Hogy lehet ezt ép elmével feldolgozni, hogy apukám elitta/elverte/elszórta 2 lakás árát 5 év alatt?
Apukám egy alkoholista szerencsétlenség, aki 64 éves korára se tudta rendbe tenni magát és az életét. Ami azért fura, mert a nagyszüleim jómódú, normális emberek voltak. Papám pl. főkönyvelő volt, de mamám is bankban dolgozott. Már a '80-as években vettek befektetésnek második lakást, vagy pl. apa kapott tőlük kocsit huszonévesen, ami a nyolcvanas években nagy szó volt. Én is próbálom kihozni a legtöbbet magamból, bár elég nagy igénytelenségben, szeretetlenségben nőttem fel, ami rossz hatással volt rám. Amikor mamám meghalt 2017-ben, akkor apa örökölt többek közt egy garzonlakást, amit mamám befektetésnek vett még 20-30 éve, és még 5 millió forintot bankszámlán. A garzonlakás az 50-100 ezer közti lakosú szülővárosomban volt, amit apa eladott 6 millió forintért 2017-ben. Ez akkor reális ár volt érte. Ezzel az összesen 11 millió forinttal aztán nem kezdett semmit, csak előbb bankszámlán inflálta és kiveszegetett belőle (piára, minden kisebb baromságra, ami eszébe jutott), majd az utóbbi években már készpénzben tartotta otthon. Anyukám megtalálta pár hónapja a pénzt otthon és most van belőle 4,5 millió forint.
Ha nem adja el azt a lakást és a másik 5 millióból (kicsit kipótolva) is vesz egy hasonlót, akkor az a 2017-ben 11-12 millió most olyan 25-30 milliót érne, mert a városunkban a garzonlakások most olyan 12-15 millióért mennek. Apa csinált 11 millióból 5 év alatt 5 milliót, miközben ha csak annyit csinál, mint rengetegen mások, akkor simán lehetne 20-30 millió is abból a vagyonból most. Nyilván nem csak emiatt vagyok rá mérges, hanem amiért egyáltalán ilyen szörnyű gyerekkorom volt miatta és nekem is elvett ő legalább 5-10 évet az életemből, hogy felnőttként helyrehozzam azokat a lelki károkat, amiket nekem okozott gyerekként, de a kérdés most nem erről szól első sorban.
Mással történt már hasonló?
Köszönöm a válaszokat általában! Többnyire nem ezen pörgök mindig, de néha elfog egy ilyen gondolat és fél napig képes vagyok és csak ilyenek járnak a fejemben sajnos. Tudom ez egyikünkön sem segít, de jól esett a sok támogató hozzászólás és a tudat, hogy ezzel sem vagyok (sajnos) egyedül.
2. Lakást rengetegen vettek befektetésnek. Pont, hogy olyat írtam, ami egy tanulatlan kisvárosi ember esetében is reális dolog, nem a bitcion. Anyukám unokatesójáék (aki asztalos) 2 lakást is vettek 2010-2015 között befektetésnek. A legjobb barátom szülei (az apja kazántechnikus) Pesten vettek garzont szintén kb. 5 éve befektetésnek. Ráadásul ott egyikük sem örökölt semmit, hanem mindegyik család magának teremtette elő ezekre a pénzt. Ott az apa egzisztenciát épített lassacskán, nem pedig egész életében fizetéstől fizetésig élő alkesz volt.
4. Annyiban pontosítanék, hogy „nem most kéne a pénz nekem”, bár van olyan ismerősöm, akinek tényleg vettek a szülei lakást, de én már annak is örülnék, ha nem herdálja el pár év alatt azt a vagyont, amiért a nagyszüleim egész életükben dolgoztak, hanem megtartja magának, jó élete van és ne adj Isten még tesz is hozzá a vagyonhoz. Felőlem tartotta volna meg magának, csak látnám, hogy egy (anyagilag is) jó, rendezett élete van. Mg persze akkor lelkileg se itt tartana ő sem, de nekem is normális gyerekkorom lehetett volna, amire mindig is vágytam.
10. Ahogy írtam nem valami őrült dolgot írtam, hogy miért nem rakta az amerikai tőzsdére. Az ismerősi körben a hasonló korú férfiaknál azt látom, hogy építették a családi vagyont (sokszor a semmiből), nem pedig egész életükben a szüleik pénzéből éltek. Apukámnak a szülei vették azt a lakást is, ahol én felnőttem és most laknak, meg mamám még a haláláig adott apának minden hónapban zsebpénzt, nem viccelek.
