Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tudnék csinálni szerintete...

Trashboy kérdése:

Mit tudnék csinálni szerintetek? Elköltözés vagy mi?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Elég hosszú a problémám de kérlek titeket olvassátok el és ha esetleg tudtok akkor segítsetek. Az elejétől kezdem mert ez a gondom már régóta csak gyűlt. Van nekünk egy egy peugeot 307 kombi kocsint ami már a lelkét leheli és ezért anyám egy új kocsit szeretne venni. Na most a gond hogy anyámnak nincs pénze, hitelt nem adnak már nekei mert nem is tudom hogy hány van, a báytámnak sem adnak hitelt mert ő vett fel annyit hogy egy családi házat tudtunk venni ami sajnos muszáj volt. Már tavaly nyáron is szóba hozta ezt hogy nem e vennék én fel de őszintén megmondtam neki hogy nem akarok 20 évesen hitelt felvenni. Már akkor is kiakadt hogy miért nem pedig ő fizetné nekem a törlesztést nekem csak felkéne vennem. Így sem akartam mert tudtam hogy nem bírná nekem még azt is fizetni hiszen így is én és a bátyám átlagosan 100-120ezret adunk be a közösbe a magas számlák és hitelek miatt. Akkor egy kicsit el is ült a dolog de ahányszor volt valami gond,szerelni való a kocsin mindig felhánytotgatta. Ma viszont elmondta hogy a kocsinak igen nagy a baja mert ereszti a vizet én nem tudni hogy hol. Hazafelé le is robbantak és úgy tudtak egy parkolóban vizet venni bele amiből 2 liter simán bele is ment, de mire hazaértek az a 2 liter megint el is fogyott. Ezen kívül tényleg már minden elektronikai/mechanikai baja van a kocsinak. Amikor faluban költöztünk lecserélte a kis suzuki splash autóját mert egy őzikét elgázolt de szerencsére csak a kocsinak a műanyag hűtőrács védőjét meg a motorháztetőt kellett kicserélni ami azt hiszem kb. 120ezer volt. Ezen kívül semmi nem volt a kocsival soha. Motorikusan tökéletes volt, nem volt benne sok kilóméter sem, 2009-es autó volt, a két kicserélt alkatrész után meg nem mondta volna az ember hogy ezzel volt valami. De ezek után egy nagyobb autót akart mert hogy nem érzi biztosnak a suzukit, meg a nagy távok miatt egy dízel kellene(ebben igaza is volt). Mivel akkor költöztünk falura hitelből meg még hitelünk is volt ezért csak egy 2004-es peugeot 307 dízel kombit tudott venni amiről aztán később kiderült hogy 11 tulajdonosa volt de ezt ő meg sem nézte a vásárlás előtt mert csak az élettársára halgatott aki nem igazán ért a kocsikhoz. Most itt az a gond hogy én még a mai napig is átlagosan 120ezret adok be a közösbe de múlt hónapban 220ezret adtam be én meg a testvérem is mert megjöttek a félig-meddig új számlák amiknél mi nem tartozunk bele a határérték alá. Raktárosként dolgozom a szomszédos faluban 225ezerért. Mivel már tényleg nagy szükségem van egy autóra ezért elkezdtem minden szombaton túlórázni 8 órában hogy a közösbe adás után maradjon valamennyim meg hát egy kocsi is kellene majd. Szombatozásokkal is keresek 278-280ezret attól függ hogy hány szombatot tudok menni. Na most ha én fizetek alapból 120ezret a közösbe meg még mondjuk 100ezer lenne a hitel törlesztése(nem tudom hogy mennyi lehet még több is) akkor egy hónapban 220ezret kéne fizetnem. Maradna kemény 50 ezer forintom de a nagy gond az hogy pont most jönnek a hidegek a tél és mivel nem lett még tüzifa intézve ezért gázzal fűtünk ami már az előző számlákkal eggyüt is 220 ezret adtam a közöbe és ebben nem is volt még a fűtés csak a főzés. Ezért ha a tél miatt 220ezret(vagy még többet) adok be akkor a hitellel eggyütt 320ezret fizetnék havonta. Van kb 600ezer forintom jelenleg amit a már elkezdett jogsira meg hát autóra raktam félre. Mondta hogy kifizetné nekem mert az előző családi házunkat eladjuk de sajnos nagyon sok hiányos papir meg egyebek derültek ki közben ezért annak a pénzéből idén már semmi sem lesz de