Hogyan lehet segíteni feldolgozni a szülő halálát?
Nem könnyű.
Nem mindegy, hogy az édesanya beteg volt-e, éslehetett a veszteségre "számítani", vagy hirtelen történt? Nem mindegy, hogy apa és a nagyszülők miben hisznek? (mennyország, feltámadás, vagy itt van/volt a vége?) Azt is fontos lenne tudni, hogy mennyire kötődtek az anyához, van-e, aki most tehermentesíti az apát, stb.
Szerintem ekkora gyerekeknél alapvetően azt teheted, hogy velük vagy, játszol velük, szeretgeted őket. Beszélni róla akkor és annyit kell, amennyit ők akarnak: ha kérdeznek, válaszolj rá, de te ne hozd szóba a témát.
Esetleg egy jó gyerekpszichológust keressetek. Ha most nincs is rá szükség, jó, ha megvan az elérhetősége.
És apuka mihamarabb mondja el! A gyerekek érzik, hogy nagy baj történt, a bizonytalanság a legrosszabb nekik!
7-es, nem ez nem így működik.
Az anya betegségben halt meg, igaz nem idős korában. A legrosszabb, ami történhet, hogy ezután, ha beteg lesz a gyerek, rákérdez, hogy belehalhat-e.
Nyilván ilyenkor meg kell nyugtatni, hogy az ő betegsége másmilyen, abba nem hal bele az ember.
Ettől függetlenül persze abból baj nem származik, ha pszichológustól tanácsot kérnek, hogyan kommunikálják ezt le.
Viszont egy anya halálát nem lehet egy hétig se titkolni, szóval nem lehet addig várni, amíg találnak egy jó pszichológust, időpontot egyeztetnek vele és megkérdezik ezt.
Én már azt se helyeseltem, hogy a szombati halált vasárnap este fél hétkor (a kérdés kiírásakor) még nem mondta meg a gyerekeknek az apjuk. Meggyőződésem, hogy ezt még szombaton el kellett volna mondania. Gyakorlatilag akkor, amikor hazaért a kórházból (vagy felhívták onnan a hírrel).
Nekem az a történet jut eszembe, amit egy pszichológus mesélt, hogy volt két kisgyerek, az egyiket elütötte az autó és azonnal meghalt.
A szülők azt mondták, hogy "angyalka lett, felszállt az égbe, most az angyalok játszanak vele, nem lehet velünk többet.".
A gyereknek mindenféle szorongásai alakultak ki, hogy "mikor ragadják el őt is hirtelen az angyalok és elveszti végleg a szüleit", stb.
Azt hogy a gyermeki fantázia mit miképpen fordít le, nem tudhatjuk.
Ezért lenne fotnos a szakember, mielőbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!