Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért viselkedik úgy az apám,...

Miért viselkedik úgy az apám, mintha ő lenne a “ház vaskezū ura”?

Figyelt kérdés

Nem vagyok egy lázadó természet, jó tanuló vagyok. Viszont mindig azt meséli, hogy a nagyapámnak elèg volt szúrósan néznie, és õk meg se mertek otthon nyikkani. Visszabeszèlni nem lehetett, mert ment a pofon.

A mai napig nem felejtem el, amikor egyszer vendégségben voltak nálunk nagyszüleink, apám rámkiabált, hogy én hogy merek beleülni az “õ” foteljába, és meg ne lássa mégegyszer, hogy odaültem (nincs is fotelja)

Ha elmentem valahova bulizni, megmondtam hol vagyok, kivel vagyok, nem szólt, mert nem “kéretőztem” el tőle, anyàtól hiàba kéretőztem el.

2022. febr. 23. 12:10
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
9%
Nagyon jól teszi, hogy ilyen szigorú.
2022. febr. 23. 12:13
 2/20 A kérdező kommentje:
56 éves, diplomás, osztàlyvezető
2022. febr. 23. 12:13
 3/20 anonim ***** válasza:
89%
Valamiért jólesik neki hatalmaskodni mások felett, és nem látja, vagy nem érdekli, hogy ezzel mennyi kárt okoz. Ahogy írod, az ő apja is ilyen volt, ezt vitte tovább. Aztán megöregednek, és akármilyen "fontos emberek" is voltak, senki se foglalkozik velük, amint nyugdíjba mennek. A felnőtt gyerekeik pedig jobb esetben, ha nem sérültek túl mélyen, a sarkukra állnak, és sz..rnak a vén despota fejére. Az idő neked dolgozik, kitartás!
2022. febr. 23. 12:26
 4/20 anonim ***** válasza:
88%
Az apjának akar bizonyítani. Szegény.
2022. febr. 23. 12:42
 5/20 anonim ***** válasza:
90%

"Ha elmentem valahova bulizni, megmondtam hol vagyok, kivel vagyok, nem szólt, mert nem “kéretőztem” el tőle, anyàtól hiàba kéretőztem el."

Ezt a mondatot nem értem.

Nem szólt rád, nem volt semmi kifogása az ellen, hogy elmentél. Az miért baj?

Ha meg az volt a szabály, hogy őtőle kell elkéredzkedni, akkor anyukád miért nem azt mondta, hogy "részemről rendben, de apádat is kérdezd meg".

Nyilván enyhített formában visszaköszön az, ahogyan őt nevelték. Örülj, hogy csak enyhített formában.

2022. febr. 23. 12:46
 6/20 Metionin ***** válasza:
94%
4. Igen, a foteles dolog is erre utal. Meg akarta mutatni az apjának, hogy ő az úr a háznál, tehát "ember lett belőle". Nekik az dicsőség, hogy a gyerekeik félnek/féltek tőlük, nem érzékelik hogy ilyen módon hatalmat gyakorolni egy náluk kisebb és gyengébb személyen minden, csak nem dicsőség. Ez inkább szánnivaló így külső szemel de belülről átélni nagyon szar.
2022. febr. 23. 12:50
 7/20 Metionin ***** válasza:
87%
5. Amikor buliba kéredzkedett, nem volt jelen a nagyapa, nem kellett ki előtt keménykedni, így nem kötözködött. Az apja jelenlétében meg egy nem létező fotelen is balhézott, mert mutatni akarta, hogy ő parancsol. Tuti, hogy ha a nagyapa is ott lett volna, apuka kiverte volna a balhét a buli miatt, hogy meglegyen a tekintélye az apja előtt.
2022. febr. 23. 12:53
 8/20 NTBS ***** válasza:
93%
Őt így nevelték, és ezen a mintán csak finomítani tudott, de ez is nagy eredmény.
2022. febr. 23. 14:17
 9/20 A kérdező kommentje:

Nem, HOZZÁM nem szólt, mert tõle nem kértem engedélyt a buliba. Ez nem is volt szabály, fõleg, hogy ismerõsökhöz mentem, nem elõször.

Teljesen random és következetlen, amit csinál néha

2022. febr. 23. 15:05
 10/20 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ahogy más is írta már, az apjának akar bizonyítani, hogy "meg tudja normálisan nevelni a gyerekeit". Mármint ahhoz képest, amilyen nevelést ő is kapott. Ez leginkább a foteles dologból látszik. Nem tudta máshogy "demonstrálni", hogy milyen jól meg tudott nevelni titeket, ezért egy nem létező dologba kötött bele.

Nagyon sajnálom, hogy ez a helyzet nálatok, és szerintem neked is nagyon rossz lehet, hogy mindig attól kell félned, hogy milyen nem létező dologba köt bele, de hidd el, hogy valószínűleg neki sem éppen jó érzés, hogy mindig csak azon legyen, hogy bizonyítson az apjának.

2022. febr. 23. 16:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!