szerintem maximum leghamarabb jövő év nyáron lesz valami. És még addig is fizetünk arra is egy csomót mert még ügyvédek, földmérő meg minden kell az ügyek befejezéséhez. Én most nyárig a havi 320ezret még ha akarnám sem tudnám fizetni mert az a 600ezer megtakarításom igen hamar elfogyna és akkor szó szerint ingyen dolgozok hónapokig, a jogsimat mondahtom vissza mert még részletekben sem tudnám fizetni,(márciusig kell kresz elméletből viszgáznom ami ki van fizetve de utánna lévő dolgok nem) és akkor még se tüzifa nincs véve sem csökkentés neéküli gázszámla nincs fizetve. A bátyám se tudná kifizetni a több százezres gázszámlát egyedül. Ezen az egészen úgy kiakadt hogy ordibált velem, vagdalózott meg messengeren leírt nekem mindent hogy ha nem buktam volna meg volna matekból(10. osztályban megbuktam de pórvizsgán átmentem) akkor érteném hogy ő ezt kifeizeti nekem meg ez fontos. Elmondta hogy nem hülyeségekre kellett volna költeni a pénzemet mint 3d nyomtató meg több százezres gép. Én ezekre mind összespóróltam a pénzemet, a nyomtatóra több mint fél évig gyűtöttem hogy probléma nélkül megvehessem a gépemhez meg ne kellett sokat hozzáadni mert a régit eladtam és volt abból is pénzem. A 3d nyomtatóhoz is micsoda drága dolgokat veszek ami volt egy 2000forintok fehér akrilspray meg 1800forintos nitrohígító meg igaz vettem egy 16ezer forintos airbrush-t is hogy könnyebben és gyorsabban menjen a festé. mivel így is sok időt töltöttem modellek készítésével amiket eladnék hogy még legyen egy kis bevétel. Igaz elég egyszerű modellek de kezdőként ezek sem voltak egyszerűek. Ezeken kívül mindent hozzámvágott hogy az én hibám hogy ennyit keresek pedig micsoda jó helyem volt náluk szintén raktárosként(kevesebbet kerestem ott 2 év után mint a mostani raktáros melómban próbaidő alatt). Akartam volna már régen váltani munkahelyet de pont miattuk nem akartam mert amikor volt rá lehetőségem a bátyám munkanélküli volt több mint egy hónapig, idén gondoltam kitanultam volna valami szakmát igaz nem tudom mit de valami kellene, de ezt sem tudtam mert ha elmegyek nappali 2 éves képzésre akkor nem tudok beadni vagy csak egy ideig a közöbe és az én "kiesésemet" ne tudnák ketten kipótolni. A másik meg hogy a bátyám is hatalmas nagy kocka mint én csak én amíg akciósan vagy csak sima kiadást vezsek meg valamiből ő szó szerint minden szarból gyűjtői kiadásokat vesz 40-80ezer forintokért amikor a sok szobor meg egyéb már el sem fér nála és ezek miatt a havi 120 vagy 220ezernél nagyon nem is tud többet beadni a közöbe, de persze ez nem baj. Meg az sem baj hogy amikor még nem is volt ez a hitelmoratórium akkor is a bátyám teljes áron 340ezerért vett egy oled tv-t úgy hogy teljezen lenullázta magát és fizethettem az ő részét is. Azon kívül nem hajlandó itthon semmit csinálni a ház körül és ő ezt így megmondta, mert van egy betegsége ami igazából nem gátolja semmiben csak ezzel védekezik meg szerintem már gyógyszerfüggő is. Bármennyire is utálom most anyámat rengeteget köszönhetünk neki mert 10 évesen meghalt apám és ő egyedül nevelt fel hármunkat ezért is került ő bele ebbe a hiteltengerbe de ez nem állapot. Nála tényleg nem kényelem miatt kell a kocsi mert a város ahol dogozik 47km-van a falutól és mivel kicsi falu igen ritkán vanna a buszok ezért csak késő este érne haza de akkor meg már nincs is ereje főzni meg egyebek amit szintén meg is értek. Sok üzenete között bedobta hogy tényleg jobb lesz ha a ház pánze után mindenki a saját útjára lép aminek én örülnék a legjobban meg el is szeretnék én már költözni csak van néhány gond ami miatt nem tudok és ezekre is kérem a segítségeteket hátha van valami ötletetek. 1. gond hogy mivel keveset keresek nem tudnék albérletet kifizetni, pláne most és nincs barátnőm se akivel összeköltözhetnénk.

