Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anyám szerintem "energiavámpír...

Anyám szerintem "energiavámpír", mit tegyek?

Figyelt kérdés

Nos ez egy hosszú évek óta tartó probléma, de már kezd nagyon sok lenni és nemtudom mit lehetne kezdeni vele...

Anya egyedül neveli a kistesómat, apámmal elváltak. Van még egy tesóm, aki most költözött messzire és én is 40kmre lakom tőle a párommal.

Ha felhív, vagy találkozunk, be nem áll a szája, állandóan panaszkodik, rólam kb semmit nem kérdez, de nem is ez a fontos, hanem, hogy tényleg teljes depresszióba esem egy ilyen beszélgetés után, pedig amúgy úgy gondolom, hogy szép az élet és szeretek élni. Problémák vannak, de azok mindenkinél előfordulnak, nem is szoktam sokat rágódni rajtuk, mert a megoldásra törekszem.

Ő viszont csak panaszkodik, múltbeli sérelmeket hoz fel újra és újra, szapulja nekem a nagyobbik tesómat, panaszkodik apámról, a munkájáról, az életéről egyszerűen mindenről. Arról, hogy én is milyen keveset keresem és hogy milyen jó a barátnőjének, mert az ő gyerekei napi többször felhívják az anyjukat, stb stb...

Hogy miért nincs még unokája, hogy neki biztos nem is lesz már...

Itt persze nem áll meg, rólam és persze mindenkiről panaszkodik MINDENKINEK, a szomszédjának, a barátnőjének, akik támogatják abban, hogy szar gyerek/ek vagyunk...

Én tényleg nagyon szeretem, de ennyi negatívitást nagyon nehéz elviselni már és ezért tény, hogy nem hívom olyan sűrűn, mert ez már nagyon sok nekem... Főleg mikor a család többi tagját osztja nekem... Pedig már többször megkértem arra, hogy ezeket ne nekem mondja, mert nem fogok pártot foglalni a többi családtagommal szemben... De nem érti meg.

Megoldásokat keresek, mert tényleg segíteni szeretnék neki, de nem a saját rovásomra.

Pszichológushoz jár, de állítólag az is csak helyesel neki és sajnálja, amiért ilyen nehéz élete van.

2022. szept. 23. 07:15
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
32%

Miért ne lenne normális, egy szülő-gyerek között (aki én úgy értelmezem rég felnőtt) egy normális asszertív, erőszakmentes odavissza kommunikáció? Miért ne lenne normális, ha a feldúlt állapotban lévő anyuka elmondaná, hogy miért van feldúlva? Nincs köze hozzá a gyereknek, valószínűleg valószínűleg nem tud segíteni, de miért ne hallgathatná meg, és mondhatná azt, hogy sajnálom anya az érzéseidet, tudok segíteni. Erre a válasz valószínűleg az, hogy nem, menj a pichába, olyan vagy mint apád, senki semmi vagy. Erre te: sajnálom, hogy ezt érzed. Elmondod, hogy miért? Mert ez nekem eléggé rosszul esik. Úgy érzed, hogy hátráltatlak az életedben? ...

Szóval egy elinduló kommunikáció szerinted teljesen felesleges. Elég szomorú, sajnálom, hogy így látod. Kíváncsi lennék, hogy miért gondolod így?

2022. szept. 23. 08:25
 12/20 anonim ***** válasza:
83%

Nem tudsz rajta segiteni, keressen egy pasast es kesz.

Megmondanam neki, hogy bocs most nincs időm szia, leszoktatnam arrol, hogy hivogasson.

Vagy van 2 percem ha surgős mondjad de nyavajgasra nincs időm.

Hidd el nemtudsz rajta segiteni a sajat problemait maganak kell megoldania.

Elkezdesz a pártjára allni, hogy igen szegeny anyam jajj de sajnallak akkor meg mivel tudja, hogy neked nyavajoghat teged fog csak zaklatni.

Amirol meg nemtudsz, a hatad mogott elmegy kavecskazni massal es vele meg szepen elbeszelget.

Ne menj bele ebbe a jatekba.

Velem is ezt csinaltak, eljött anyam az csak panaszkodott, utana követte apam, mondom ebbol eleg, amikor egyutt voltak akkor megmondtam, bogy nem vagyom a pszichologusotok ha valakivel bajotok van mondjatok meg neki ne nekem panaszkodjatok, nembirom idegileg hallgatni a marhasagaitokat es nem is erdekel mert mar belerokkanok.

