Hogyan főzzek magamra, ha a szüleim mindig sokat főznek?
Egyetemista vagyok és otthon lakom, de dolgozok is szóval van mód a főzésre. Diétázok, azért szeretnék többször magamnak csinálni ételt, mert úgy meg tudom egészségesen csinálni, meg jobban tudom hogy mit eszek, ki tudom tervelni stb.. Nehezebb számolni a kalóriákat, ha nem tudom mi van a a kajámban pontosan. Nemmellesleg szeretek is főzni szóval jó indok arra, hogy foglalkozzak a hobbimmal.
Az a baj hogy szüleim mindig nagy adagokban főznek. Leves szerű, meg rakott dolgokból pl napokig lehet enni. De az egyszerűbb, rántotthús, vagy pörkölt jellegű dolgokból is mindig marad másnapra. Túl sok selejt nincs, általában megesszük, keveset dobunk ki, de ha én most elkezdenék magamnak főzni az olyan pazarlásnak érződne.
Csak beszéljem meg velük hogy próbáljanak kevesebbet főzni? Bármikor kívánok valamit, nem tudom nyugodtan megcsinálni mert jön a komment hogy van kaja. Ha rendszert is csinálnék ebből még jobban panaszkodnának, szóval nem tudom.
Nem, azt beszéld meg velük, hogy bizonyos napokon te főzől. Persze az alapanyagokat is te szerezzed be ilyenkor.
Úgy adjad elő a kérésedet, hogy szeretnél megtanulni jobban főzni, gyakorolni a jövőre. Ezt azért ajánlom, hogy ne érezzék kitúrva magukat saját konyhájukból.
Az is egyfajta kompromisszumos megoldás, hogy megkéred anyukád, gondoljon rád is és a diétádra. Ergo ha rántott húst készül csinálni, hagyjon natúran pár szeletet neked, ha rakottat készít, tegyen félre a raguból, zöldségből. Ez nem plusz munka neki, csak kis odafigyelés.
Ugyanígy főzhetsz te is, mikor megbeszélitek, rájuk is gondolva, ugyanazt a kaját el lehet készíteni szinte minimális idő-ráfordítással "rendesen" és diétásan is.
Persze ettől függetlenül is jelezd, hogy szeretnél néha magadra is főzni, hisz biztosan van olyan, amit szívesen ennél, de ők nem szeretik esetleg, főzzön kevesebbet.
Magadra főzöl, pont.
Ez nálunk is állandó probléma volt, méghozzá elég komoly szinten, és még azután is, hogy megmondtam, én nem eszem búzávól készült dolgokat, mert folyamatos fájdalmaim vannak tőle.
Nos, ahhoz képest kb a vita ment, hogy miért úrinősködök.
Ja, ha az úrinősködés, hogy nem akarok másnap 4-5x rohanni, mert olyan görcsös hasmenésem van, akkor nevezzenek annak.
Máig, ha hazamegyek. Főztem ebédet, jaj, de ne egyél belőle, mert liszttel sűrítettem.
Oké, de legalább már szólsz. :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!