleik számláit, akik a korszerűtlen házaikban nyomorognak. Ezzel nem akarjuk terhelni őket.
Megfelelő taníttatást biztosítunk, hogy legyen eszközük, tudásuk felépíteni a jövőjüket, a többi rajtuk múlik.
Nálunk is természetes, hogy segítenek a szülők, ahol tudnak. Persze nem úgy, hogy ők közben nyomorognak (úgy el se fogadnank) hanem ésszerűen.
Pl. az első válaszra reagálva, nem az volt ott a baj, hogy maguknak vettek kocsit, hanem az, hogy messze túlárazott kocsit vettek, miközben egy 15 misis kocsi is tökéletes és még a gyerekeinek is tud adni kezdő tőkét.
"Később sem tervezünk azért nyomorogni, hogy egy darab lakást vegyünk valahol, kettőre meg nem tudunk összegyűjteni (két gyerek van, így nem kéne marakodni később rajta). "
Mondjuk lehetne felezni, akkor meglenne mindkettőnek az önerő. De nyilván könnyebb azt mondani hogy á, úgyse menne ez, inkább intézzék a saját jövőjüket tök segítség nélkül, minthogy egy fél házuk lenne, mert az mégiscsak egy fél ház, nem egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!