Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért mártírkodik anyám, ha...

Miért mártírkodik anyám, ha nem engedi hogy segítsek?

Figyelt kérdés
Apám döglik egész nap, a kisujját sem hajlandó mozdítani, úgyhogy kettőnkre marad a háztartás. Én segítenék is, csak hogy anyám jóformán kiveszi a kezemből a munkát. Tehát ha teregetek és viszem ki a lavort, odajön és elveszi, mondván hagyjad kislányom majd én megcsinálom. Ha szólok hogy mindjárt megyek főzni, akkor direkt azonnal nekiáll. Majd ezek után hangosan és siralmasan rákezd, hogy itt mindent neki kell csinálnia, neki senki sem segít, pedig mindene fáj, stb stb. És ha odamegyek hogy "mit segítsek?" Vagy "hagyjad majd én csinálom" akkor az a válasz hogy hagyjad nem kell segíteni. Már komolyan fogalmam sincs mi az istent csináljak, és még én érzem magam sz*rul amiért nem segítek.

2022. aug. 25. 11:39
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
89%
Én is utálom az ilyeneket... el akarja játszani az "elnyomottat". Szerintem simán ne akarjál vele egyeztetni, hanem csináld meg amit meg akarsz.
2022. aug. 25. 14:17
 12/22 anonim ***** válasza:
11%
Anyukád fáradt, de közben meg téged is kímélni akar.
2022. aug. 25. 14:59
 13/22 anonim ***** válasza:
80%

Lepontozták, de a #12 válaszában is lehet valami. Nem valószínű, hogy anyukád direkt rosszindulatból csinálná, amit tesz. Ő nem látja magát kívülről, számára ez a normális. Bénán kezeli a helyzetet, megfelelő kompetenciák hiányában, de valóban ott lehet a háttérben a #12 által leírt motiváció.

És lehet, hogy ha - mikor kivenné a kezedből a söprűt - feltartóztatnád, elmondanád neki, hogy fontos neked, segíteni akarsz neki, nem igazság, hogy mindig mindent ő csinál, és azt szeretnéd, ha most leülne pihenni és te fogsz söpörni, azzal elindíthatnád a változás útján. Egy alkalom kevés, de ha sokszor-sokszor hangsúlyozod neki, hogy ő fontos neked, és azt is, hogy beszédstílusban változni kéne, megbeszélni a munkák felosztását és nem csak zsörtölődni rajta, könnyen lehet, hogy változna a helyzet.

2022. aug. 25. 15:51
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

Az apáról miért nem esik szó? Miért természetes, hogy ő önző és döglik?

Megbeszélhetnéd vele is, hogy mi a helyzet anyukáddal, megkérhetnéd 1-2 konkrét feladatra.

Anyukádat valószínűleg inkább apukád tétlensége frusztrálta, csak rajtad vezeti le.

2022. aug. 25. 16:06
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

14-es nagyon ott van! Biztosan zavarja apukád, csak vagy nem tudja kifejezni (mert nem arra nevelték) vagy nem is tudatosul benne.

Valaki írta a pszichológust, neki is hasznos tudna lenni, de sokszor a másik emberen nem tudunk változtatni, csak a mi hozzáállásunkra van ráhatásunk. Ilyenkor jön be a te részedre a terápia.

2022. aug. 25. 16:31
 16/22 anonim ***** válasza:
100%
neki = mármint anyukádnak természetesen, nem a válaszolónak :D
2022. aug. 25. 16:32
 17/22 anonim ***** válasza:
100%
Anyósom ilyen!
2022. aug. 25. 16:55
 18/22 anonim ***** válasza:
100%
Mert imád mártíromkodni meg bűntudatot kelteni.
2022. aug. 25. 17:59
 19/22 anonim válasza:
100%

Ez a tipikus "Itt dolgozik: áldozat"

Azért csinálja, mert mártírkodik, hogy önmagát piedesztálra emelhesse, hogy neki senki sem segít, mégis képes mindent megcsinálni, természetesen erőn felül és mindezt úgy, hogy mindene fáj.

Nyilván idegesítő és nem éppen egészséges se rád se anyádra nézve, de ezen csak ő tudna változtatni. Nagynéném dettó ugyanez.

2022. aug. 25. 19:36
 20/22 anonim ***** válasza:
100%
Az enyém is ilyen volt, amilyen hamar csak tudtam, elköltöztem. Ő nem látta magát reálisan, én meg nem voltam hajlandó tovább asszisztálni ehhez.
2022. aug. 26. 07:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!