25
Irigyek. De amikor meg csak azt látják, hogy jól élsz, akkor megy a találgatás, hogy kinek a kicsodája lehetsz 😂
Kérdező, nekem volt 2015-ben felesleges pár millióm, amiből vehettem volna két minigsrzont, ami most nem vicc, 10-szeresét érné. Plusz kiadtam volna albérletbe, és már 2x visszajött volna az ára. Most vágjak eret? Hülye voltam, tudom. De kertes házat szerettem volna, és vettem is, így most csak dupláztam a pénzem. Közben megbántam, hogy kertest vettem, de szerencsére a lakást sem adtam el, így most azon gondolkodom, hogy eladom a kertest. (A nagyszülői ház megvan vidéken, és 2 udvart rendbe tartani sok, azt érzelmi okokból nem adom el.) De most a kertes árából csak egy lepukkant lakást tudnék venni (rezsicsökkentés csökkentés miatt 1,5-2x-es árak) vidéki város. Kössem fel magam? Nagypapámék 2005-ben vettek új kocsit, annak az árából akkor 5 kádárkockát tudtak volna venni, mai áron 150 millió Ft. A kocsi most ér max 2 milliót. Szerinted tudtuk? Én mikor kapcsoltam most vagy 3 éve, akkor is telket vettem, tripláztam ugyan, de lakással még akkor is 4-5 szörözni tudtam volna. De hosszú távon nem biztos, hogy jó a lakás. Fogyunk, 30 év múlva egy millióval kevesebben leszünk. Lehet, hogy akkor semmit nem fog érni a lakás, és az járt jól, aki aranyat vett. Tudjuk előre? Nem. Vannak jelek, lehet gondolni, de egy kormányzati húzás, vagy ne adj isten egy háború teljesen keresztbe tudja húzni a számításainkat még úgy is, ha van egy kis fogalmunk a dolgok alakulásáról. Egy egyszerű ember, aki meg a kocsmai világból tájékozódik, az maximum a sör árának változásával van tisztában.
Te próbáltad neki elmagyarázni, hogy mit csináljon? Mutattál neki piaci elemzéseket? Mikor a fővárosi árak megindultak, szóltál neki, hogy fater, vegyél lakást, mert pár hónap vagy esetleg év múlva követik a vidéki városok árai? De megsugom, most ne vegyél lepukkant házat, mert a rezsi miatt azoknak az ára lefelé fog menni. (Talán nem fogják olcsóbban hirdetni, de engedni fognak belőle, ha el akarják adni, nem lesz már rálicitálás mint eddig...)
28. Azt kérdezed szóltam-e apámnak 5 évvel ezelőtt, 22-23 éves totál depressziós, önmagát összekaparni próbáló egyetemistaként, hogy vegyen a saját örökségéből még egy lakást és ne verje el a mostanit sem? Nem. Tegyünk már különbséget aközött, hogy én a felnőtt életem elején járok és gyerekként, fiatal felnőttként nagyon ki van szolgáltatva az ember a szüleinek és a származásának, meg aközött, hogy valaki 60-65 éves ember létére (30-40 felnőtt év után) képtelen volt össszekaparni egy kicsit is a saját életét. Ilyen apaképpen és neveléssel a hátam mögött én annak is nagyon örülök már, hogy itt tartok az életben ahol, és nem egy gyári munkás vagy egy depressziós alkoholista/drogos lett belőlem, mert tényleg a gyerekkoromból iszonyú alap dolgokat nem kaptam lelki szinten, törődés, odafigyelés, szeretetet szintjén.
Oké akkor hogy ne ezen rugózzunk, hogy lehetett volna belőle két lakás, így mondom: Ha nem adja el a lakást és a másik 5 milliót berakja állampapírba, akkor is lenne a 11 millióból most 20-25 millió. De mivel egy alkoholista öngyűlölő lúzer, ezért csak felélni, elpusztítani tudja a vagyont, építeni vagy akár csak megtartani nem. Te magadnak kerested meg a pénzedet, apám nem látott egyben soha még fél millió forintot sem, amit ő keresett volna saját magának. Összehasonlíthatatlanok vagytok apámmal, mert te egy normális ember vagy, aki megy előre az életben, pénzt keres, vagyont épít, csinál egyáltalán valamit. Te nem csak egész nap vedelsz, zabálsz és tévézel/gépezel, mint az apám. Írtam már korábban, az előző válaszomban, hogy engem a vagyon pusztítása zavar, nem azt kérem számon rajta, hogy miért nem bitcoint vagy amerikai tőzsdeindexet vett a pénzéből. Még egyszer mondom az ismerősi körömben rengeteg jó példát látok hasonló idősebb férfiaktól, családoktól, akik normálisan élnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!