Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Van rákbeteg közeli rokonod?...

Van rákbeteg közeli rokonod? Ha igen, hogyan dolgozod/dolgoztad fel, hogy el fogod veszíteni?

Figyelt kérdés

Ne haragudjatok, valahova tényleg le akarom már írni. Anyukám végső stádiumú rákos, már mozogni is alig tud, rettenetesen gyenge. És én haragszom rá... nem eszik, nem iszik, mert gyakran van hányingere... csak alig valamit... a gyógyszerei beszedéséért is könyörögni kell, ő meg hisztizik. Tudom, hogy rettenetesen nehéz neki. De már mi se bírjuk (vagy én legalábbis). Nagymamámmal és Apukámmal lakunk egy házban újabban (elváltak, de jó a viszony). Apu a kórházi ügyekben segít, Nagyi ellátja, rettenetesen (irdatlanul) sokat tesz érte. Minden erejéből a segítségen van. Tornáztattam párszor Anyát erősítés céljából, az elején volt is motivációja, de már meg se kérdezem, csak egy "most hagyjál, hagyjál már!"-t kapnék. Nem tud egyedül mozogni, és amíg nem erősödik meg és nem kerül vállalható állapotba a mája (áttét), a dokik nem kezdhetnek vele semmit. Ő pedig nem biztos benne, hogy vállalná a kemoterápiát. De most egyébként se lehet még. Nem is tesz érte, hogy jobban legyen. Nem is tudom, hányszor kértük, hogy álljon fel, járkáljon egy kicsit a szobában, vagy üljön ki velünk a kertbe. Már ülni se tud 1-2 percnél tovább. Ma szerzett apukán egy tolószéket, hogy könnyebben közlekedjenek (kocsiig, kocsitól a kórházba stb.). A legkisebb dolgon is kiborul. Nem tudok vele megbeszélni semmit (ahogy eddig tettem). Mindig sokkal szorosabb volt a köztünk lévő kapcsolat, mint Apu és köztem. De most senkivel semmi. Gimnazista vagyok. A suliban általában tök jól elvagyok, de itthon úgy utálok már lenni. Olyan rossz hangulat lengi be a teret, minden délután, minden este.

Ti hogy csináljátok/csináltátok? Hogy viseltétek? Folyton arra gondolok, hogy miután meghal (mert meg fog halni - ezt eleinte eszméletlen nehéz volt elhinnem, de egyre könnyebb... nagyon sokáig hittem/bíztam a teljes gyógyulásban... én naiv), az jár majd az eszemben, hogy nem törődtem vele eleget, nem segítettem, nem éreztettem vele, hogy szeretem. De nem tudok közelebb kerülni hozzá. Nem megy.

Nektek milyen, milyen volt?

Hosszú lett, tudom, bocsi; köszi annak, aki elolvasta.

2022. jún. 10. 20:27
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
94%

Szintén anyukám, 2 éve állapítottak meg nála mellrákot, ami aztán tüdőn, nyirokrendszeren de még az agyában is áttéteket képzett. A kezeléseknek hála vagy nem, de életben van, de ennek a történetnek csak egy vége van, sajnos. Az elmúlt 2 évben széles választékát éltük meg a borzalmaknak, ezeket nem írom le.

Tanácsot nehéz adni ilyen helyzetben. Tölts vele értékes időt, tereld el a figyelmét, beszélgessetek BÁRMIRŐL, ami nem a betegségére emlékezteti.

Nagyon sajnálom, könnyebb nem lesz. Kitartást kívánok.

2022. jún. 10. 20:43
 2/23 anonim ***** válasza:
90%

Ez nehez. Nekem Apam halt meg, amikor 23 eves voltam. A gyomran kezdodott, de az orvosok honapokig nem tudtak pontos diagnozist adni. Kivittuk kulfoldre, ott mar masnap kozoltek, hogy rakos. Addigra persze teljesen legyengult, kemot pedig nem akart. Az utolso honapban otthon fekudt, az utolso par napban pedig besargult. Akkor mondtak, hogy mar a majara is atterjedt.

Mit mondjak? Nem volt rossz ember, de sokszor hagyta sz@rban a csaladjat. Fontosabbak voltak a haverok. A szuleim kulon eltek, de egyutt voltak (bonyolult), csak hetvegente volt egyutt a csalad. Szerettem, de sok serelmem van neki koszonhetoen.

Amig beteg volt, mindenki korulotte surgott forgott, Anyamat percenkent ugraltatta. Akkor hirtelen valami Pal fordulat allt be nala, gondolom o is erezte, hogy nincs tovabb. Nagy nehezen rabeszeltuk a terapiara es akkor ugy erezte, hogy minden rendben lesz. Kozolte velem, hogy tul sokat ulok a szamitogep elott es, ha felepult akkor 24h-ban velunk fog lakni es mindent kontroll ala vesz. Haragudtam, mert nem volt minta Apa, es zavart, hogy akkor neki allt osztani az eszt.

Ra nemsokara meghalt. Mit ereztem akkor? Semmit.

Fajt, hogy meghalt, mert ha maskepp allt volna bizonyos dolgokhoz, akkor szerintem a mai napig elne, masreszt viszont nem ereztem a hianyat. Valamilyen szinten megkonnyebbulest ereztem, mert honapokig szendvedett az egesz csalad, de foleg o...

