Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Korrekt, ha a nagykorú, de...

Korrekt, ha a nagykorú, de még eltartott egyetemista gyerek költekezését havi szinten ellenőrizni akarja a szülő?

Figyelt kérdés

Gimis volt szobatársamról (barátok vagyunk) van szó, szóval nem nekem esni, mintha igazából e/3-ban beszélnék magamról. :D (Bár úgyis lesz ilyen is.)

Ő is hozzám hasonlóan kezdni az évet, az első félévben, amíg bele nem rázódik, addig nem dolgozik suli mellett, ergo a szülők tartják el. Ők utalják át neki a pénzt (kötelező dolgok+minimális zsebpénz) Az anyja közölte vele, hogy minden hónapban szeretné látni az összes kiadását a netbankon keresztül.

Nekem ez nagyon weird. Gimi alatt a készpénzről sosem kérték számon(akkor ő úgy kapott zsebpénzt+a kötelező befizetnivalókra, mert hát maradi szülők), most meg hirtelen 19-20 éves korában akarják ezt elkezdeni. Azt még megérteném, ha csak első hónap után akarnák megnézni, hogy mennyi a reális összeg neki, meg olyan esetekben, ha több kell neki, mint amennyit adtak. Egyébként meg minek? Eddig se szórta el a havi menza árát például.

Ráadásul nyaranta melózott, tehát a félretett pénze is ott van egyébként.

2022. júl. 25. 15:38
1 2 3 4 5
 31/45 anonim ***** válasza:
74%

Értsd már meg, lehet, hogy a szülők számára már problémát okoz odaadni azt a fix összeget, mint eddig, és meg akarják nézni, feltétlenül kell-e, ők találnak-e felesleges kiadást benne, mert nyilván ha a gyereket kérdeznék, az nem találna.

Meg akarják nézni, hol lehet csökkenteni.

2022. júl. 26. 16:18
 32/45 anonim ***** válasza:
84%
#31 Én ezt értem. Csak ehhez minek kell havonta nézni? Első hónap után ki lehet számolni, aztán ha később nem jön ki, akkor ismét.
2022. júl. 26. 16:30
 33/45 anonim ***** válasza:
83%

"Nekem ez nagyon weird. Gimi alatt a készpénzről sosem kérték számon"

Egyrészt a gimihez képest jóval nagyobbak a kiadások, vagyis nem zsebpénzt kell átutalgatni.

Másrészt már felnőtt lassan, nem kap csak úgy pénzt. Ha nem arra költi a támogatást, amire kapja, akkor elzárhatják a pénzcsapot.

2022. júl. 26. 18:02
 34/45 A kérdező kommentje:

#33 Pont ezaz, hogy gimiben sem kizárólag a zsebpénzét kellett kezelnie és mindig hónap elején egybe kapta meg az egészet. Szóval azért nagyságrendileg az se kevés, pláne, hogy 14 éves korától teljesen önállóan lett rábízva.

Ebben benne volt a bérlet a tömegközlekedésre, különórák díja is. Plusz nálunk koliban az volt, hogy a koli díjtalan, de minimum két étkezést kötelezően kérni kell a menzán, ami szívás, mert csak "sima" kaját, húsmenteset, laktózmenteset és muzulmánt lehetett kérni, ő meg gluténérzékeny, tehát ha a menzakaja éppen nem jó, akkor azon felül kaját venni. És tudom, hogy nem bacta el másra a pénzét, basszus, egy szobában laktunk, mindig kitűzte a parafájára a kötelező befizetésekről szóló dolgokat.

Itt meg annyi a különbség, hogy koli díj van (a részéről kihasználatlan)menza helyett, rendszeres különóra nincs, enni meg ugyanúgy kell, bérlet max helyi közlekedésre, mert nem megy haza minden hétvégén. Hasonló nagyságrend a kettő, csak eddig kp-ban nyomták a kezébe, most meg átutalják.

