Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Támogatnád a gyerekedet...

Támogatnád a gyerekedet abban, hogy orvos legyen?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Röviden szeretném kifejteni a kérdésemet.

Most végeztem el egy alapképzést, szeptembertől kezdem/kezdeném a mestert. Viszont nagyon azt érzem, hogy nem ez az én utam és orvos szeretnék lenni. Ez nem ilyen légből kapott ötlet, mert láttam két Doctor Murphy részt a Netflixen és hú, de menő lennék. Ez kb. 13-14 éves korom óta visszatérő gondolat, de aztán gimiben humán tagozatra mentem, ott a töri érdekelt nagyon és őszinte leszek, biológiából és kémiából 0 a tudásom. Mivel emelt történelem és emelt irodalom tagozatos osztályban voltam, a biológia/kémia tanárunk erre nagyon tekintettel volt és a témazárókra általában a kérdéseket előre tudtuk vagy pedig olyan szinten nem érdekelte, mit csinálunk dolgozatírás alatt, hogy fülhallgatóval filmet nézett közben laptopon. Szóval bőven lenne mit behozzak ahhoz is, hogy egyáltalán két emelt érettségit összehozzak. De nagyon szeretném, az az igazság. Nem jövő májusban, hanem a következőnél próbálnám meg az emelt érettségit ezekből, hogy jól felkészüljek. Viszont ha elsőre fel is vesznek, 23 évesen leszek elsőéves. Csúszás nélkül 29 évesen diplomáznék. A barátomnak ezzel is problémái vannak, hogy közel 30 évesen minek akarok rezidens lenni, ott leszek majd a létra alján és másnak annyi idősen már normális karrierje és egzisztenciája van, én meg ügyelhetek majd karácsonykor, ünnepekkor és minden kulimunka az enyém lesz. Meg hogy ne gondoljam, hogy az orvosi az az egyetem, amit csak úgy elvégzek körmöshöz és fodrászhoz rohangálás közben, meg ahol majd azért kapok 5-öst a vizsgán, mert szépen mosolygok. És hogy még arra sincs garancia, hogy rögtön elsőre felvesznek, sokan második/harmadik alkalommal jutnak be VALAHOVÁ. Mert hogy az sem biztos, hogy a SOTE-ra bejutok, lehet ingázhatok majd hetente Pécs, vagy Szeged között és hogy biztos nagy élmény lesz az autópályán a dugóban töltenem a fél életemet egy szak miatt, amit lehet, félúton megunok és otthagyok.

Szóval ő nagyon elkeserített ezzel, rengeteg ellenérvet hozott fel.

Így nem tudom, beszéljek-e erről egyáltalán a szüleimmel, lenne értelme egyáltalán?

Ők olyanok amúgy, hogy bármibe belefogok, lelkesek és érdeklődnek, de ez azért nem egy új hobbi vagy új nyelv tanulása...

2022. júl. 15. 21:32
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/75 anonim ***** válasza:
25%
28, 31 vagyok. A kérdés úgy szólt, hogy: "Támogatnád-e a gyereked abban, hogy orvos legyen?" A kérdező nyilván fel akarta mérni, más családokban hogy állnának ehhez a szituációhoz, pályamódosításhoz. Mennyire általános vagy éppen mennyire szokatlan a kérdése a szülők felé. Ettől függetlenül a konkrét szituációban ők fognak dönteni, ők fogják megbeszélni, mi fér bele, mi nem. Én leírtam, hogy ilyen esetben a szülők helyében támogatnám a kérdezőt, ha megtehetem. Nos láttad, hogy sokan viszont nem. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy a szülői támogatástól nem lesz automatikusan életképtelen valaki, ez gonosz ferdítés. A kérdező egy komoly célért akar dolgozni, nem bélyegnyaló szakon akar hat évet eltölteni. És van B-terve, mire kiderül, hogy felveszik-e, addigra lesz egy piacképes diplomája. Ha nem sikerül a felvételi, vagy az első évben kibukik, el tud helyezkedni. Mi ebben az életképtelenség? Itt a gyakorin úgy látszik általános, hogy a szülők 18 éves korban vagy érettségi után kilökik a gyereket egy bőrönddel, hogy küzdjön a mocsárban, vagy a gyerek lép le, mert a szülei mérgezőőőőők! Aztán csodálkoznak, hogy vannak jól működő családok, meg a szülő támogatja akár a diplomás gyerekét. Tényleg, mik vannak!?
2022. júl. 16. 11:07
 62/75 anonim ***** válasza:
78%
62, aki orvos akar lenni, nem fog 5 évet elbohóckodni más szakon, pláne úgy nem, hogy közben azt a minimumot is elfelejti, amit valaha tudott a felvételi tárgyakból.
2022. júl. 16. 11:08
 63/75 anonim ***** válasza:
44%
" A kérdező egy komoly célért akar dolgozni" Tegye, de ne a szülei zsebére felnőtt fejjel.
2022. júl. 16. 11:08
 64/75 anonim ***** válasza:
24%

63, ismerős mérnöki diplomával ment orvosira, most orvosi műszereket tervez külföldön, hülyére keresi magát.

