A válás tulajdonképpen rosszabb családi minta, mint a félárvaság?
Olvastam ilyen jellegű véleményt, hogy családi minta szempontjából több kárt okoz a válás, mintha az egyik szülő elhalálozna. Főleg az apák hiányát vizsgálták családokban, mert válás esetén a gyerekek többnyire az anyákkal maradnak és a férfiak fiatalkori halálozása is gyakoribb a nőkénél. Azt mondják az elvált szülők gyermeke szintén nagyobb eséllyel fog szintén elválni, míg az árva pont hogy kevésébé, mert jobban hiányzik neki az egység és többet fog tenni, hogy ez megmaradjon.
Azt is mondták, hogy nem mindegy hogyan beszélnek a hiányzó apáról a családban. Ha azt mondják milyen jó lennne, ha itt lenne velünk vagy milyen büszke lenne most rád, az teljesen más narratíva, mintha az mondanák de jó, hogy távol van már és mennyi probléma volt vele. Tudom hogy nem minden elvált nő beszél negatívan a volt férjéről, de elég sokan sajnos és az ilyen dolgoknak vannak következményei.
Én előszőr elég nehezen viseltem a szüleim válását. Apám új párját nem tudtam könnyen elfogadni, főleg hogy már akkor együtt voltak amikor folyamatban volt a válás.
Anyám sokáig csak a negatívan mondta róla, de azóta szerencsére már jobb viszonyba vannak.
Mostmár beláttam hogy így sokkal jobb, de ez attól is elvette a kedvem hogy valaha összeházasodjak.
"Azt is mondták, hogy nem mindegy hogyan beszélnek a hiányzó apáról a családban"
Nekem nincs gyerekem, de észrevettem, hogy épp vitától függően bölcsnek vagy hülyének nézik őket. Nem tudom, melyik igaz, csak fura a kettősség.
Néha a gyerek "nem hülye", "megérzi" a dolgokat, és látja, hogy mást csinálsz, mint amit mondasz, máskor olyan hülyének vannak nézve, hogy egy "apád szar" kijelentéstől megváltozik az életük.
Mivel az én apám agresszív alkesz volt, nem kellett mondani, hogy rossz, és nem hittem volna el, ha valaki azt mondja, hogy jó. Nekem ne mondja senki, hogy olyan buta gyerekekkel van tele a világ, akik nem veszik észre, ha egy szülő szereti őket, érdeklődik felőlük, része akar lenni az életüknek.
És olvasva a válászokat, szomorú, ha valaki félárva, de nem baj, és nem baj a válás sem. A baj azokkal a szülőkkel van, akik verbálisan zaklatják a családjukat vagy verik a másikat/egymást. Érdekes módon a válásokat tudják vizsgálgatni, a családon belüli erőszakot nem.
"elvált szülők gyermeke szintén nagyobb eséllyel fog szintén elválni"
Mert nem fél az olyan dolgoktól, hogy "mit szól hozzá a falu", ami még most is elég gyakori sajnos.
Ez is olyan, hogy hol van a több meleg: egy homofóg közegben, vagy egy olyanban, ahol már alapból van pár meleg? A válasz az, hogy elforma, csak az előbbiek nem mernek lépni, nem merik elmondani, mert félnek a többiek reakciójától, míg az utóbbinak nincs ilyen problemaja, mert tudja, hogy nem lesz semmi baj, s jobb úgy hogy nem kell titkolózzon.
Főleg vallási szempontok miatt - ki nem szrja le a vallást? :D
Tudod hány gyerek kívánja azt, hogy bár elváltak volna a szülei, és akkor nem az üvöltözésben kellett volna felnőnie?
A félárvaságot meg ne keverd ide, az mindenképpen tragikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!