Normális, hogy az anyám ennyire félt egy horvátországi úttól? Ti féltenétek a gyereketeket hasonló helyzetben?
21 éves vagyok és a barátnőmmel utazunk Horvátországba. 400km-es út. Nos, nem attól félt, hogy egyedül megyek, hiszen önellátó felnőtt vagyok, hanem magától az úttól. Én friss jogsis vagyok és csak akkor vezetnék ha a barátnőm lesérülne/lebetegedne (de ne legyen ilyen), a barátnőmnek pedig másfél éve van jogsija.
Anyám szerint életveszély lenne, ha levezetne és tuti meghalnánk, balesetet okoznánk, nem tudnánk kezelni a forgalmat. A barátnőm már vezetett 300-400km-ket, minden nap vezet.
Az anyám könyörög, hogy ne menjek, nagyon aggódik, mindent bevet, hogy itthon tartson.
Szerintetek?
Elfogunk menni, mert már nem lehet lemondani, azért meg nem fogok fizetni, hogy nem is nyaraltam. Nyilván tudom, hogy elmehetek, mert nagykorú vagyok és én fedezem a részem, de az mennyire normális, hogy az anyám ennyire aggódik? Beleszólása max annyi van, hogy velük élek még.
Ti féltenétek a felnőtt gyereketeket egy azonos korú fiatallal egy idegen helyen levezetett 400km-es úttól?
21/Lány
Nem alszunk az út szélén. Szeptember elején megyünk, így nem lesz már akkora dugó és ez egy kb 3-4 órás út. Rijeka mellé készülünk.
A szüleimmel 6 óra alatt dalmáciában, Split környékén szoktunk lenni, ez meg kb fele út.
Már elég sokszor elautóztam a horvát tengerpartra, és sztem simán vállalható túra. Ha felkészülten mentek, anyu talán megnyugszik.
Pont nem az autópálya a nehéz benne, hanem azok a szakaszok, amikor végül le kell jönni róla, és célponttól függően kisebb utakon kell haladni.
Két szokatlan dolog lesz: az egyik az autópályás fizetőkapuk rendszere, de egy józan felnőtt ott is teljesen jól eligazodik. (Amikor belépsz egy szakaszra, megállsz a kapunál és gombnyomásra kapsz egy jegyet. Akkor kell fizetni, amikor lejössz: odaadod a jegyet, fizetsz, ennyi.) A másik szokatlan a szintkülönbségek és az alagutak. Egyik sem jelent extra kihívást, be kell tartani a táblákat, és ésszel haladni. Érdekes időjárás-változások is lehetnek a hegyekben.
Az utak minősége tök jó, a forgalom is csak néha erős. Okosan ki van táblázva minden, de azért egy waze fusson valamelyikőtök telefonján (töltő!). A benzinkutak a legtöbbször vállalhatóak, pisilni, kávézni tök jók.
Célponttól függően két-három pihenővel simán abszolválható a dolog, bár a végére már fáradtabbak lesztek.
Legyen rendben az autó, az apróságok is, pl. az ablaktörlők, telefontöltő stb. Kössetek biztosítást az autóra is, ha műszaki hiba lenne.
Egyébként tök jó kaland lesz, európai színvonal van, normálisak az emberek, szép a tenger. Jó utat! :)
Szerintem az a gáz, hogy te nem vezetsz. Márming friss jogsisként tök érthető, hogy nem, csak alapból a szitu.
Egy ilyen útra jó lenne egy váltósofőr, hogy tudjon pihenni a másik is, mert a kifáradás nagyobb eséllyel okoz balesetet. Oké, hogy megálltok stb., mégsem ugyanaz.
Én emiatt aggódnék anyud helyében, amit írtál, szerintem neki is ez a baja, hogy egy ember ekkora táv... szóval ez mindenképp rossz szitu, mert ha te is vezetnél, akkor meg azon aggódna, hogy úristen friss jogsival. :D
Ígérd meg, hogy írsz neki útközben, és felhívod, ha odaértetek, mást nem tudsz tenni.
#7-es, vezettem 600 km-t, nagyobbrészt autópályán. Nem volt annyira kimerítő, mint ahogy vártam. Biztos, hogy nem kell az út mellett aludniuk, simán le lehet érni egy nap alatt.
#2-es voltam
Ismerem a kapukat, ismerem az utakat, mert szülőkkel 20 éve oda járok és a barátnőm is ott szokott nyaralni a családjával.
Nos, nem tudom, nálunk mindig egy ember vezetett le Splitig, eddig még nem volt belőle baj.
Most néztem, nem egész 400, hanem 358 kilóméter a lakhelyünktől a város, ahova megyünk. :)
Waze az lesz :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!