Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Csak én kívánom, hogy bár...

Csak én kívánom, hogy bár szigorúbbak lettek volna a szüleim?

Figyelt kérdés

A kérdés azokhoz szól akik úgy nőttek fel mint én, hogy kb semmi szabály nem volt, vagy csak nagyon lazák. Kíváncsi vagyok ez másokat hogyan érintett, előnyös volt-e, vagy sem. (A leírás elolvasása opcionális, nem szükséges a kérdés megválaszolásához.)

Nálunk nem volt semmi szabály, sem napi rutin. Emiatt sokkal később tanultam meg bizonyos társadalmi normákat, mint kellett volna (szerintem). Pl soha nem tűnt fel hogy lány létemre úgy káromkodok mint a vízfolyás, tényleg, gusztustalanul gyakran. Egészen addig amíg osztálytársam nem szólt érte. Azt sem tudtam nagyon sokáig hogy fogat kellene mosnom. Emlékszem, nagybátyám vigyázott rám, vagy 9-10 lehettem, és ő tanított meg rá. A tanulással egészen tizenegyedikig problémáim voltak, mert senki nem kérte számon rajtam, ezért általában nem írtam meg a házikat, és csak puskáztam/ átolvastam óra előtt. Utána álltam neki tanulni mert benőtt a fejem lágya és rájöttem hogy gyakorlaton nem tudok majd puskázni. Azt is nagyon bánom hogy a számítógép használatot nem korlátozták. Iszonyatosan kevés emlékem van arról, hogy kint játszok az udvaron vagy a barátaimmal, mert állandóan gépeztem.

2022. aug. 10. 16:23
1 2
 1/16 WidowmakerButt válasza:
89%

Én nagyon elkényeztetve nőttem fel, de szerencsére 14 éves koromra lett annyi eszem, hogy ezt realizáljam magamban, így nem viselkedtem úgy velük mint a legtöbb elkényeztetett gyerek manapság.

Viszont ez az elkényeztetés főleg akkor van, ha a szülők nem tudnak olyan sokat foglalkozni a gyerekekkel, mert állandóan dolgoznak, esetleg csak szimplán nincs idejük, velem is pont ez volt, tanulni nekem is nehéz volt, nem azért mert rossz tanuló lennék, hanem mert nem bírtam magam rávenni.

Persze nem hibáztatom a szüleimet semmiért, szerencsére volt bennem annyi hogy ne használjam ki az engedékeny természetüket, de őszintén nme kívánnám hogy szigorúbbak legyenek

2022. aug. 10. 16:38
 2/16 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem nagyon keveset foglalkoztak veled a szüleid, nem ártott volna, ha megtanítanak egy két alap dologra. De ezen már nincs értelme gondolkodnod, a múlt már elmúlt, azon nem tudsz változtatni, viszont ha a jelenlegi életedben boldog vagy, akkor elismerésem.

Annak ellenére, hogy mennyire felelőtlen szüleid voltak, és konkrétan le se sz.rtak, hogy erre majdnem magadtól rájöttél, hogy ez így nem jó...

Viszont ahogy írtam, ezzel ne foglalkozz, a jelenlegi életedre koncentrálj, ne a múltra. Sok sikert neked az élet minden területén!😊

2022. aug. 10. 16:39
 3/16 A kérdező kommentje:
#2 Nagyon kedves vagy, köszönöm 🙂
2022. aug. 10. 16:42
 4/16 anonim ***** válasza:
85%

Én harmadik gyerek vagyok és lehet emiatt nem gondolkodom úgy, mint te.

Valahogy nálunk a kevés szabály úgy jött ki, hogy emiatt a testvéreimet vettem alapul és helyesen cselekedtem.

Sosem volt drogos, piás vagy cigis problémám, mert mindig tudtam, hogy a saját testemért és saját cselekedeteimért én vállalok felelősséget.

Én például kifejezetten örülök, hogy nem volt korlátozva a gép használat. Ha mindenáron le kellett volna menjek az udvarra az valószínűleg lelkileg engem jobban megterhelt volna és egy kötelező rossznak éltem volna meg introvertáltként. Felnőttként persze már be tudom azonosítani melyek azok a traumák amiket fel kell dolgozzak, melyek azok a dolgok amik NEKEM jól jöttek ebben a "nincs szabály" jellegű gyerekkorba. A szociális készségem tény, hogy alulmaradt emiatt, de ezen sokat tudtam dolgozni már felnőkként beismerve a problémát. Valószínűleg gyerekként nem fejlődtem volna ennyit vagy nem épp így.

