Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Egyenrangúként kell kezelnie...

Egyenrangúként kell kezelnie a szülőnek az egyetemista, kollégiumban/albérletben élő, de még eltartott gyerekét?

Figyelt kérdés
Azt, hogy miben nyilvánul meg az egyenrangú félként kezelés/nem kezelés, szeretném ha kifejtenétek
2022. nov. 30. 10:34
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
100%

egyenrangukentkezeles ttala mit ertesz?

Koleszos.voltam sokaig...ugy is, hogy a vegen a keresetembol en fizetem a lakhatasomat. Eg es fold..Igaz en nem gondltam sose, hogy a szuleimmel egyenrangu vagyok eltartottkent vagy rajuk szrulokent. De ez az a fajta egyenrangusag vagy em egyenrangusag, amit inkabb anyagi fuggosegnek neveznek. Tehat pl nem igazan voltam otthon taplo veluk vagy rohogtem, ha beleszoltak abba, hogy miert is bukdacsolok az egyetemen vagy mire is szorom el.a.penzem. Ugyanakkor eleve ugy neveltek, hogy azt mondtk a tanitatasomat tudjak biztositani mat sanos nem. Tehat ezt nagyon megbecsultem. Egyeb tekintetben felnottkent kezeltek es en ugy is viselkedtem. Ha extrakra kelett penz mint kethetes kulfoldi ut, akkor mentem diak.unkazni es abbol utaztam. Ok nem is szoltak bele. Szoval ez annyira sokretu.

Vannak persze idiota szulok, akik verik a melluk hogy en fizetm az alberleted a koleszod es ezert nem.csinalhatod ezt vagy azt es hilyesegekbe is belekotnek. De hat valami komprmisszum kell. Egyetemistakent lassan csak kiharxolja maganak mindenki a normalis levalast. Es meg a kekeckedo szulokkel is tesz elorelepest.

Tanacsom egyezkedni kell. Egy pelda: anyuci-apici dizeti az alberletet, de kiakadbak hogy a gyerek ott piazos hanyos bulit szervezne es megtiltja. Egyetemista erre mar eleg felnott mod azt mondhatja oke ősök igazatok van. De vallalom, hogy a diakmelobol.felretett penzembol fizetem ha kart okoz valaki. Vagy ok akkor elsore csak 4 fos lesz a buli, ha nincs gond akor kovetkezonek 10 fos es buli masnapjan delutan 2-kor johettek vendegsegbe hogy lassatok minden ok es megbizzatok bnnem. (persze itt kell akkor a fwlnottseg az egyenrangusak elnyeresehez mert a hajnali 6-ig tarto buli romeltakarotasat akkor dlutan 2rebe kell fejezni es meg ki is kell jozanodni:-)

2022. nov. 30. 22:00
 22/29 anonim ***** válasza:
25%
Most még olvasom tovább, csak eszembe jutott, hogy szülők hogy tudnak úgy elbizonytalanodni, hogy nem tudják mi az hogy egyenranguként kezelni egy gyermeket...
2022. nov. 30. 22:45
 23/29 Kései Sirató ***** válasza:
74%
A szülőnek tudnia kell felelősséget vállalni a gyerekéért. Itt egyesek nem érzik, hogy felelősek a gyermekükért és komoly döntéseket is kell hozniuk érte.
2022. dec. 1. 08:01
 24/29 anonim ***** válasza:
79%

Kései sirato!

Az egyetemista nagykorú. Érte már nem felelős saját manapság kívül senki és q döntéseit is magának kell meghoznia

2022. dec. 1. 08:27
 25/29 Kései Sirató ***** válasza:

24, bocs elfelejtettem kiírni, hogy mire reagáltam, arra, aki azt írta, hogy 3 évesen is egyenrangú a gyereke.

18 évesen és afölött felnőtt és egyenrangú. Egyetértek azzal, amit leírtál, mindenben ő dönt, amire van pénze, vagy amit a szülő megfinanszíroz.

2022. dec. 1. 08:34
 26/29 anonim ***** válasza:
15%
Mégis mitől lenne egyenrangu? El van tartva. Függ a szülőktől. Nem egyenrangú, hanem alárendelt.
2022. dec. 1. 09:10
 27/29 anonim ***** válasza:
24%

26# az anyagi függés miért tesz alárendeltté?

