Külföldi nyaralás? Kell a beleegyezése?
Kerdezo!
Jómagam is a te cipőben jártam. Áz apa lemondást a felügyeleti jogáról, a bíróság ezt jóvá hagyta. A bírónő külön kiemelte, hogy innentől SEMMIHEZ nem kell a beleegyezése, és semmiről nem kell tájékoztatom se.
De, kell, mert láthatási joga viszont van, és simán elviheted külföldre a gyereket, hogy soha többé nem is látja.
Ha az egyik szülő külföldre akarja vinni a gyermeket nyaralni, vannak-e ennek bizonyos feltételei?
Nyári nyaralás keretében elviheti a szülő a gyermeket, azonban tájékoztatnia kell a másik szülőt, hová, mettől-meddig viszi el a kiskorút, közölnie kell az elérhetőségét.
14!
Ez arra az esetre vonatkozik, amikor a másik szülőnek is van felügyeleti joga. Én külföldre költöztem a gyerekemmel. Előtte megkerdeztem a gyamhivatalt, sőt, a bírósági fogadonapon is voltam. Mindkét esetben világosan elmondtak, ott van az ítélet én, hogy megszuntették apuka felügyeleti jogát, onnantól azt csinálok q gyerekkel, amit akarok. Konkrétan azt is említették, hogy ha férjhez mennék, a férjem örökbe fogadható a gyereket, nem kell apuka beleegyezése hozzá.
Nálunk lathatasi jog sincs, de elmondtak, ha lenne, akkor az egyetlen feladatom az lett volna, hogy tájékoztassam, x időpont helyett y vagy z időpontban láthatja a gyereket.
Eszerint nem kell engedély csak tájékoztatási kötelezettség van
a gyermek külföldre vitele nincs a másik szülő engedélyéhez kötve, őt erről csak tájékoztatni kell.
Ha az egyik szülő külföldre akarja vinni a gyermeket nyaralni, vannak-e ennek bizonyos feltételei?
Nyári nyaralás keretében elviheti a szülő a gyermeket, azonban tájékoztatnia kell a másik szülőt, hová, mettől-meddig viszi el a kiskorút, közölnie kell az elérhetőségét.
"A szülő a gyermeket akár huzamos időre vagy letelepedés céljából is a másik szülő hozzájárulása nélkül külföldre viheti, ha a másik szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta vagy megvonta."
Nem, a kerdezonek nem kell az apa beleegyezése, és tájékoztatni se kell, kivéve ha a lathatas abba az időszakban esne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!