Vigyazz magadra ne enged, hagyd mgad.

Az meg, hogy az anyad azert nincs joga teged tönkretenni pszihesen.

2022. szept. 23. 08:35
 13/20 anonim ***** válasza:
64%
*Ne hagyd magad
2022. szept. 23. 08:37
 14/20 anonim ***** válasza:
75%

Imádom amikor gyakorin mindenki úgy tesz, mintha egy rövid beszélgetéssel meg lehetne változtatni egy kibírhatatlan személyiségű felnőtt ember hozzáállását XD

Anyukádnak így jó, ő a figyelmet szereti, az önsajnáltatást és a panaszkodást, ez okoz neki örömet és mint a lánya, te vagy a legtökéletesebb célpont minderre. Nem fogsz rajta változtatni, akárhogy próbálod. Ha elviszed a Kanári-szigetekre egy luxushotelbe nyaralni, ott is ugyanezt fogja csinálni. Ignoráld.

2022. szept. 23. 08:43
 15/20 anonim ***** válasza:
62%
Ikszdé, senki hozzáállását nem lehet megváltoztatni, mindenki a sajátját tudja. Ikszdé.
2022. szept. 23. 09:41
 16/20 anonim ***** válasza:
60%
Pszichologusát le kéne cserélnie, jó esélylel csak a pénzére megy, és nem is foglalkozik vele igazából azért helyesel neki csak.
2022. szept. 23. 10:58
 17/20 Darius- ***** válasza:
64%

Nehéz ügy, mivel családtag. Ha van rá mód és nagyon kikészít hagyd el.

Ha nem lehet, akkor úgy kell viselkedned, ahogy ő, vagyis utánoznod, különben ahogy a vámpírok csinálják, elszívja minden életerődet.

2022. szept. 23. 13:51
 18/20 anonim ***** válasza:
62%
Már eleve úgy menjél anyukádhoz, hogy most te leszel a pszichológusa, mert neki arra van szüksége, hogy valakinek kipanaszolja magát. Az nagyon jó, hogy jár pszichológushoz, ő is látja, hogy nincs rendben az idegzete. Az, hogy unokát akar, rendben van, de mondd meg neki, hogy ne akarjon neked rosszat, ha korán jön a gyerek, az csak neked lesz rossz, te nem akarsz elválni, és jobban meg akarod ismerni a párod, és még élni szeretnél, utazni, olvasni stb., egy gyerek mellett már semmire nem lesz időd. De próbáld megnyugtatni, te is és a párod is, mert egy lelki beteggel van dolgotok. Ajánlhatod neki a Valeriana relaxot, az egy enyhe nyugtató, de csak a relax jó, a rendes nem, megnyugszik tőle, de nem fog elaludni napközben. 3x1-et szedjen be, szedje akár hónapokig is, és fokozatosan hagyja abba.
2022. szept. 24. 11:51
 19/20 anonim ***** válasza:
100%
Sok éve volt már, hogy én is ilyen helyzetben voltam, ugyancsak anyámmal. Semmi sem fog segíteni, semmi sem fogja őt megváltoztatni. Próbáld meg a beszélgetések/találkozások számát a minimumra csökkenteni.
2022. szept. 25. 00:18
 20/20 anonim válasza:
100%

Nekem apával talán hasonló a helyzet. Ő inkább károg és ítélkezik, aztán a végén mindenből az jön le, hogy mindenki más hülye, pedig hát ő mindig mindent jól akar csinálni, de hát rossz a világ...

Én hozzád hasonlóan ezt meguntam, egyszerűen kevesebbet keresem, nem mondom el neki a dolgaimat. Ha mégis elkezdek egy sztorit, abbahagyom, ahogy egy ítélkező megjegyzést tesz. Ha panaszkodik, hogy keveset megyek, nem reagálok, cserébe még ugyanannyi ideig nem megyek.

Egyszerűen nem veszem magamra, jobban a saját oldalamat nézem. Igyekszem korrekt lenni, de eleget ártott ő már ezzel sokmindenkinek, nekem többet ne ártson.

Így szépen lassan ráeszmél, hogy ha ennyire negatív, egyszerűen kerülöm. Ezért mostanában látványosan magában tartja a negatív kommentjeit, és igyekszik a pozitív dolgokra fókuszálni, mikor ott vagyok. Ha nem így tenne, nem látna annyiszor. Kénytelen kicsit megberelnie magát.

Nekem ez működik, sokkal jobb szájízzel látogatom meg én is.

2022. okt. 15. 09:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!