2.gond: Sajnos leépítettem a szociális kapcsolataimat ezért se osztálytársak nincsenek se barátok akikhez vagy akikkel összeköltözhetnék. Van két munkatársam akivel haverok vagyunk de oda sem mehetek főleg hogy az egyiküknél most született kisgyerek a másikuknál meg van egy idegbeteg nagymama ami minden állatot ami nem macska megmérhez.

3.gond: Van egy 5 éves németjuhász kutyám. Imádom meg minden iaz nem tudom neki megadni azt hogy nagy sétákra, túrákra menjünk de a viszonylag nagy kertben szépen levan. Csak hogy ha én most elköltözök ügye panelba nem nagyon lehet háziállatot bevinni esetlek kismacska vagy kutya de nem egy németjuhász, de mivel nem is lenne pénzem albérletre egy garzonba meg lehetetlen meg kínzás lenne számára. Ottohn nem merem hagyni mert a kapunkat így is a szentlélek tartja össze és félnék hogy nehogy elszökjenek vagy kiásnák magukat. A másik meg hogy, én ki is nézném most már belőle hogy az én kutyámat(van neki is egy labrador) nem is gondozná hiába fizetném az ő kajáját meg esetleges állatdokit, meg késő este is ér haza mindig. Volt még az előző házunknál egy kutyánk mikor még kicsi voltam, azt is miután apám meghalt fogta berakta a kocsiba és valahol kirakta szerencsétlent.

4.gond: Ha én valahogy elköltöznék igaz én járnék a legrosszabbul mindenki közül, de az anyám meg a bátyám nem tudnák már kifizetni azt az összeget a közösbe amit én beleadok és akkor szó szerint vagy kikötnek valamit náluk vagy nem lesz mit enniük ami miatt én egyedül a húgomat sajnálom és féltem a legjobban főleg hogy tavaly majdnem elvesztettük őt is édasapám után és most is nagyon sovány meg gyógyszereket kell szednie.

Ezeken kívül nem lenne szívem menhelyre beadni szegényt mert kinek kellene egy 5 éves teljesen máshoz szokott németjuhász? Meg így hogy most a magas rezsik miatt sorra zárnak be a menhelyek is nehogy elaltassák esetleg. Kétlem hogy lenne vaami befogadó család, meg azok hogyan bánnának vele. De ami a legnagyobb "gond" hogy nekem szó szerint a szívem szakadna meg ha a kutyámat hátrakéne hagynom.

Tudom hogy rettenetes hosszú lett az irományom és biztos sok elütés meg egyebek vannak benne de még most is remeg a kazem és bőgök férfi létemre hogy pont most a legnagyobb szarban kevés pénzel egyedül, kocsi nélkül történik ez velem. Nem szoktam gyakorira ennyire személyes problémát főleg ennyire részletesen leírni de tényleg elvagyok veszve mitévő legyek. Már várom a második kirohanását mert aztán én is megírtam neki mindent messengeren azok után amiket hozzám vágott.(nem szeretek kiabálni és vele nem is lehet veszekedni)

Amúgy is nagy gond lenne ez az egész hitel de pont most hogy jön a tél ezekkel a rezsiárakkal.... És még nincs se tüzifánk ami még 300-400ezer biztosan lenne, ha meg a gát használjuk egész télen akkor aztán beleroppanunk az egészbe mind.

