Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Àpoltàl súlyos demens csalàdta...

Àpoltàl súlyos demens csalàdtagot? Mik voltak a tünetek nàlatok? Meddig tartott az a fàzis? N/31

Figyelt kérdés
Nàlunk bevizel, gyakran a földön talàljuk, van hogy kihagyja valamelyik étkezést, van hogy a szobàba talàlunk székletet, nehezen közlekedik, beszélgetésbe nem tud bekapcsolódni, mondatokat nem hasznàl vagy nagyon ritkàn , vàlasz az, hogy nem tudom , nem tudja milyen nap,hónap, évszak van....stb.Iszonyat nehéz nagyon ,néha azt kivànom ne tartson màr sokà, és emiatt nagyon rossznak érzem magam.
2022. szept. 29. 19:39
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Az én apukàm 67 éves ....nàlunk én vettem észre tavasszal hogy nagyon nem okés....most màr persze így visszatekintve értjük hogy pàr éve màr voltak fura dolgai csak akkor nem ütközött ki annyira a dolog. 2 évvel ezelőtt egy barát is megjegyezte , hogy valami olyan fura benne. Most volt nálunk làtogatóba azt mondta hogy nem 2 éve ,hanem előbb is làtta , hogy valami így nem stimmel, màrmint nem nagyon érdekelte a szakmàja meg volt màs is amiből leszűrte. Azt nem érti hogy mi , hogy bírtuk vele eddig. A legszomorúbb, hogy évekig mindig volt 3 téma és azokat vàltogatta egész nap és nem zavart. A pandenémia idején még sokszor azt se tudta milyen nap van mondjuk most se. De igazàból nem lehet vele kommunikàlni vagy sokszor màr nem merek hozásszolni, mert hirtelen idegbe jön, agresszív. Nekem azt mondta , hogy kitekerem a nyakad , anyukàmat meg àllandóan verni akarja.
2022. szept. 30. 08:58
 12/18 A kérdező kommentje:
Benne vagyok faces csoportokban,mivel nem tudjuk ràszedni a dokira. Néha azt gondolom lehet jobb így , hiszen előbb- utóbb végig megy a fàzisokon most akkor érdemes gyógyszerekkel tömni? Egyik tesóm.egy éve nem is néz felénk mióta tényleg nagy a gàz azóta a màsik este jön màsnap délbe megy is. Szóval ennyit erről. Kurvàra elegem van mert úgy érzem nem tudok mit tenni......
2022. szept. 30. 09:02
 13/18 anonim ***** válasza:
52%

Nem lehet, hogy olyan szakmája volt - vagy olyan sokat dolgozott - ami megterhelhette az idegrendszerét esetleg hosszabban, tartósabban?

Sosem panaszkodott korábban a munkahelyére, az ott uralkodó állapotokra, légkörre? Munkatársaival, főnökével jól kijött?

Elégedett volt a munkakörével, a feladataival? Megdicsérték? Elmarasztalták? Közömbösek voltak vele?

2022. szept. 30. 09:15
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
#11: sajnálom, ez tényleg nem "egyemberes" feladat egy ilyen ember gondozása. Nem csak másokra, de önmagára is veszélyes lehet egy idő után. Mi van, ha pl. nyitva felejti a gázt, vagy hasonló életveszélyes cselekedet lesz? Sajnos az agresszió is velejárója a betegségnek - nem tehet róla, ez maga a kór. :(((( És akkor még hol van az, hogy felborul a napirendjük, és éjszaka járnak-kelnek, törnek-zúznak... :(((((
2022. szept. 30. 09:33
 15/18 A kérdező kommentje:
Nem egyedül lakik én is ott vagyok vele meg anyukàm....igen és ennél az a szomorú hogy van aki egyedül csinàlja végig tizenévekig....gyerekkoromban nagyanyàmat kellett àpolni és sajnos a demencia mellett apukàmnal ugyanaz a habitus jön elő....nagy dràma kiràlynő volt àllandóan hülyét csinált az emberből stb. Ezt is nehéz elfogadni miért kell ugyanazt 2x àtélni és akkor mi van ha anyukàm is demens lesz? Gondolom azt is én csinàljam mert màr van tapasztalat alapon. Őszintén köszönöm nekem elég volt nem vârhatjàk el hogy majd mindenkit én ápoljak.
2022. szept. 30. 10:17
 16/18 A kérdező kommentje:
Az a baj hogy kb azt se tudom melyik fàzisban van előszőr azt hittem ez még a középsúlyos .....néztem ilyen cikkeket meg tàplàzatokat. Mivel higéniàt nem gyakorol az màr súlyosnak veszik , igazàból mâr nagyrészt minden amit letudnak produkàlni nagyrészt megvolt kivéve hogy maga tud enni meg nem fekvő. De az evésnél is van hogy nem használ evőeszközt.
2022. szept. 30. 10:20
 17/18 anonim ***** válasza:

16: a háziorvossal állandó kapcsolatban vagytok?

Ha őt nem lehet elvinni, legalább te beszélj vele (vagy az anyukád), és kérjetek szakmai tanácsot. A tünetek elmondása alapján is kb. fel tud állítani egy előzetes kórképet.

2022. szept. 30. 10:27
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

Csináljuk, még elég tűrhető a helyzet.

Egy generációval korábban 10 évig tartott, na az kemény volt mindenkinek. Más világ volt, most meg kell lassan barátkozni midnenkinek egy bentlakásos intézmény gondolatával, de egyelőre mindenki húzza, kerüli a témát

2022. okt. 1. 22:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!