Miket ehet egy glutén érzékeny? Azzal tisztában vagyok , hogy ilyen kukoricás cuccokat ehet , de amit lent le írok azokból fogyaszthat?
Pl Milkacsokit ehet?
Vagy bármilyen csokit?
Gumicukrot?
Kindercsoki?
Ez nem lehet abban, amit eszik: búza, rozs, árpa.
Minden étel apróbetűs feliratát el kell olvasni, van-e benne ezekből, ha van, nem eheti.
Sok éve ilyen problémám van, tehát van tapasztalatom.
Jó tudni, hogy nem minden ilyen beteg egyformán beteg, de amit biztosan nem szabad:
- olyan terméket, ami búza, árpa rozs, zab származékokat tartalmaz. Tehát nemcsak kenyeret, kiflit, zsemlét stb., de ezek lisztjéből készült termékeket sem (keksz, nápolyi, sör, némelyik gin, némelyik vodka).
- nem fogyaszthat ételeket, amikben egyes E-kiegészítők vannak. Ezeknek hosszú listája van, de sok a 6-tal kezdődő közöttük.
- Fentebb írtam a sört. Én pl. ihatom, holott ÁRPAmalátát tartalmaz. Más nem ihatja. Ugyancsak nyugodtan elfogyasztom azt, amire az van írva, hogy nyomokban glutént tartalmaz, vagy tartalmazhat.
Az E-kiegészítőkkel nem foglalkozom. Ha bajom lenne, elgondolkoznék azon, hogy mit ettem előtte aztán azt nem enném.
Még egy valóság: már 3 alkalommal direkt ettem búzalisztből készült süteményszeletet. Semmi bajom tőlük.
Rengeteg mindent, és amiben nem vagy biztos, azt el kell olvasni egyesével - vastagon szedett az allergén termék.
Én pl a nyomokbanos dolgokat is ehetem probléma nélkül, de unokatestvérem annyitól (pedig az határérték alatti) is tünetes.
Ne beszélj félre, tisztelt 8-as (10:53)!
És kikérem magamnak, hogy azt mondd, hogy ostobaságokat írok!
Évtizedek óta gluténérzékeny vagyok. Neked kid a gluténmentes?
Jegyezd meg jól, hogy ahány gluténérzékeny ember, majdnem annyi-féleképpen reagál a szervezete a gluténre!!!
Négy (4) orvos van a közeli rokonságomban.
Tudod miként reagál legtöbbször az emberi szervezet a gluténre? Elárulom, de nem mindenkinél ugyanúgy, de a legtöbb embernél így van: búza-, árpa-, rozs- zablisztből (zabból készültet sokan ehetnek) készült ételek fogyasztása után nehezen emésztenek, teltnek érzik a gyomrukat akár a következő étkezésig is. Folytatódik fájdalommal (nyomással) a szeméremcsont fölött, aztán kialakul a néha ellenőrizhetetlen híg székleteresztés. Másnak lehetnek egyéb tünetei is, vagy az említettek nála ezek nem mindegyike jelentkezik.
Mindez azért van, mert a vékonybél bélbolyhai a glutén miatt visszafejlődnek, sima lesz a vékonybél fala, tehát nincs ami a tápanyagot felvegye az ételből, ezért súlyvesztése van. Amint elkezdesz gluténmentes ételeket és italokat inni, megszűnnek ezek a tünetek. Italok közül ilyen glutént tartalmaz a sör (árpamalátából készül, de én - és nemcsak én - ihatom). Szintén glutént tartalmaz a gin (talán árpából készül?), a vodka, ami rozsból készül, de leginkább csak az orosz vodka ilyen, mert készül burgonyából, kukoricából is. Írtam 1-2 italgyártónak, hogy miből készítik az italukat. Írásban közölték, hogy az ő gyártmányuk ezt nem (vagy igen) tartalmazza.
Szóval: hidd el, hogy a valóságot írtam, de ismétlem, hogy nem minden szervezet egyforma, tehát nem is egyformán reagál.
Azt, hogy rákot okozhat, még sosem hallottam. Tudnál forrást megnevezni nekem, vagy ezt a kocsmában hallottad? Ezt még gasztroenterológusoktól sem hallottam.
Ne felejtsd el: a gluténbevitelnek csak bizonyos határ fölött van negatív jele, tehát van a szervezetének bizonyos toleranciája a gluténre.
Bővebben ezekről nézd meg az internetet.
Sok E-kiegészítő is tartalmaz glutént, leginkább az E6...-tal kezdődőek, de ezek közül sem mindegyik tartalmazza. Erről van egy kimutatásom.
Ezt az E-6 os kimutatast ki tudnad kicsit bovebben fejteni?
Glutenerzekeny e-330 citromsavat, karamell, maltodextrin-t sem figyaszthat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!