2022. júl. 26. 19:30
 35/45 anonim ***** válasza:
83%
Olyan mindegy ám, hogy szerinted, szerintem, vagy bárki más szerint korrekt e. Az ő anyja így akarja. Onnantól a barátodnak két lehetosege van: elfogadja a pénzt és feltételeket, vagy nem fogadja el a pénzt és a feltételeket.
2022. júl. 26. 20:11
 36/45 anonim ***** válasza:
100%

Persze, hogy mindegy, de szerintem beszélgethetünk különböző szempotokról, hogy mi hogyan kezelnén egy ilyen helyzetet érintettként.

Én pl azután, hogy 14-19 éves korom között, marhára sértve érezném magamat egy ilyen húzástól a szüleim felől, ha nem adtam erre okot.

Szülőként sem tartom fairnak a fullos bizalom visszavonását ok nélkül.

2022. júl. 26. 20:57
 37/45 anonim ***** válasza:
78%
Nade honnan veszed, hogy ok nelkuli? A kérdező se lat mindent, kb biztos, hogy van valami oka annak, hogy anyuka így döntött
2022. júl. 26. 20:58
 38/45 anonim ***** válasza:
84%

Voltam én is kolis. Tapasztalatból mondom, hogy naaaagyoon sokat tud az ember a szobatársairól akaratlanul is. Ha jóban vannak, akkor meg mindent is.

Meg szerintem abból kellene kiindulni, ami a kérdésben van

2022. júl. 26. 21:10
 39/45 anonim ***** válasza:
73%

Nézel te mostanában híreket, kedves kérdező?

Látod, hogy milyen árak vannak a boltokban? Látod, hogy milyen brutális rezsiáremelés lesz?

De még nagyon fiatal vagy, hogy ezt megértsd. Amivel nincs is baj, neked ennyi idősen pont ennyit kell tudnod.

A lényeg: a szülők előre kalkulálnak ebben a megváltozott helyzetben, (tökmindegy, hogy mennyi pénzük van, jelenleg minden szinten élő tervez) és valószínűleg nincs még pontos rálátásuk, mennyibe kerül egy egyetemista élete. És tételesen akarják látni, hogy mire számítsanak!

Olyan ez, amikor mielőtt még megvennék bármit, szétnézek, hol olcsóbb, szükségem van-e rá.

Nos, kemény világ jön ősszel, erre fel kell készülni.

2022. júl. 27. 13:38
 40/45 A kérdező kommentje:
#39 Nem vagyok teljesen hülye. Egyébként kicsit idősebb is vagyok, mint tűnik(meg nyilván a barátomnál is idősebb vagyok), az alapján, hogy elsőéves leszek, az elsőt háromszor jártam a család költözései miatt(külföldön elkezdtem 1, külföldről haza 2. kezdés, költözés miatt iskolaváltás Mo-n belül, de új suliban már volt idegennyelvi óra, ami amott nem, szóval 3. kezdés), plusz gimiben előkészítős voltam. Hírekkel, árakkal tisztában vagyok. Digitális oktatás alatt én egyedül éltem, dolgoztam, teljesen magamat láttam el segítség nélkül, ezért mondom, hogy egy hónap után nagyjából lehet látni, hogy mi mennyi, mi az, ami egyszeri kiadás, mi az, ami rendszeres, abból mi milyen időközönként kell. Legalábbis nekem anno ment, szóval feltételezem, hogy a nálam koruknál fogva tapasztaltabb szülőknek is megy. És nyilván lehet saccolni azalapján, hogy korábban koliban hogy ment, pláne, hogy az étkezést is kvázi magának kellett rendeznie, meg utána a biztonság kedvéért nézni egy első 1-2 hónapot, meg azokat, ahol nem jött ki a havi keretből, megnézni, hogy az árak miatt nem jött ki, vagy azért mert mit tudom én, elitta a kollégium díját, a kajapénzt meg elszórta pár napi gyors kajára.
2022. júl. 27. 15:52
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!