2022. okt. 4. 19:12
1 2 3 4
 11/38 A kérdező kommentje:
anyám és az élettársa már elég régóta ismerik egymást,de amikor megismerkedtek még panelban laktunk ahol már úgy is szűkösen voltunk. Mosthogy falun vagyunk a szomszédos utcában lakik de nem él velünk szerencsére. Anyám is fizet a közösbe és még így is ennyit kell nekem meg a bátyámnak fizetni.
2022. okt. 4. 20:48
 12/38 A kérdező kommentje:
A mostani kocsi nem érne sokat szerintem de én nem értek hozzá. Egy peugeot 308-ast szeretne ami 3,5 milliótól vannak, mert a régi kocsikkal csak a gond van. Ebben van valamennyi igaza mert nekünk mindig közepes korú használtautóink voltak amik a korukból adódóan mindig volt valami gond de szerintem nem most kellene szinte új autót venni hanem amikor már megvan a házból a pénz, aztán mindenki azt csinál a részével amit akar. Meg ezt nem érti meg hogy ha még akarnám se tudnék ekkora összegeket havi szinten fizetni ameddig nincs eladva a ház. Ez a jövő nyár amit én mondtam csak egy optimista becslés volt. Az is lehet hogy szintén októberben jut nekünk pénz az eladásból. Ha bevállalnám a hitelt, akkor ki vesz fát? Vagy ki fizeti ki a gázszámlákat? Ő nem mert hitele van és mi is adunk nem is keveset, én nem mert megint csak adok a közösbe+hitelem is van, bátyám is ad a közösbe. Nem értem miért nem lehet ideiglenesen valami olcsóbb autót venni amibe beszámítanák a mostani aztán később vesz másikat.
2022. okt. 4. 21:04
 13/38 anonim ***** válasza:
95%
Oké, így már átláthatóbb a dolog, mondanám is a választ. Ne vegyél fel hitelt, egy adósságspirálba kerülsz, a kiadások nagyja pedig még csak most jön a nehézségekkel együtt. Nem vicc, közeleg a tél... Jól látod, egy olcsóbb autó kell nektek, ez lehet a megoldás. Anyádnak el kell fogadnia ezt a lehetőséget, hiszen ez az egyetlen értelmes opció. Légy férfi/ felnőtt, most arra van szükség hogy ne engedj!
2022. okt. 4. 21:35
 14/38 anonim válasza:
100%
Szia, sajnos ez nagyon nehèz szitu. Szerintem anyudnak nem nagyon van megfelelő pènzügyi kultúrája. Ismerősi körben is volt hasonló, ès akkor az volt, hogy pár hónapig fizeti, aztán ha nem tudja, akkor megint rád száll, hogy fizess te. Aztán te megint nem tudsz 1-ről a kettőre lèpni, mert majd te fizeted. Aztán azt is ugyanúgy kell szervizelni, ugyanúgy elromlanak a kopó alkatrèszek. Azt is majd te fizeted? Anyudtól hatalmas önzősèg ez, igazából csak magára gondol hogy neki jó legyen. Ès ha te is akarsz majd kocsit vagy lesz bnőd (vagy bármi ami az onallosagodhoz kell), nem tudsz hitelt felvenni, mert anyudnak kellett az újabb kocsi. Nehéz dolog nemet mondani, de a SAJÁT èrdeked az hogy ebbe ne menj bele.
2022. okt. 4. 22:14
 15/38 anonim ***** válasza:
22%
Ha valaki elolvasta, írhatna egy áttekinthető rövid verziót.
2022. okt. 4. 22:18
 16/38 anonim válasza:
100%
Csak megjegyzem, hogy egy kb. 10 èves autót is kell szervizelni, ès az drágább mint a règi Peugeot, mert nincs hozzá annyi alkatrèsz, csak gyári, ami drágább. Ha pedig majd nem segítesz szervizelni, akkor megint te leszel a szar?:) Vagy majd 10 év múlva azt is le kell cserélni és megint neked kell megvenni? Ez egy ördögi kör, ne menj bele. Azért mondom mert latom rajtad hogy jószándékú vagy, sajnos anyud ezt akarja kihasználni a saját èrdekèbe...
2022. okt. 4. 22:25
 17/38 anonim ***** válasza:
100%

