Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Esküvőre kölcsönadni a gyerekü...

Esküvőre kölcsönadni a gyereküknek?

Figyelt kérdés

Vőlegényemmel idén ősszel fogunk házasodni. Nem akarunk nagy esküvőt, csak szűk körűt, de a mai költségek mellett ez is bele fog egy millióba kerülni.

Mindkettőnknek még csak néhány év munka áll a háta mögött, annyit nem tudtunk félretenni, amiből ez zsebből fizethető lenne.

Amin én fennakadtam, azok a saját szüleim: az ő filozófiájuk, hogy mindenki keresse meg a saját szükségletére valót, én is, erre neveltek. Az esküvőben bőven tudnának minket támogatni, mégis úgy gondolják, hogy vagy

1. legyen csak kb 4 ember jelen vagy csak polgári szertartás*

(* mi templomit is szeretnénk, ami sem 0 ft, így első opció kizárva)

2. vegyünk fel banki kölcsönt

3. ők adnak, de az kölcsön lesz, szerződést írunk és (nyilván banknál kedvezőbb kamatokkal, de) visszafizetjük nekik.

Nem akartam tőlük soha ezt követelni, meg semmi más, nagyon szeretem őket, de mikor beszélek ismerősökkel, olvasgatok itt, és azt hallom, hogy a család segített nekik ebben, elgondolkodom, az én szüleim ennyire fukarak? Nem arról van szó, hogy nem telik rá, az teljesen érthető lenne, de ha nekem telne rá és az egy szem gyermekem menne férjhez, én nem kölcsönt adnék neki... rosszul esett, na, mintha nem szeretnének, hanem nekik egy “befektetés lennék”, vagy nem is tudom mi.

És ezzel szemben a párom szülei meg szó nélkül segítenek majd, állják nekünk és nem kölcsönbe a költségek felét, pedig az én családomnák szerényebben élnek.

Mit gondoltok fura a szüleim hozzáállása vagy én látom rosszul?

Ha gyerek vagy, neked segítettek a szüleid?

Ha felnőtt, segítettél/ fogsz a gyerekednek?

2022. jún. 23. 16:17
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 31/157 anonim ***** válasza:
23%

13

Az okosabbjai egyszer sem.

2022. jún. 23. 17:12
 32/157 anonim ***** válasza:
63%
A szüleid megpróbalnak benneteket nagyon helyesen életre nevelni. Tanulhattok meg takarékoskodni, legyenek előttetek célok. Én is erre tanítanam a gyerekem. Akkor hazasodjatok, ha közösen állni tudjátok a költségeket. Át kell élnetek közös megpróbaltatasokat a pároddal, hogy kiderüljön azonos-e az értékrendetek. Én úgy csinálnám, hogy sprórolják össze közösen a gyerekeim, fizessenek mindent, majd esküvő után a teljes összeget odaadnám nekik készpénzben nászajandékba, bármekkora lagzit is tartottak.
2022. jún. 23. 17:13
 33/157 anonim ***** válasza:
82%

Figyelj, nekünk is lesz esküvőnk hamarosan, és a vőlegényem és az én szüleim is nagyon stabil anyagi helyzetben vannak, mégsem ajánlották fel, hogy belefizetnek. Mi ezen egy percig sem sopánkodtunk, mert az esküvőt mi akartuk és két felnőtt embernek tudnia kéne fedezni a saját lagzijuk költségét, ha meg nem megy, akkor ott komolyabb problémák is vannak, és talán nem a lagzira kéne elverni a sok pénzt.

Több évnyi munkával sem voltatok képesek összedobni egy kisebb esküvő árát, nem csodálom, hogy a szüleid csak kölcsönt adnának. Azt sem tudhatod biztosan, hogy pontosan milyen a szüleid anyagi helyzete. Hatalmas infláció van és nagyon nehéz gazdasági időszak következik. Nekem sem az lenne az első, hogy a felnőtt keresőképes gyerekem buliját finanszírozzam.

