Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért nem hiszi el anyám,...

Miért nem hiszi el anyám, hogy miattuk lettem borderlineos?

Figyelt kérdés

Rettenetes gyerekkorom volt, rendszeres volt a fizikai, valamint a lelki bántalmazás. Fizikai bántalmazás alatt nem csak 1-1 pofont értek, hanem rendesen kékre-zöldre vertek nadrágszíjjal, vállfával, fakanállal stb stb, mikor mivel. Ezt kaptam mindkét szülőmtől éveken keresztül, csak ráadásba anyám még lelkileg is terrorizált, ha nem 5-ös tanuló voltam. Éveken keresztül így szólított: féreg királynő, riherongy, széllel-bélelt kabát, mindezt egy 12-13 éves gyereknek, csak azért, mert nem voltam színötös. Egyszer még a fürdőszobába is bezárt, a húgomnak kellett vacsorát hoznia.. Sajnos apám is nagyon durva dolgokat tett ellenem, igaz ő lelkileg legalább nem terrorizált, cserébe brutálisan összevert, szószerint kék-zöld, majd fekete véraláfutásos lettem. Nyilvánvalóan ezeknek mind meglett az eredménye, mégpedig az, hogy borderlinenal diagnosztizáltak. Köztudott, hogy a borderline személyiségzavar nagyon gyakran a gyerekkori traumák miatt alakul ki, magyarán a környezeti hatások rettentő sokat számítanak a genetika mellett. Mivel a családban nincs borderlineos, ezért szinte biztos, hogy nálam a szörnyű gyerekkor miatt alakult ki. Apám már meghalt azóta, anyám él, így néha szoktam látogatni (több havonta 1x mert külföldön élek), ennek ellenére állandóan van valami összeveszés, amikor épp nála vagyok. Nálam a mentális betegség abban mutatkozik meg, hogy hirtelen leszek nagyon ideges, ha úgy viselkednek velem, ami erre okot adna, de érdekes módon anyám az egyetlen, aki ezt elő tudja hozni belőlem, hogy már ordibáljak. Ő ilyenkor elhord engem minden nem normálisnak, meg idegbetegnek, és nem hiszi el, hogy egyébként miatta és apám miatt vagyok ilyen. Ilyenkor takarózik a húgommal, hogy “de bezzeg, akkor nála miért nem alakult ki”, mert annyira tudatlan, hogy szerinte minden ember ugyanúgy reagál a traumákra. Ráadásul még sokszor hangoztatta is, hogy a húgom nem kapott annyit, mint én, mert ő “jó gyerek” volt, tehát én voltam a legjobban bántalmazva. Lényeg a lényeg, rám van fogva, hogy nem vagyok normális (ami részben igaz is), csak azt felejti el, hogy igencsak sokat tett érte, hogy ez így legyen. Annyira elegem van már az egészből, ráadásul anyám tipikusan úgy állít be mindent másoknak, mintha én lennék a szar, ő meg a szegény áldozat. Most is hallom, ahogy meséli húgomnak, hogy mekkora “cirkuszt” csináltam, amikor ő csak be akarta tenni a sütit a sütőbe. Tipikusan ő az, aki soha semmiért nem hibás, semmiről sem tehet, szerinte nem miattuk lettem olyan amilyen, hanem szimplán csak nem vagyok normális, mert őt is verték a szülei, és mégsem lett borderlineos. Az nem is, csak egy undorító gyerekkínzó.

A kérdésem pedig az, hogy direkt él tagadásban, de a szíve mélyén tudja, hogy ő miatta/miattuk alakult ki nálam a betegség, vagy az ilyen ember tényleg azt gondolja, hogy semmi köze az egészhez?

25N

2023. jan. 2. 20:23
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
95%
Az, hogy anyadat is vertek, magyarazat a viselkedesere, de nem mentseg. Es mivel ezzel jon, ez tartja termeszetesnek, valtoztatni mar nem fog rajta. Te vagy az, aki szerencsere meg tudta torni a generacios atkot, felismerted, hogy nem jo ez az attitud, sot, es mar nem ezt viszed tovabb. Es igen, a folyamatos gyerekkori bantalmazasnak sajnos eredmenye a Borderline, ami sosem jar egyedul, tarsulhat hozza C-PTSD is sajnos.
2023. jan. 2. 21:15
 12/28 anonim ***** válasza:
95%
Keress egy jobb pszichológust, mert akihez most jársz, az hasznavehetetlen! A gyakorin kell, hogy megmondjuk neked, hogy akadj le anyádról, hogy soha nem fog bocsánatot kérni, és hogy azért volt ilyen, mert masszívan sérült? Méghogy nem volt más borderline-os a családban! Hát dehogynem, súlyosan! Csak ő nem ment orvoshoz.
2023. jan. 2. 21:16
 13/28 anonim ***** válasza:
70%
10: trigger C-PTSD-nel van. Azt mondjak a pszichologusok, amikor kezded erezni, hogy jon, keress egy biztonsagos helyet: gondolj olyan helyre, helyzetre, amit annak erzel, pl. egy gyerekkori szemely, aki jo volt hozzad, egy hely, ahol szerettel lenni es erre koncentralj, amig vissza nem tudsz kapcsolodni magadhoz. Mert hiaba tudod jozan esszel, hogy a triggert kivalto mar regen NINCS, ha a tested kozben mast EREZ.
2023. jan. 2. 21:22
 14/28 anonim ***** válasza:
0%

"de érdekes módon anyám az egyetlen, aki ezt elő tudja hozni belőlem, hogy már ordibáljak."

