Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mást is idegesít ez a kényeske...

Mást is idegesít ez a kényeskedő, modoroskodó "gyerMek" megnevezés?

Figyelt kérdés
Az gyerek. A gyermek szó az irodalmi nyelvben használatos. De aki pl. egy könyvet nem vesz a kezébe (emberek zöme) az miért beszél ékes irodalmi nyelven?
2022. máj. 11. 18:31
1 2 3 4
 1/38 A kérdező kommentje:

A másik kedvencem: "a lány".

Nem úgy beszél a gyerekéről, hogy a gyerekem, a kislányom, a lányom, Gizi, hanem: a lány. Milyen már?

2022. máj. 11. 18:32
 2/38 A kérdező kommentje:
És most jöhetnek a beszólások. 😈✌️👎
2022. máj. 11. 18:33
 3/38 anonim ***** válasza:
78%
engem ez nem idegesít - szép. (A trágár beszéd idegesít, a fölösleges töltelékszavak)
2022. máj. 11. 18:38
 4/38 anonim ***** válasza:
91%
Nem. Mondjuk lehet azért, mert magyartanár vagyok.
2022. máj. 11. 18:39
 5/38 anonim ***** válasza:
70%
Nekem tetszik a gyermek kifejezés.
2022. máj. 11. 18:44
 6/38 anonim ***** válasza:
98%
Ez hivatalos dokumentumokban használatos. Hétköznapi nyelvben inkább a gyerek.
2022. máj. 11. 18:45
 7/38 anonim ***** válasza:
87%
Kinek milyen a lelkülete. Ha egy proletár a kocsmából, akinek minden második szava egyszerű, közönséges, trágár beszéd, majd hirtelen gyermekként kezd hivatkozni a gyerekeire kéregetéskor, az elég átlátszó. Amúgy meg a jogi szaknyelv is a gyermeket használja. Alapvetően az eredeti kifejezés szerintem a gyermek, és az egyszerűsödött gyerekké. "A lány" szerintem inkább vidéki viszonylatokban jelenik meg, vagy olyanoknál, akiknek a neveltetése során ilyen kifejezés volt használatos. Pl. a nagymamám olyan térségből való, ahol sok ilyen régiesnek ható magyar kifejezés van (pl. kredenc), és annak ellenére, hogy mi sosem éltünk már ezen a vidéken, mégis használjuk ezt a kifejezést, még ha nem is olyan gyakorisággal, mint a nagymama.
2022. máj. 11. 18:47
 8/38 anonim ***** válasza:
89%

Én is inkább hivatalos helyen, pl. jogszabályokban, irodalomban látom.

Hétköznapi beszédben, pl. itt GYIK-en általában furcsán jön ki.

De azért azt nem mondom, hogy idegesít, mert miért idegesítene? Inkább csak felfigyelek rá.

2022. máj. 11. 18:52
 9/38 anonim ***** válasza:
70%
Tényleg felháborító, hogy van, aki igyekszik választékosan beszélni.
2022. máj. 11. 18:53
 10/38 anonim ***** válasza:
82%
Engem nem idegesít. Szerintem a kákán is csomót kereső emberek, mint pl. a kérdező, idegesítőbbek.
2022. máj. 11. 18:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!