Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Vállalnál gyereket olyantól,...

Vállalnál gyereket olyantól, akinek a közeli családjában örökletes betegség van?

Figyelt kérdés
Két eset jutott eszembe, mindkettő létezik, ismerem őket. Az elsőben az apajelölt anyja skizofrén és mániás depressziós. A másodikban a család tagjai generációk óta nagyon fiatalon szoktak meghalni ugyanabban a ráktípusban. De beszélhetünk más örökletes betegségről is, csak nekem ez a kettő van a környezetemben.
2022. ápr. 17. 13:54
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
29%

10

És akkor mi van? Még insta/face influencer hírességek is vannak például skizóval, autizmussal, akinek kell, azok szedik a gyógyszerüket és élik a tök átlagos életüket, ne meg persze van több tízmillió követőjük.

Egyiktől sem hallottam még, hogy inkább meghalnának.

2022. ápr. 17. 14:59
 12/18 anonim ***** válasza:
69%
11# A hírességek, influenszerek ja, megfogtad a lényeget. Látsz az életükből heti fél óra csillogást és levonod a következtetést, hogy skizónak lenni olyan, mint barna szeműnek, max. kis gyógyszer kell. Hát csaxólok, hogy nem. Szedi a gyógyszert? Vagy nem. Inkább nem. Havi Risperdal szuri, amíg elmegy, amíg együttműködik és beadatja addig OK. Láttál már akut állapotban ilyen beteget? Láttad a családjukat is 20-30-40 év után? Láttad őket megöregedni, esetleg egy állami intézetben, jó eséllyel -ha volt- vagyonuktól megfosztva? Láttál már ilyen betegeknek büntetőbíróságtól felmentő ítéletet? Tudod milyenek azok a hetek amiket ezek a betegek kórházban töltenek, míg a zárt részen vannak? Voltál már a bőrükben amikor a társadalomról pattannak vissza legyen az párválasztás, munkahely, hobbi, ismerősi, baráti kör? Fogalmad sincs milyen egy elmebeteg szipiszupi-csillivilli influenszerélete! Vannak az édi, jólszituált skizók, és vannak akik nem azok. Ha egy szülő választhat, vajon ennek tudatában lapot húz 19-re, és elmebeteg felmenőkkel kockáztatja-e a gyerekvállalást azért, mert ő babázni szeretne? Ennél több megfontolást érdemel ez a kérdés.
2022. ápr. 17. 15:12
 13/18 anonim ***** válasza:
31%

"Látsz az életükből heti fél óra csillogást és levonod a következtetést, hogy skizónak lenni olyan, mint barna szeműnek, max."

Ők pontosan azért teszik az életüket több tízmillió ember elé, hogy eljusson mindenkihez, hogy attól, hogy valaki skizo, még nem sorozatgyilkos és élhet teljes életet! Vagy hogy az autisták sem csak dühöngő vadállatok lehetnek, amit sokan gondolnak róluk. A többi mentális betegséggel küszködő ember miatt teszik, akik egy gyógyszerrel kezelhető betegség miatt vannak sok helyen kirekesztve és úgy nézve rájuk, mintha leprásak lennének.

2022. ápr. 17. 16:09
 14/18 anonim ***** válasza:
72%
13# nem ment át semmi abból amit írtam :(. Hozzám eljutott influenszerek nélkül is. Elkanyarodsz a témától, amiket írsz azoknak a kérdés szempontjából semmi értelme. Leírtad azt, hogy a Föld forog. A kérdés az, ha szinte borítékolhatóan elmebetegséggel (vagy más komoly betegséggel) születik a gyereked akkor vállalnád-e? Persze lehet semmi baja nem lesz, de ahogy írtam szülőként húzol-e lapot 19-re, kiteszel-e egy embert mindannak, ami egy súlyos betegséggel járhat, adott esetben ami ellen ezek az influenszerek, filmcsillagok küzdenek azért, hogy betömd a gyerek utáni vágyadat? Szülsz-e úgy gyereket, hogy ha jó a bolygók együttállása akkor végülis "lesz esélye a teljes életre"? Nem tudhatod, hogy te szülőként meddig élsz! Ezeknek a sztároknak van egy támogató környezetük, személyi és pénzügyi háttér megvan, ilyen jól karban tartott skizofrén beteg (vagy bármilyen súlyos beteg) látványából nem szabad szilárd véleményt felállítani aminek az a tétje, hogy megszülsz-e egy valószínűleg ilyen betegséggel küzdő embert, vagy sem. Érdemes az öröklődő, súlyos betegek másik végletét is megnézni, mert igenis olyan is lehet az adott gyerek esetében, ez többnyire nem kívánságműsor. Nem akkor nehéz kérdés a gyerekvállalás, ha halmozódik a kettes típusú cukorbaj vagy a színtévesztés a családban. A támogató környezet nagyon-nagyon sokat számít, de ki garantálja, hogy a te gyerekednek majd élete végéig(!) olyan lesz? Az influenszerek? Ki issza meg a levét? Naná, hogy a gyereked, csak akkor te már nem leszel mellette. Nagyon is benne van a pakliban, hogy azért imádkozik az idős szülő, hogy csak élje túl a beteg gyerekét, mert nem lesz aki ellássa és a periférián pusztul el. Én személy szerint nem szeretnék egy ilyen beteg gyerek lenni, tehát szeretném, ha anyukám és apukám minden követ megmozgatnának az információszerzésért és nagyon alaposan és felelősségteljesen átgondolt, minden eshetőséget latba vetett döntés után hívnának vagy nem hívnának engem életre. Tehát mi lesz velem, ha öreg skizó leszek? Az ahogy esik, úgy puffan azt ne az én bőrömön játsszák a szüleim.
2022. ápr. 17. 18:26
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
Biztos nem.
2022. ápr. 17. 20:18
 16/18 anonim ***** válasza:
18%

14

Szerintem tökéletesen egyértelműen állást foglaltam a kérdésben. Nevezzük akkor nevén, igen, vállalnék ezzel a kockázattal is gyereket. :) 100%.

2022. ápr. 17. 20:28
 17/18 anonim ***** válasza:
Attól függ mi az.
2022. ápr. 17. 23:48
 18/18 anonim ***** válasza:
78%
Nem, és nem is lesz gyerekem pont hasonló miatt.
2022. ápr. 18. 13:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!