Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Bele merjék vágni a különköltö...

Bele merjék vágni a különköltözésbe ebben a válságos időszakban? 23/f

Figyelt kérdés

Egyre jobban vágyok arra, hogy külön költözzek, mert egyszerűen azt érzem, hogy anyám mellett nincs magánéletem. Jelenleg úgy számolom, hogy kibírnék fizetni egy albérletet, viszont attól félek, hogy úgy elszabadulnak az árak, hogy egy idő után örülök, ha kajára meg alap dolgokra jut pénz.

Kinek mi a tapasztalata?

2023. jan. 8. 08:12
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
87%

Ötös! De lehetne, kormányváltás esetén! Miért van az, hogy más európai országokban tudnak az emberek lakást venni, házat venni, albérletet és kocsit fenntartani, meg élni is?

Ja, kinek mit intézett a kormánya.

Most azért maradjon otthon minden egyedülálló, vagy menjen bele egy esetleg szar kapcsolatba, mert a kormány csak a családosokat támogatja? Már úgy ahogy.

A tizesnek igaza van, sok mindent figyelembe kell venni.

Kilences! Sehol nem írta a kérdező hogy lenne barátnője.

2023. jan. 8. 10:52
 12/34 anonim ***** válasza:
93%
Én külföldi munkában gondolkoznék, de itthon is vannak olyan munkahelyek, amik biztosítanak szállást.
2023. jan. 8. 11:18
 13/34 anonim ***** válasza:
86%

11

Akkor sem lehetne. Én gyűlölöm a Fideszt, ennél már konkrétan bárki jobb lenne.

Viszont 10 évet éltem Ausztriában és írok neked egy meglepő dolgot:

Ez a lakás/autótulajdonlás kizárólag a balkánon divat. Németországban több, mint a lakosság felének NINCS saját ingatlanja.

Magyarországon mindenki meg van veszve, hogy neki saját lakás kell, 30 évre hitelbe verik magukat az emberek, röghöz kötik magukat, de saját lakás az kell. Autó ugyanez. 10 évig fizetnek egy halom pénzt egy használati tárgyra, amit aztán letesznek a szabad ég alá a panel elé.

Ausztriában nem azért van a 20 éves gyereknek vadi új A3-as Audija, mert olyan jól keres, hanem azért, mert létezik ott kint a bérleti díj lakosság számára, amit itthon 1x megpróbált a Skoda, de nem vált be. Fizet havi 300 eurót, és használja amíg használja (nyilván bizonyos időt alá kell írni).

Magyarországon ez elképzelhetetlen, mert itt mindenki remeg, hogy a forgalmiba az ő neve legyen. Nem számít, hogy 10 millió hitelre vette, de teljesen kielégül ha a forgalmiban azt látja a tulajdonos nevénél hogy Kiss Pista, nem pedig azt hogy Skoda Magyarország.

Szóval te arra ne igyál mérget amit írtál, mert ott sem vesz az átlagember lakást meg házat, ugyanolyan elérhetetlen számukra mint számunkra.

A különbség, hogy ők hisznek a bérleményes rendszerben, akár autóról van szó, akár lakásról. Az is tény, hogy viszont albérleti oldalon sokkal védettebbek mint itt Magyarországon. Ez itt jogváltoztatással lehetne jobb.

De mégegyszer: ne innen nézd, hogy élnek kint. Menj ki, élj ott 5-10 évet, beszélgess rengeteg osztrákkal, némettel, olasszal, spanyollal, és te magad is meg fogsz lepődni, hogy lakástémában még jobban állunk mint ők.

2023. jan. 8. 11:28
 14/34 anonim ***** válasza:
5%

13!

Ezt most nem mondod komolyan! :O

2023. jan. 8. 11:31
 15/34 anonim ***** válasza:
86%

[link]

Odapörgettem, csak hallgasd. És bármennyire hihetetlen, ez így van.

Én ezt nem a videóból tudom, én ezt onnan tudom mert kint éltem és beszélgettem emberekkel.

2023. jan. 8. 11:36
 16/34 anonim ***** válasza:
7%
Érdekes, kint akik élnek, rakják fel a videókat, hogy náluk minden rendben, lehet vásárolni, olcsóbb a benzin, nincs válság! :D
2023. jan. 8. 11:40
 17/34 anonim ***** válasza:
89%

16

Ne legyetek már ennyire 1 bitesek... Könyörgöm!

De oké, legyen.