Bocs, látom van összefoglaló.

Szerintem se vegyél fel hitelt, mert a nyakadon fog maradni és fizetheted évekig. Anyukádnak valami olcsó kocsit kéne vennie, közlekedni munkába az is jó. Ezt felnőtt létére felfoghatná, hogy a katasztrofális anyagi helyzetében nem újabb hitelt kéne felvennie a gyereke nevére.

2022. okt. 4. 22:27
 18/38 anonim ***** válasza:
100%

Amit nem értek: Mi a francért kellett családi házat venni a világ végén, ha egyszer volt egy saját panel lakásotok? Ez utóbbi gondolom valami városban, ahonnan elérhető minimum egy normális tömegközlekedés. A panelt eladtátok már vagy miért lesz belőle ilyen későn pénz? Vagy árverezik? Mert ez nagyon nem tiszta.

A kérdésedet végig olvastam, de itt nem szabad engedni. Anyád legjobb úton van a felé, hogy teljesen lecsússzon, ha nem hajlandó lejjebb adni az igényeit. Ezt el is mondhatod neki, de ha nem hallgat rád, akkor se hagyd, hogy teljesen magával rántson. Hitelt semmi áron ne vegyél fel. Mennyire biztos, hogy cseréni kell? Mert 100-200-at rákölteni lehet még mindig kevesebb mint másikat venni. Ha muszáj, akkor mindenképpen egy kisebbet vegyetek alacsony fogyasztással és valami megbízhatót. Az ilyen hisztinek, hogy nem érzem biztosnak meg új kell itt nincs helye. Azt vegyetek amire jelenleg van pénz és alacsony a fenntartása, mert adósságot a nyakatokba venni ilyen körülmények közt életveszélyes. Nem vagyok nagy szakértő, de az tuti, hogy a suzukik pont ilyen kocsik. Ha más nem ideiglenesen vegyétek, addig amit neked adna törlesztőbe azt tegye le és spórolja össze az újra valót.

Hitelt ne!!! Nem véletlenül nem kap ő sem, a bank pontosan felmérte, hogy nem tudná fizetni. Ahogy te sem. Leírtad, hogy akkor a spórolt pénznek is annyi lenne és te se tudnál évekig szabadulni az adósságtól. Ráadásul mi lesz, ha elveszíted a munkádat/hideg lesz a tél/elromlik valami fontos háztartási gép/valamit javítani kell a házon/beteg leszel? Ezek bármelyike esetén nem tudsz mihez nyúlni. Neked és a tesódnak sem ártana hülyeségek vásárlása helyett inkább félretenni valamennyit, hogy kimásszatok ebből a gödörből.

2022. okt. 4. 22:52
 19/38 anonim ***** válasza:
100%

Ne vegyél fel hitelt!

Én húznék ilyen közegből bárhová. Anyád felfogása igazi katasztrófa, felelőtlen. Az egész életed tönkremehet ebbe. Egy normális párkapcsolatod nem lesz, mert ha ezt a hitel halmozó felfogást felismeri a másik, ha épelméjű, téged is messzire elkerül. Jó dolog a család, ha van kire támaszkodni, de nálatok ő az egyetlen, akinek van ilyen lehetősége. Ti, a gyerekei meg szívtok miatta.

2022. okt. 4. 22:56
 20/38 anonim ***** válasza:
100%
Meló + albi ennél nincs logikusabb megoldás.
2022. okt. 4. 23:24
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!