Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mást is idegesít ez a kényeske...

Mást is idegesít ez a kényeskedő, modoroskodó "gyerMek" megnevezés?

Figyelt kérdés
Az gyerek. A gyermek szó az irodalmi nyelvben használatos. De aki pl. egy könyvet nem vesz a kezébe (emberek zöme) az miért beszél ékes irodalmi nyelven?
2022. máj. 11. 18:31
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
57%

Kérdezőnek fáj a lét.

Én is inkább megsimogatom,ne legyél egy nyár eleji Grincs 😘

2022. máj. 12. 08:42
 32/38 anonim ***** válasza:
61%

Te láttál már gyerekkel kapcsolatos hivatalos iratot?

Elárulom, mindegyikben gyerMek van írva:

születési anyakönyvi kivonatban: a gyerMek neve

a terhesgondozás során is mindenféle dokumentumon gyerMek szerepel.

De sorolhatnám még: gyerMekorvosi rendelő, gyerMekosztály a kórházban, az a összes gyerekeket vizsgáló szakrendelő is mind gyerMeknefrológia, gyerMekfogászat, gyerMekvédelem.

A boltokban használatos a gyerekeknek való cuccokra a sima gyerek szó: gyerekmedence, gyerek ágynemű, gyerek cipő, stb.

2022. máj. 12. 10:41
 33/38 Metionin ***** válasza:
95%
Idegesíteni nem idegesít, a gyermek formát használják hivatalos iratokon és ha érzelmi töltettel rendelkezik a kontextus pl. gyermeki ártatlanság, ha valaki a gyermekeiről beszél, az magasztosabb, ha a gyerekeiről, az hétköznapi. Nekem csak az fura, amikor ezeket keverik, hétköznapi témában fura a gyermek (a gyermek megint bekakált), viszont kevesebb esetben de lehet fura, ha a hivatalos szituációkban a gyerek változatot használják. Tényleg kicsit olyan, mint a már említett kutya és eb, van ahova az egyik jobban passzol, míg a másikat másfajta szituációban használják. Engem személy szerint az az egy idegesít, amikor tudom, hogy a gyermek szót azért így használja valaki, hogy ezzel érzelmi nyomást helyezzen arra, akivel beszél. Rendszeresen azok szájából hallottam így, akik próbáltak erőszakosan rábeszélni, hogy vállaljak gyereket és míg a hétköznapokon a sima gyerek szót használják, a rádumáláskor mindig következetesen gyermek volt. Ugyanez pl. hírekben, amikor kiemelik, hogy az áldozatok közül x gyermek volt, teátrális, mesterkélt.
2022. máj. 12. 11:59
 34/38 anonim ***** válasza:
81%
Erdélyiek gyerek helyett mind gyermeket mondanak. Nem kényeskedő.
2022. máj. 12. 13:19
 35/38 anonim ***** válasza:
85%

Nekem sem tetszik, de nem izgat túlzottan, annyira meg főleg nem, hogy vitaindító kérdést írjak ki róla :)

A novelláimban viszont én is gyermek szót használom, mert szebben hangzik.

2022. máj. 13. 06:48
 36/38 anonim ***** válasza:
85%
26-os, ez hatalmas oltás lett :D Grat.
2022. máj. 13. 06:49
 37/38 anonim ***** válasza:
85%
#22 És egy ily művelt ember fennakad a gyermek szón?
2022. máj. 13. 20:35
 38/38 anonim ***** válasza:
100%
Én azon akadtam fenn, amikor az egyik kérdező a gyerekét szerette volna visszakapni állami gondozásból, vagy nevelőszülőktől, és folyamatosan "a gyermek"-ként beszélt róla. Nem a fiam, kisfiam, vagy kislányom, hanem "a gyermek". Mintha valami idegen személyről lett volna szó.
2022. máj. 14. 19:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!