16

Szóval ha te fogod magad és kimész Ausztriába mondjuk vendéglátásba, akkor keresel mondjuk nettó 1600 eurót. Vendéglátásban szállás+kaja ingyenes (én sehol nem találkoztam az ellenkezőjével, bár csak 2 évig csináltam). Tehát az az 1600 euró amit megkeresel, az tiszta. Ha meghúzod a nadrágszíjat és nem szóród a pénzt, 1 szezon alatt megkeresel 4 millió forintot, szezonpénzzel együtt. Nyilván 5-6 hónap alatt ennyit nem fogsz keresni Magyarországon.

Ha ugyanezt a munkát végzed ezzel a fizetéssel, de 600 euróért albérletet kell kivenned és a saját étkezésed is neked kell megoldanod, plusz utazás a munkahelyre stb., akkor viszont minimális összeget tudsz félretenni, mérlegelni kell, hogy neked megéri-e a külföldi munka.

Én például most hónap végén megyek vissza, nem vendéglátásba hanem a szakmámba, 2700 nettó a fizetésem, abból 650 az albérlet, a kajára szintén mínusz 300 euró, van autóm, a biztosítás 200 euró havonta és kb ennyi.

Marad havi 1500 euróm, amiből 1000-et biztosan el tudok tenni, jelenleg közel 400 ezer forint. De ehhez nyilván kell egy jó szakma.

Válság tényleg nincs kint, a benzin is olcsóbb már (járj utána), és vásárolni eddig is lehetett.

De a kérdésnél maradva, az 1500 eurómból SEM lesz sem kint sem Magyarországon saját lakásom. Azt tudom csinálni, hogy 10 évig félreteszem ezt a pénzt, és van egy jó önerőm, amiből majd tudok hitelt fizetni Magyarországon vagy Ausztriában.

De hozzátenném, az ingatlanok még mindig drágábbak azért ott kint mint itthon. Nem sokkal, de drágábbak.

Viszont én követem az osztrák példát, és én nem is akarok saját lakást. Majd talán egyszer. De hogy hitelbe nem akarom verni magam 30 évesen 20-25-30 évig, az biztos. Akkor inkább albérlet, aztán ha véletlenül 5 év múlva nem lesz munka ott ahol vagyok, akkor 10 várossal odébb megyek. Problem solved.

2023. jan. 8. 11:51
 18/34 anonim ***** válasza:
13%

És miért jobb az albérlet? Inkább fizetsz egy idegennek, minthogy a saját lakásodra fizesd a hitelt? Nem kéne felvenni 20-30 milliót, ha nem szálltak volna így el a lakásárak.

Egyébként, gyalázatos, amit felvázoltál. Egyszerűen vérlázító és szomorú is.

2023. jan. 8. 12:00
 19/34 anonim ***** válasza:
90%

18

De elszálltak. Ez a "nem kéne" meg "ha" dolgok szépek, de a valóságban élünk. Jobb pedig már nem lesz. Szignifikánsan biztosan nem.

Én egyedülálló vagyok, se kutyám se macskám, én nem érzem szükségét annak, hogy 20 évre hitelbe verjem magam, és elmondhassam hogy van egy egérlyukam az 50 éves panel 8.-on.

Visszamegyek dolgozni Ausztriába, ahogy levezettem félre tudok tenni 1000 eurót minimum minden hónapban albérlet mellett, ha elromlik a kazán telefon a főbérlőnek, vagy ha nincs villany a lakásban stb., ezek az ő költségei, és ha bármi történik 5 év múlva, akkor van megtakarításom, másik városba is el tudok menni, aztán majd ha 50 éves leszek talán lesz annyi önerőm, hogy fel tudok venni egy olyan hitelt egy lakásra, aminek a havi törlesztője nem a fizetésem 80%-a és nem 20 évig fizetem.

Nekem már nem sokat kell kint dogloznom hogy meglegyen az alapnyugdíj amit kintről kapok, ha meg tovább dolgozom, akkor nyilván még magasabb lesz. Ha soha nem lesz lakásom, akkor is el tudok élni 70 évesen egy albérletbe, mert futni fogja a nyugdíjból.

Persze aztán képbe jöhet egy társ/feleség is, akkor majd nyilván újratervezés lesz. Én csak a szóló életemet tudom előre tervezni nyilván.

2023. jan. 8. 12:12
 20/34 anonim ***** válasza:
21%

A társbérlet sem jobb, ugyanúgy kell alkalmazkodni egy másik emberhez, aki meg még nem is rokonod és még kevesebb pénzed is van.

Jó, van úgy hogy muszáj, ha pl vernek otthon vagy ilyenek, de ha alapból a szokásosnál nincsenek nagyobb gondok, akkor butaság szerintem.

Mennyi a fizud?

2023. jan. 8. 13:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!