Bele merjék vágni a különköltözésbe ebben a válságos időszakban? 23/f
Egyre jobban vágyok arra, hogy külön költözzek, mert egyszerűen azt érzem, hogy anyám mellett nincs magánéletem. Jelenleg úgy számolom, hogy kibírnék fizetni egy albérletet, viszont attól félek, hogy úgy elszabadulnak az árak, hogy egy idő után örülök, ha kajára meg alap dolgokra jut pénz.
Kinek mi a tapasztalata?
Amúgy igen, amit a 13-as mondott, az úgy van.
Nyugat Európában lakás ügyileg rosszabb a helyzet, mint itthon. Abszolút esélye nincs az átlag embernek saját ingatlanra hitel nélkül.
Vannak egyébként táblázatok, érdemes összehasonlítani az európai fővárosokat, hogy hány év munka kell átlag fizubol egy átlagos lakáshoz.
Mennyi a fizetésed? Mennyire stabil a munkahelyed? Egyedül költöznél vagy van párod? Elsődlegesen ezek a fontos tényezők, nem pedig az, hogy elszabadulnak-e az árak vagy sem.
Teljesen érthető, hogy szeretnél a magad ura lenni, viszont csak azért, hogy ne édesanyáddal legyetek otthon ketten, hanem egyedül legyél egy lakásban, szerintem teljesen felesleges elköltözni. Míg otthon laksz, a fizetésed nagy részét félre tudod tenni. Azért nem mindegy, hogy havonta kiadsz 120-160 ezret lényegében a semmire, vagy befekteted, félre teszed, passzív jövedelmet csinálsz belőle.
Nekem speciel, ha nem lenne párom, otthon laknék, a saját szobámban, kevesebb felelősséggel, és jóóóóóval több megtakarítással. Nem azért mert annyira szeretem a mamahotelt, hanem mert gazdaságilag ez a logikus - ami manapság tudjuk, hogy nagyon nem mindegy.
Szóval szerintem csak édesanyád miatt ne költözz, inkább beszélj vele, az hosszútávon kifizetődőbb.
(mondjuk érdekel, mit takar az "anyám mellett nincs magánéletem", ez miben jelenik meg. Azért nincs mert egy tolakodó, mindenbe beleszóló irányítás mániás anyuka, vagy mert egy következetlen anyuka, aki pici fiát elkényeztette és mindent a popsija alá tett a tányér levestől kezdve az összehajtogatott ruhákig, amit akkor tenne be a gyerek szekrényébe, amikor az épp maszturbálna ---- mindkét lehetőség reális)
Itthon azért olyan fontos a saját lakás, mert ha megöregszel jobb ha nem albérletben tengeted a hátralevőt, mert a nyugdíj is gyalázatos.
Itthon egy kisnyugdíjas nem fog bérelgetni, mert beledöglik.
Nem a hitellel van baj. Hanem hogy az átlagembert beledöglesztik a hitelbe! Ezt mondtam, ha nem ilyen megalázó fizetések lennének, és nem szálltak volna el így az árak - csok meg egyéb marhaságok -, akkor sokkal könnyebb lenne.
Egy lakás, ami mondjuk kétszobás, nem szorul különösebb felújításra, max egy festét beköltözés előtt, pár éve még csak 6-6,5 millió volt. Most már 30. És ne mondjátok hogy ez normális.
Azt se felejtsük el azért, hogy ott kint a fizetések, nyugdíjak is másmilyenek.
24
Mert a hitelbe nem döglenek bele az emberek?
25
Abszolút nem normális! De ezt az embereknek nem tudod megmagyarázni.
25
Még egyszer leírom, aztán ha elhiszed elhiszed, ha nem nem: kint sem lesz soha a büdös életben lakásod ha egy egyszerű átlagember vagy.
Akkor jársz a legjobban, ha mindenképpen ragaszkodsz a saját lakáshoz, hogy kimész, meghúzod úgy rendesen a nadrágszíjat, és 15 év múlva veszel itthon egy lakást. Vagy pedig, felveszel hitelt, de kint dolgozol minimum addig, míg a hiteled tart.
De én például ezt írtam, hogy én biztosan nem adnék 30-40 milliót egy 50 éves panelért, mert 15 év alatt összeszedem rá az árát/kitörlesztem a hitelt úgy hogy kint dolgozom, de kell a francnak egy 60 éves egérlyuk a 8. emeleten... Elvből SEM adnék ennyi pénzt 70-es években épült szarokért.
Akkor inkább ne legyen soha az életben saját lakásom, ledolgozom az egész életem ott kint, aztán bérleményben leszek.
Nekem soha nem lett volna gondom az albérlettel, ha lenne előre kiszámítható jövőm mellette. Ha az lenne, hogy tudom, hogy X év bérlet mellett Y összeget félre tudok tenni, befektetem, kamatozik, és 5-10-15 év múlva vehetek egy lakást/házat akkor boldog ember lennék.
De amíg albérletben laktam csak azt láttam, hogy a bérleti díj növekszik, a lakásár növekszik, a pénzem meg folyamatosan romlik. Így valahol kényszer is a saját lakás meg a hitel, hogy valamibe kimentsd a pénzed amíg még ér valamit.
1,5 éve 21 millióért vettem lakást, ami már akkor baráti ár volt, cserébe felújítandó teljesen. Most 30 millió alatt nincsen hirdetés és a felújítás is kétszer annyi lenne.
Nem igaz hogy átlagember nem tud lakást venni. Tudna, ha nem szálltak volna el az árak és nem használnák ki az embert a hitellel.
Régen is vettek lakást hitelre, és gond nélkül tudták fizetni. Nem kell ezzel a hülyeséggel jönni. Kit érdekel mi van külföldön? Azért mert másnak jó a szar már legyen nekünk is az?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!