Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Támogatnád a gyerekedet...

Támogatnád a gyerekedet abban, hogy orvos legyen?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Röviden szeretném kifejteni a kérdésemet.

Most végeztem el egy alapképzést, szeptembertől kezdem/kezdeném a mestert. Viszont nagyon azt érzem, hogy nem ez az én utam és orvos szeretnék lenni. Ez nem ilyen légből kapott ötlet, mert láttam két Doctor Murphy részt a Netflixen és hú, de menő lennék. Ez kb. 13-14 éves korom óta visszatérő gondolat, de aztán gimiben humán tagozatra mentem, ott a töri érdekelt nagyon és őszinte leszek, biológiából és kémiából 0 a tudásom. Mivel emelt történelem és emelt irodalom tagozatos osztályban voltam, a biológia/kémia tanárunk erre nagyon tekintettel volt és a témazárókra általában a kérdéseket előre tudtuk vagy pedig olyan szinten nem érdekelte, mit csinálunk dolgozatírás alatt, hogy fülhallgatóval filmet nézett közben laptopon. Szóval bőven lenne mit behozzak ahhoz is, hogy egyáltalán két emelt érettségit összehozzak. De nagyon szeretném, az az igazság. Nem jövő májusban, hanem a következőnél próbálnám meg az emelt érettségit ezekből, hogy jól felkészüljek. Viszont ha elsőre fel is vesznek, 23 évesen leszek elsőéves. Csúszás nélkül 29 évesen diplomáznék. A barátomnak ezzel is problémái vannak, hogy közel 30 évesen minek akarok rezidens lenni, ott leszek majd a létra alján és másnak annyi idősen már normális karrierje és egzisztenciája van, én meg ügyelhetek majd karácsonykor, ünnepekkor és minden kulimunka az enyém lesz. Meg hogy ne gondoljam, hogy az orvosi az az egyetem, amit csak úgy elvégzek körmöshöz és fodrászhoz rohangálás közben, meg ahol majd azért kapok 5-öst a vizsgán, mert szépen mosolygok. És hogy még arra sincs garancia, hogy rögtön elsőre felvesznek, sokan második/harmadik alkalommal jutnak be VALAHOVÁ. Mert hogy az sem biztos, hogy a SOTE-ra bejutok, lehet ingázhatok majd hetente Pécs, vagy Szeged között és hogy biztos nagy élmény lesz az autópályán a dugóban töltenem a fél életemet egy szak miatt, amit lehet, félúton megunok és otthagyok.

Szóval ő nagyon elkeserített ezzel, rengeteg ellenérvet hozott fel.

Így nem tudom, beszéljek-e erről egyáltalán a szüleimmel, lenne értelme egyáltalán?

Ők olyanok amúgy, hogy bármibe belefogok, lelkesek és érdeklődnek, de ez azért nem egy új hobbi vagy új nyelv tanulása...

2022. júl. 15. 21:32
1 2 3 4 5 6 7 8
 11/75 anonim ***** válasza:
78%

Szeretnél valamikor majd gyereket vállalni? Az orvosival (nem csak az egyetem alatt, utána is) csak úgy egyeztethető össze ha rengeteg segítséged van és beletörődsz, hogy rendszeresen lesz olyan, hogy napokig nem is látod a gyereket.

Én se tapsikolnék örömömben a barátod helyében. Ha el is engeded a gyerek kérdést a párkapcsolatod is egy rakás .... lesz.

2022. júl. 15. 21:51
 12/75 A kérdező kommentje:

Megvan az összes állami félévem még szerencsére.

Igen, én is úgy gondoltam, hogy elkezdtem a mestert szeptemberben és mellette magántanárral a biológiát, kémiát tanulni.

2022. júl. 15. 21:51
 13/75 A kérdező kommentje:
Igen, hatalmas kitaláció, hogy valaki nem találja meg a neki való szakmát 18-19 évesen, elsőre. :)
2022. júl. 15. 21:53
 14/75 anonim ***** válasza:
4%

Ki fogja finanszírozni? Ez a resze megoldott? Ha igen, a barátodnak semmi köze hozzá, hogy milyen szakra mész. Nem a férjed, csak a pasid.

Ha viszont ennyire akarod, nem értem, miért nem mész el jövő májusban. Simán fel lehet készülni addigra két emelt érettségire. Nem értelek.