Tisztázzuk már, a gyerek nem kérte, hogy megszülethessen. A szülők úgy gondolták, hogy szeretnének gyereket VAGY az is lehet, hogy "besikerült" (abba most ne menjünk bele, hogy ez miként és hogyan fordult elő). Ekkor hoztak egy döntést: egy (vagy több) gyereket fognak nevelni, segíteni, támogatni. Nem rabszolgát szültek.

Nehogy már a gyerek alárendelt legyen. Van egy anyagi függés ez tény, van amiben ki kell kérni a szülők véleményét ez is tény, van olyan, amit a szülők "szabályozhatnak", ez is tény. De egy felnőtt emberről beszélünk. Egy élő, érző, önálló személyiséggel rendelkező emberről. Akinek ha nem tetszik amit a szülő mond, akkor nem fogadja el az anyagi támogatást és elmegy dolgozni, aztán viszont látásra. Lehet ezt értelmesen, normálisan, felnőtt emberek módjára is csinálni, meg máshogy is.

Arról meg ne is beszéljünk, hogy ki kinek az alárendeltje. A munkáltatóm is pénzt ad (fizetést), anyagilag függök tőle, mégse vagyok alárendelt. Előre lefektetett egyértelmű szabályok szerint viselkedünk mindketten: én az időmet, energiám és tudásom adom neki, azaz dolgozok, ő pedig ezért cserébe fizetést és egyéb juttatásokat ad. Ha valamelyikünk nem tartja be a szabályokat, lehet váltani mások munkahelyre/el lehet bocsátani ha esetleg én hibáztam, vagy ha olyan súlyos eset, akkor lehet menni bíróságra.

De itt sem alá-fölé rendelt pozícióról beszélünk, hanem egy jogi személy/vállalkozás, illetve annak képviselője szerződik egy magánszeméllyel, azaz velem.

2022. dec. 1. 10:14
 28/29 anonim ***** válasza:
53%

"26# az anyagi függés miért tesz alárendeltté?"

Konkrétan azért, mert anyagilag függ az ember? A függőség pedig alá és felé rendelt viszony. De, a munkaltatodnal is alárendelt vagy. Ott sem vagy egyentangu a főnököddel, max az azonos munkakörben dolgozó kollegaddal. De ha teszem azt vagy te, van 20 másik kollégád, aki ugyanazt a munkát végzi, és van egy csoportvezetotok, akkor ti 21en alárendelt vagytok. A csoportvezeto feltételek áll, felette pedig az osztalyvezeto, felette a reszlegvezeto és így tovább.

A gyerek a szülő alarendeltje addig mindenképp, amíg függ tőle. Hogy épp azért, mert még pelenkát, vagy épp azért, mert egyetemista és emellett eltartjak, az tökmindegy.

2022. dec. 1. 10:25
 29/29 anonim ***** válasza:
100%
A jelenlegi az utolsó félévem egyetemen, ha minden igaz, januárban diplomázok, és ebben a helyzetben vagyok, távol élek a szüleimtől albérletben, de ők támogatnak. Én mindig is úgy éreztem, hogy egyenrangúként kezelnek. Havonta adnak egy összeget, amit arra költök, amire akarok, de ebből kell fizetnem az ebédem, a bevásárlásom, a szórakozásom, vagyis tényleg mindent. Azt mondták, hogy ha ez az összeg nem elég, akkor menjek dolgozni, sajnos ők többet nem tudnak adni. Megjegyzem, mindig elég volt, adtak bőven annyit, és mindig is inkább spórolós voltam. Ha úgy alakult az órarendem, hogy el tudtam menni dolgozni vagy kaptam ösztöndíjat, akkor sem várták el, hogy én tartsam el magam, hanem azt mondták, hogy akkor néha egy mozit vagy kávézást fizessek ki magamnak. Ők mindig azt mondták, hogy ők akartak gyereket, ők támogattak mindig, hogy legyen diplomám, és ameddig tudnak támogatni, addig fognak is, fogok dolgozni bőven eleget életemben. Sosem tartoztam nekik elszámolással, hogy hova megyek és mire költöm a pénzt, de egyébként van olyan jó a kapcsolatunk, hogy mindig szólok, ha estére elmegyek, csak hogy tudjak, ha esetleg legrosszabb esetben történne valami.
2022. dec. 1. 12:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!