2022. aug. 10. 16:44
 5/16 anonim ***** válasza:
76%
Én ismerek olyanokat, akik majd valószínűleg ezt fogják kívánni, bár az is lehet, hogy nem jutnak el odáig és megragadnak azon a szinten, hogy "a világ a hibás mindenért, ők pedig tökéletesek"...
2022. aug. 10. 16:59
 6/16 anonim ***** válasza:
81%

Engem az alap dolgokra azért megtanítottak kiskoromban pl fogmosás szóval ezzel szerencsére nem volt problémám.

Tanulást nem kérték számon rajtam szerintem sosem, bár már általánosban is tudtam hogyha arra az egyetemre szeretnék menni ahova akkor nem ártana jó gimibe menni ott pedig jó érettségit írni, nyelvvizsgázni stb. Szóval én ezt sosem hanyagoltam el.

Én nem bánom hogy el voltam engedve kb mindenhova, szerintem így csak önállóbb lettem. Bár utólag visszagondolva voltak olyan helyek ahova nem tudom hogy engedhettek el, de valahogy mindig sikerült kimagyaráznom úgy a dolgokat hogy el legyek engedve. Illegális bulik, külföldi fesztiválok és nyaralás barátokkal 16 évesen. Azért visszagondolva ezek neccesebb helyek. Mármint semmi olyan nem történt ami miatt szégyenkeznék, csak ha nem tudok elég éretten gondolkozni akkoriban, akkor lehetséges hogy lettek volna problémák. Ittunk bőven, de azért próbáltam mértéket tartani és nem ittam le magam annyira soha hogy ne tudjam hogy hol vagyok meg ki vagyok. Cigiztünk de nem lettek láncdohányos.

Úgyhogy én összeségében nem bánom hogy így neveltek, de szerintem nagyon számít az egyes gyerek személyisége is. Volt olyan osztálytársam gimiben aki 16-7 évesen alig tudott tömegközlekedni, egy boltba alig mert bemenni egyedül. Jó itt is biztos van hibája a szülőnek ebben de ilyen gyereket én sem engednék el külföldre haverokkal. Szóval számomra ez több jót tett mint rosszat igazából, megtanultam a határaimat és rengeteget önállósodtam.

Annyit még hozzátennék hogy nem mindent finanszíroztak csak úgy, a bulikat, fesztiváljegyet mind magamnak fizettem. Dolgoztam gimi mellett hétköznap délutánonként, illetve néha hétvégéken ha nem volt más programom, olyan heti 10-20 órákat + a szülinapi/névnapi/karácsonyi/ballagási pénzeket sem szórtam el rögtön hanem spóroltam és utána ebből fizettek a bulikat.

2022. aug. 10. 17:44
 7/16 anonim ***** válasza:
74%
Ez érdekes, mert amit leírtál, abból majdnem minden igaz volt rám is, pedig pont az ellentétei voltak a szüleim (főleg anyám) a te szüleidnek. Nálunk nagyon is voltak szabályok, amit ha nem tartottunk be, akkor jöttek a szankciók. Valószínűleg azért, mert ezek a szabályok leginkább az ő érdekeiket szolgálták. Pl. a fogmosás, ami az én érdekem lett volna, azt sosem ellenőrizték vagy valami, így nem is csináltam sokáig, úgyhogy már általános iskolában volt legalább 3-4 tömésem.
2022. aug. 10. 18:00
 8/16 anonim ***** válasza:
87%
Nekem sem volt sok szabály, de kiskamasz koromig volt szigorú napi rutin. Utána azt se kérték számon. Én kicsit örülök, hogy nem korlátoztak. Kisgyerekként épp, hogy nagyon szabadon és sokat játszhattam a természetben. Nem volt kerítésünk, mentem, amerre láttam, csak vacsorára kellett hazakeveredni. Strandoltam is egyedül. Mivel otthon nem sokat dicsértek, a suliban kerestem a pozitív visszajelzéseket, jó tanuló voltam. Szerintem emiatt is engedtek annyira szabadjára. Gimiben már napi 6-7 órát számítógépeztem suli után (játszottam, chat-eltem), de inkább az alvás, mint a tanulás rovására ment... Nem foglalkoztak vele, mikor jövök-megyek, az se tűnt fel, mikor egyszer 12 évesen nem töltöttem otthon az éjszakát. Így utólag sok jó emlékem van, de szörnyű belegondni, mi minden történhetett volna (és sokszor majdnem történt is) velem. A saját gyerekeimet soha nem merném ilyen "vadtartásban" nevelni.
2022. aug. 10. 18:54
 9/16 anonim ***** válasza:
69%
Az sem jó ha túl szigorúak, nincs erre tökéletes recept, hogy mi a jó.
2022. aug. 10. 22:15
 10/16 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is jobb lett volna, így csak sodródtam az árral és már az elején elszúrtam az egész életet
2022. aug. 10. 22:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!