Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyek, hogy anyám megbéké...

Mit tegyek, hogy anyám megbékéljen azzal(mondhatni megengedje), hogy szilveszterkor a szaktársamnál leszek? 20l

Figyelt kérdés

Anyám nehezen viseli, ha az újévet másnál töltöm. Legelőször, és azóta is utoljára kb 15-16 évesen hívott egy akkori osztálytársam. Szülői felügyelet alatt voltunk, de anyám nagyon aggodalmaskodva, nagy érzelmi zsarolások között elengedett. (de nem akart beszélni a volt osztálytársam szüleivel, mert tudta, hogy túlreagálja a helyzetet)

Otthon semmi program nincs, tehát nem az a baj, hogy kihagyom a családi programot. Anyuék elmennek aludni 8 és 10 között, én ébren vagyok, sorozatozok egyedül, meg ilyenek, pár napon belül meg koccintunk egyet pezsgővel, anyám sopánkodik, hogy apám ne töltsön nekem túl sokat, csak egy fél pohárral, különben biztosan "be fogok rúgni" a "túl sok" alkoholtól, majd pár órával később veszekszik velem egy sort, hogy biztos alkoholista vagyok, és megszokta a szervezetem az alkoholt, ezért nem vagyok részeg fél pohár pezsgőtől.

Szerintem a fő gond az, hogy betegesen félt az alkoholtól, mert apám korábban alkoholista volt(de nem mentek külön). Ha csak egy csepp alkoholt iszom, már dühöngve, idegesen magyarázza, hogy alkoholista lettem.

Amikor mondtam anyunak, hogy szaktársam hívott, ki volt akadva, kijelentette, hogy nem mehetek. Titokban kijátszani nem tudom, mert nem lehetek bent a kollégiumban. Csak egy maximum 6-10 fős összejövetelről van szó egyébként. Anyám meg ilyen vad bulira gondol, szórakozóhelyen, meg hogy majd megyek a detoxba, meg ilyenek, hogy ez a szűk körű összejövetel csak kamu. Ott tartunk, hogy most fintorogva megjegyzéseket tesz, menjek csak, legyek alkoholista. Aludjak csak ott a srácnál, akinél lesz ez az összejövetel, meg ilyenek, sőt, dugassam is meg magamat részegen. Ilyeneket mond.

Nyilván "mehetek", mert nagykorú vagyok, de unlimited csak nem játszhatom ki ezt a lapot, lévén, hogy szorulok még anyagi támogatásra. Meg na, jó lenne, ha bármikor elmegyek valahová, ami már sötétedés után van, vagy ne adj isten, szilveszterkor megyek bárhová is, akkor nem arra futna ki, hogy passzív-agresszív traktálást kell hallgatnom, hogy ez már alkoholizmus. Meg tényleg, ha független lennék se lenne állapot, hogy pl télen nagyjából semmiről nem beszélgethetnék a saját anyámmal, ami a szabadidőmben (ami szinte fixen sötétedés utánra esik) történt, mert hepciáskodik, hogy az már alkoholizmushoz vezet, még ha szóba se került az alkohol.

2022. dec. 15. 17:00
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
Anyud beteg..
2022. dec. 17. 01:44
 22/24 anonim ***** válasza:
apám ugyanez. én költözöm amint lehet...
2022. dec. 19. 19:16
 23/24 anonim ***** válasza:
Meséljen anyukád, hogy milyen élményei alapján feltételezi rólad a legrosszabbakat, miért nem bízik benned.
2022. dec. 28. 08:50
 24/24 anonim ***** válasza:

22 vagyok, 5 éve járok lassan egyetemre, 16 éves koromban voltam először szórakozóhelyen buliban, azóta is megyek ha épp úgy van, belföldön és külföldön is, tehát sokszor mentem el (lány vagyok amúgy) és mindig hazakeveredtem. Csináltam pár hülyeséget (főleg inkább tini korban), de sose akkorát, hogy detoxban kössek ki vagy a rendőrségen. Sose drogoztam, egy füves cigit se szívtam el soha, klasszik leinni magam se szoktam már (sose volt szándékos csak nem tartottam mértéket), talán utoljára 19 évesen. Nem lettem se drogos, se alkoholista, dohányos se (az inkább csak rossz szokás), sőt majdnem kitűnő vagyok az egyetemen (mesteren).

Azt gondolom, ha az embernek van egy korrekt értékrendje meg némi magához való esze akkor lehet ésszel is szórakozni. Olyan társasággal kell menni akikkel vigyáztok egymásra. Nem iszik az ember annyit, hogy ne tudjon magára figyelni, a poharát nem hagyja ott sehol, keze rajta van, sőt legjobb ha rögtön megissza (szórakozóhelyen).

Mindent lehet ésszel csinálni.

Amiatt, hogy apudnak ilyen múltja van, teljesen érthető anyukád aggodalna. Részleteket nem írtál, mik történtek anno, de több ismerősömtől is hallottam, hogy ahol családban volt ilyen, ott máshogy állnak az alkoholhoz. Érthető.

Viszont, ha nem "kezded el" sose fog hozzászokni. Ésszerűen le kell vele ülni, megbeszélni és szépen lassan "hozzászoktatni". Mert azért lássuk be, ha te nem mutatod annak a jeleit, hogy ráfüggnél az italra, akkor 20 évesen tök normális, hogy nem otthon akarsz ülni a fenekeden, hanem szeretnél a barátaiddal szórakozni.

Én megbeszélném vele higgadtan, az érzelmi zsarolást engedd el a füled mellett. Ne rúgj be, ha mégis és esetleg másnapos vagy, kerüld kicsit:D

De inkább mutasd meg neki, hogy elmész és semmi bajod nem lesz.

Én anyukámmal tök sok mindent meg szoktam beszélni (ilyeneket is), ha esetleg elmegyek barátokkal kicsit kocsmázni, van hogy ő visz be:D

2022. dec. 30. 14:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!