64, ha a szülei hajlandók és tudják támogatni, miért ne tegyék? Odamész és megtiltod? XD

2022. júl. 16. 11:12
 65/75 anonim ***** válasza:
59%

64

Azt orvosi nélkül is lehet, de mindegy.

2022. júl. 16. 16:24
 66/75 anonim ***** válasza:
72%
65, Senki sem mondta, hogy nem lehet, de van ilyen is, és pont azért kapkodnak utána, mert a két végzettsége miatt olyan rálátása és speciális szakértelme van, amivel kiemelkedik. Komolyan nem értem ezt a sok, rosszindulatú kötekedést, amit itt előadtok.
2022. júl. 16. 18:57
 67/75 anonim ***** válasza:
80%
A probléma ott van az olyanokkal mint a kérdező, hogy huszonévesen is az anyjáékkal fizetettné a dolgait, egy olyan szakma miatt, amiihez az elemi alap tudása sincs meg. Nem reális amit akar, de elvárja hogy más szívjon a hóbortjáért még évekig. Csak gondolj bele mennyi az orvosi képzés... első körben hat év, és az csak az alap. Ha szakirányt választ, még 3-6 év: a kérdező meg úgy véli, még 12 évig ott lesz gyerekstátuszban, majd anyuék megoldják?
2022. júl. 16. 20:26
 68/75 anonim ***** válasza:
89%
67, ez neked miért probléma, ha nekik nem az? Másrészt meg ha nincs meg hozzá a megfelelő adottsága, szorgalma, kitartása, fel sem veszik, vagy kibukik az elején. Itt bukott meg a logikád, mert ha nem alkalmas az egészre, akkor fel sem tud úgy készülni az emelt érettségire, hogy felvegyék, vagy az első évben, mikor rászakad az anatómia, feladja. Tehát ez esetben szó sincs 12 év támogatásról. Ha meg végig tudja csinálni, akkor nem irreális az elképzelése. Abban a szakaszban meg, amikor szakirányt kell választani, már dolgozik, van jövedelme. Azt sem írta, hogy teljesen az anyjáék fizetnék, támogatást szeretne kérni hozzá. De téged zavar, meg itt pattogsz, hogy tiéd legyen az utolsó szó. Nem neked kell fizetni, nyugi.
2022. júl. 16. 21:40
 69/75 anonim ***** válasza:
38%

Nem olvastam el az összes választ, csak a kérdést. Nem értem, miért pattognak sokan az anyagiakon, gondolom a kérdezőnél nem ez a lényeg, megoldja és gyanítom, hogy a szülői támogatást sem anyagilag értette, hanem attól tart, hogy a szülei majd lebeszélnék róla stb. Gondolom a kérdező azzal is tisztában van, mivel jár az orvosi munka és képzés (vér, boncolás terén például).

Nem értek az orvosihoz, de az igaz, hogy biztosan nehéz, hosszú út, viszont én azt mondom, hogy ha tényleg nagyon érdekel, ezt szeretnéd, akkor vágj bele, hajrá! Szerintem kezd el a mestert és közben készülgess bioszból és kémiából, szerintem nem ártana magántanár segítségét kérni.

2022. júl. 16. 21:40
 70/75 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen az értelmes válaszokat!

Igen, az igaz, hogy nincs meg jelenleg a tudásom két emelt érettségihez hirtelenjében. De szerintem ember legyen a talpán, aki a középiskolás évei után több évvel még mindig tökéletes érettségit írna, olyan tárgyakból is, amire akkor abszolút semmi hangsúlyt nem fektetett/fektettek.

Az undorító, ocsmány, trágár kommentekkel nem tudok mit kezdeni. Nem tudom, miért érzi valaki, hogy ilyen stílust engedhet meg BÁRKIVEL szemben.

2022. júl. 17. 13:15
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!