Ettől már mentális beteg lesz valaki? Nekem ugyanez van nagyanyámmal, hozzám szól, vagy felhív, azonnal kiabálva válaszolok, annyira utálok egy szót is váltani vele. Anyám és apám is ugyanezt előtudja hozni belőlem, csak több idő, de néha már a levegővételük is fáj.

Na bumm, akkor én borderlienos vagyok...ja nem, csak egy átlag ember.

2023. jan. 2. 21:29
 15/28 anonim ***** válasza:
58%
Aki a 13-ast lepontozta, meg tudja indokolni, mi nem volt hasznos benne?
2023. jan. 2. 21:31
 16/28 anonim ***** válasza:
100%
Nehéz túllépni így? Szerintem nem kell hozzá az, hogy a szülő beismerje a tettét. Ha te kellő tudatossággal vagy a tények iránt, pont ez adhat lelki megnyugvást, függetlenül attól, hogy elismeri e. Akár az is lehet egy tény, hogy buta és soha nem fog tájékozódni annyira, hogy megérthesse, hogy igen is ezeknek a tetteknek súlyos következményei lesznek. Rossz olvasni továbbá, hogy pár havonta meglátogatod az embert, aki elfogadhatatlanul bánt veled. Én ennél kevesebbért alig kontaktálok a szüleimmel, 1.5 éve nem találkoztam velük. Én is csak velük kiabáltam, rendszeresen szorongani kezdtem, ha hazautaztam, már attól rosszul éreztem magam, ha láttam, hogy ők hívnak telefonon. Állítom, hogy segít, ha elhatárolódsz, meghúzod a határokat, és ha nem akarsz, nem találkozol vele! Én sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok így. Nem kell látogatni a bántalmazót. Milyen egészségtelen cselekvés ez... :(
2023. jan. 2. 21:35
 17/28 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, sok hasznos érkezett.

#10 őszintén sajnálom, hogy ilyen helyzetben vagy! Nálam nem szoktak epizódok lenni, hanem hirtelen, az adott helyzetből adódóan szoktam feldühödni, vagy nagyon szélsőséges érzelmi reakciót produkálni (pl szomorúság, öröm, utálat stb).

#12 igazad lehet anyámmal kapcsolatban, mert az biztos, hogy van valami mentális problémája, csak nem a borderlinera gondolnék elsősorban. Ő a tipikus kötekedő, érzelmi zsaroló, áldozat típus inkább. Így tudnám a legjobban jellemezni.

#14 nálam nem csak ennyiben mutatkozik meg a borderline, hogy anyámmal ordibálok, hanem nagyon sok másban is, viszont azok nem (csak) a társas interakciókkal vannak összefüggésben, hanem az életmódommal, valamint a hozzáállásommal és érzelmi világommal. A kérdés szempontjából azért nem említettem mindent, mert nem ide kapcsolódik, valamint több oldal lenne kifejteni.

2023. jan. 2. 21:40
 18/28 anonim ***** válasza:
95%

"A kérdésem pedig az, hogy direkt él tagadásban, de a szíve mélyén tudja, hogy ő miatta/miattuk alakult ki nálam a betegség, vagy az ilyen ember tényleg azt gondolja, hogy semmi köze az egészhez?"

Szerintem egyáltalán nem gondolja, hogy miatta lennél beteg, ezt alá is támasztja ezzel: "szerinte nem miattuk lettem olyan amilyen, hanem szimplán csak nem vagyok normális, mert őt is verték a szülei, és mégsem lett borderlineos."

Ő ezt így gondolja, őt is verték, neki az a normális, hogy a saját gyerekeit is verte. Amúgy meg az összes ember azt gondolja magáról, hogy jó ember, jól nevel és jó a humora. Kevesen gondolják magukról, hogy szar emberek.

Szerintem neked már nem azzal kell foglalkoznod, hogy anyád mit lát be és mit nem. Neked kell feldolgoznod a saját múltadat és az ő beismerése nem segítene rajtad, csak azt hiszed. A dolgok megtörténtek, mindegy, hogy ő ezt hogyan látja.

2023. jan. 2. 21:55
 19/28 anonim ***** válasza:
16%
Ha nagyon más akarnák lenni mint amilyen vagy. Akkor más lennél. Én tudom milyen, amikor éjjel alvás közben felkeltenek és kidobanak a házából januárban pár órára. Majd átölelnek hogy szeretnek. Sose tudtam mi lesz otthon. Mai napig haza járok minden héten és segítem szüleimet, miért az sem tudom. De gyereket nevelek. Nem járok szakemberekhez és normálisan velünk a saját családommal. Negyven éves férfi vagyok. Te is éled az életed és ne akard leküzdeni szüleidben. Kit érdekelnek a sérelmeid? Sportolj és járj társaságba. Sokat segítene természetben a céltalan séta valakikkel.
2023. jan. 3. 02:28
 20/28 anonim ***** válasza:
100%
Anyád nárcisztikus szociopata. Senki sem normális, aki veri a gyerekét. Egy ilyen emberre akkor is rázárnám az ajtót, ha haldokolna. De érthető, hogy valamilyen érdek köt hozzá, különben értelmes ember annyira minimalizálná a kapcsolatot, amennyire csak lehet. Az ilyen megérdemli, hogy egyedül maradjon.
2023. jan. 3. 05:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!