Nem ezt erdemelte, de barhol is van, remelem bekere lelt.🙏

2022. jún. 10. 20:51
 3/23 anonim ***** válasza:
93%

Mindkét szülőm rákos beteg volt. Egyikről sem tudtam elképzelni hogy meg fog halni, végig együtt küzdött a család, bele sem mertünk/akartunk gondolni hogy ez is lehet a vége. Akkor sem, amikor már egyértelmű volt. Ha az ember tudja, akkor sem tud rá igazán felkészülni. Mikor édesapám betegedett meg, 13-14 éves voltam. 16 voltam mikor meghalt. A végén már tudtuk hogy végstádiumos, menthetetlen, teli volt áttétekkel, de valahogy mégis döbbenetes volt amikor meghalt. Mikor édesanyám volt rákos, akkor pedig 19-20 éves voltam, ő hála az égnek túlélte, és a mai napig velem van.

Soha nem voltam mérges egyikükre sem, mert tudtam hogy a világ legnehezebb élethelyzetében vannak. Támogattam őket ahogy csak tudtam, és igyekeztem minden közösen töltött percet megbecsülni, kiélvezni, igazán megélni.

2022. jún. 10. 20:57
 4/23 anonim ***** válasza:
92%

Szerintem ha egy közeli hozzátartózónk halálos beteg akkor türelemmel kell lenni írányába, nem elhagyja magát, sajnos csak nagyon rosszul van

Szerintem nem érdemes semmit erőltetni ha már az orvosok is azt mondják hogy szegénynek nincs sok hátra, nem azért nem eszik vagy iszik mert meg akar halni, egyszerüen csak szegény már annyira a betegség végén jár hogy nem tud enni.

Szerintem nem szabad vele veszekedni, vele kell lenni mikor magánál van, ő ilyenkor már sajnos csak a családja jelenlétére vágyik és nyugalomra.

2022. jún. 10. 21:04
 5/23 anonim ***** válasza:
94%
Szomorú nagyon, a kommentek is r ossz iylesmit olvasni, de sajnos ez a valóság. :(
2022. jún. 10. 21:09
 6/23 anonim ***** válasza:
19%
Nézd meg a Bakancslista című filmet.
2022. jún. 10. 21:12
 7/23 A kérdező kommentje:
Köszi az eddigieket! 1-es, 2-es, 3-as kitartás!!
2022. jún. 10. 21:13
 8/23 anonim ***** válasza:
92%
Anyukád végstádiumú. Akármilyen nehéz neked, mégiscsak az ő helyzetébe képzeld bele magad empátiával. Ti szeretnétek őt visszahozni az életbe, de ő már nem szeretné, mert tudja, hogy nem lehet. Nincs ereje már harcolni, hiszen ebből a harcból nem tud győztesen kikerülni. Már nem fog megerősödni. Őt ne akard semmire rábeszélni, az evésre se, a gyógyszerekre se, mert nem gyógyítják meg, csak a szenvedését nyújtják el. Ő tudja, mire van szüksége. Borzasztó tragikus, hogy ilyen fiatalon ezt hozta a sors, de a sors ellen nem tudunk mit tenni. Az a fontos, hogy az utolsó hetei (?) nyugalomban, relatíve békében teljenek. Csak legyél vele, vedd át a hangulatát, azzal segítesz, nem azzal, ha hibáztatod, mivel itt akarod tartani. Ő is itt szeretne maradni, de már érti, hogy nem tud. Csak szeressétek egymást békében. És nyugodtan sírj, mert a könnyek kiviszik a feszültséget, szó szerint könnyítenek rajtad. (Én a férjemet vesztettem el rákban, itthon halt meg.)
2022. jún. 10. 21:17
 9/23 anonim ***** válasza:
96%

Anyukám rákban halt meg, amikor 16 éves voltam. Nagyon gyorsan elvitte, alig egy év alatt. Áttétek voltak mindenhol. Kapott kemo-t is, meg sugarat is, de hiába. Ezek csak még jobban tönkre tették és legyengítették.

Nem akartam bele törődni, hogy meg fog halni. Tudtam, de nem akartam elfogadni! Nagyon nehéz volt! Ennek már idén 14 éve, de a mai napig nagyon hiányzik!

Már saját családom van és annyiszor eszembe jut, hogy mennyire szeretné a gyerekeimet és ők is mennyire szeretnék őt.

Amit tehetsz, hogy türelmes vagy vele! Nekem fura, ahogy beszélsz róla. Azt írod “hisztizik”, egy rákbetegnek olyan iszonyatos fájdalma van, amit el sem tudsz képzelni! Persze, hogy nem eszik, meg nincs kedve semmihez. Anyu sem evett, mert az is fájt neki. Már pürésítettük az ételt neki, mert úgy könnyebb volt lenyelnie, de a végén már azt sem.

A fájdalomtól érthető, hogy feszült, ingerült! Legyetek vele türelmesek! Tölt vele sok időt, ülj le mellé, de piszkáld! Hagy békében!

Sok erőt kívánok!

2022. jún. 10. 21:38
 10/23 anonim ***** válasza:
95%
*de NE piszkáld!
2022. jún. 10. 21:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!