Adnék nászajándékot (pénzt), de nem fizetném az esküvőt is mellé. Ezen nem kell megsértődni, inkább azon gondolkozz, mit rontotok el, ha ketten több évnyi munkával sem tudtátok kigazdálkodni az árát.

2022. jún. 23. 17:15
 34/157 anonim ***** válasza:
95%

Nekem a szüleim kifizették az esküvőmet -40 évvel ezelőtt- mert ez volt a szokás. Bele is szóltak mindenbe, ők döntöttek mindenről.

Mikor a fiam nősült, mindent ketten fizettek a menyasszonyával.

Együtt éltek már 6 éve, nem is kérték senkitől, hogy fizessen, de beleszólni sem engedtek /nem is akartunk/ semmibe. Nem kérdeztek senkit, ők döntöttek mindenről, mi ugyanolyan vendégek voltunk mint bárki más, csak épp a főasztalnál kaptunk helyet.

2022. jún. 23. 17:17
 35/157 anonim ***** válasza:
82%

Akkor vigyük tovább... Esküvő, ház, gyerek, ballagások stb stb jó esetben mind egyszer vannak. Akkor ezután tehát elvárnád, hogy az esküvőt, mert egyszer van, lakásra a pénzt mert egyszer van, gyereknek ez az amaz, mert első gyerek, aztán meg a második ne szenvedjen már hiányt mert az első meg megkapta stb...

Furcsa, hogy szerződést akarnak veled iratni szóval nem hinném h te ártatlan lennél.

Nem kötelező senkinek semmit se fizetni. Ha nem fizetik nem mész férjhez?? Miben befolyásol? Ha nem adnak összegyűjtöd ennyi...

2022. jún. 23. 17:22
 36/157 anonim ***** válasza:
84%
Te látod rosszul.
2022. jún. 23. 17:35
 37/157 A kérdező kommentje:

27: örülök, hogy valakinek végre feltűnt a szerződést is abban, amit írtam. Ez is fáj nekem, hogy bennem sem bíznak ilyen téren (a pénzükre egyébként nagyon kényesek voltak mindig is, egy fagyit is mindig úgy kaptam, hogy kiszámolták, máshol nem olcsóbb-e, ha akkor èpp a hiperben olcsóbb volt, akkor peldaul a strandon nem volt fagyi).

Ez alapján is az a véleményetek hogy minden oké velük?

2022. jún. 23. 17:37
 38/157 A kérdező kommentje:
Vagy még egy sztorit: dilis táborba mentünk, busszal. Nekik az a társaság akikkel szerződtek drága volt, mert találtak olcsóbbat, de már nem tudtunk változtatni, le volt kötve. Úgyhogy nem fizették ki a buszt, ebből volt balhé, nekem vonattal(!) kellett elmennem a kirándulás helyszínére.
2022. jún. 23. 17:39
 39/157 anonim ***** válasza:
87%

37, abszolút azt gondolom, hogy minden oké velük. Ha ennyire spórolósak voltak egész életükben, akkor meg külön nem értem, min csodálkozol. Ha a fagyit is kétszer átgondolták, hol veszik meg, akkor egy bulira miért adnának pénzt?

A saját pénzedet oszd be, ne a szüleidét. Egyébként, ha a saját pénzügyeiddel foglalkoznál ennyit, lehet már meglenne a pénz is rá. :)

2022. jún. 23. 17:40
 40/157 anonim ***** válasza:
86%

De min akadtál fenn? Mindenki a saját farkával verje a csalánt, költse a maga pénzét. Ha nincs pénzetek esküvőre, ne csináljatok nagy esküvőt.

Persze, adhat a szülő pénzt, állhatja az egészet is ha jó fej. Attól még ez gesztus és nem elvárás.

Az is vicces, hogy befektetésként gondolsz magadra, miközben a más pénzét azt szórnád.

2022. jún. 23. 17:44
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!