2022. júl. 15. 22:07
 15/75 anonim ***** válasza:
82%

Én egy ideje azon gondolkodtam, hogy állatorvos szeretnék lenni. Gyermekkorom óta imádom az állatokat, de valahogy sose támogatott senki ebben, általános iskolában egyik évben kettes lettem kémiából, ezután egész nyáron korrepetálásra jártam heti háromszor.. Utána gimiben is csak bukdácsoltam, még a biosz elment, de a kémia tényleg gyilkos volt. Úgy hogy amúgy én is emelt magyaros osztályba jártam szóval eléggé átérzem.. De én le is mondtam erről az álomról 24 évesen, mert se elég félévem nem lenne, se elég kitartásom hozzá, pedig azért szép szakma.

Édesanyám orvos egyébként és sose bátorított abban, hogy orvos legyek, nagyon kemény tényleg. Sose volt oylan karácsonyunk, amit együtt töltöttünk volna végig, sokszor szilveszterkor is ment ügyelni, húsvétból is minimum egy nap és persze számtalan hétvége. Nem beszélve arról, hogy stresszes meló, ne vállalj gyereket semmiképp, ha csak rajtuk vezetnéd le a feszkot :D

Amúgy én csak azért ajánlanám mert külföldön tényleg brutal jól fizet, és meg is becsülnek mellé, de itthon felejtsd el, mert ez a rendszer csak bedarál.

2022. júl. 15. 22:14
 16/75 A kérdező kommentje:

Egyelőre még a szüleim tartanak el, szóval ha sikerül a felvételim és bele is mennek, akkor ők.

Azért nem szívesen mennék el jövő májusban, mert elkezdem a mesterképzést szeptemberben és akikkel eddig beszéltem (gytk, aok hallgatók), azt mondták, hogy azért az emelt kémia és az emelt biosz sem könnyű érettségik (az egyetemhez képest az, persze). Annak meg nem látom értelmét, hogy most kapkodva felkészüljek, aztán ne sikerüljön, vagy ne legyen annyi pontom, ami elég lenne.

2022. júl. 15. 22:17
 17/75 anonim ***** válasza:
94%
Ennyi idő alatt 0 tudással esélytelen annyira felkészülni, hogy olyan jó emelt kémia-biosz érettségit írj jövőre, amivel fel is vesznek. Tapasztalatból mondom (pedig én biosz-kémia tagozatos is voltam négyes-ötös átlaggal). Én a barátoddal értek egyet, de te életed, te döntésed.
2022. júl. 15. 22:24
 18/75 anonim ***** válasza:
93%

Ha 0 biológia és kémia tudásod van, akkor ne kezdj bele. Be kellene vágnod mondjuk 4-8 könyvet az emelt szintű érettségihez, de az orvosin meg 40-80 lenne ugyanabból a témából a többi mellett. Ha nem érdekelt tiniként, akkor nem tudod rávenni magad, hogy annyi anyagot megtanulj.

A húgom most 35 évesen már szakorvos, végignéztem az egyetemi éveit. Beleőszult, szó szerint. Annyi orvosi tankönyve van, hogy három könyvespolc van tele velük. De ő élvezte ezt az első perctől kezdve.

2022. júl. 15. 22:25
 19/75 A kérdező kommentje:
Azért a gimis oktatás színvonala eléggé a béka feneke alatt volt nálunk (sajnos). Szóval ott érdemi oktatás ezekből a tárgyakból nekünk nem volt. Órán vagy filmet néztünk vagy ppt-ket másoltunk le, amihez semmi magyarázatot, háttérinfót nem kaptunk. Ha biológia-kémia tagozaton lettem volna, vagy felveszem fakultációnak 11.-12.-ben, akkor nagyobb hangsúly lett volna ezeken. De így másra koncentráltam.
2022. júl. 15. 22:32
 20/75 anonim ***** válasza:
60%

"Megvan az összes állami félévem még szerencsére."

Az hogy lehet, ha már elvégeztél egy alapképzést?

"az sem biztos, hogy a SOTE-ra bejutok, lehet ingázhatok majd hetente Pécs, vagy Szeged között"

Nem vagy köteles olyan helyre is jelentkezni, ahova nem akarsz majd eljárni, vagy odaköltözni. Add be a jelentkezést csak a SOTE-ra, és akkor kezdd el, ha oda felvesznek.

2022. júl. 15. 22:35
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!