Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Érdemes ilyen helyzetekben...

Érdemes ilyen helyzetekben magyarázkodni, "tanítgatni"? Vagy bólogassak, és csináljam úgy, ahogy nekem jó?

Figyelt kérdés

Anyukám 51 éves létére elég régimódi. Ezzel nem is lenne gond, de folyamatosan a nemtetszését fejezi ki, ha én valamit máshogy csinálok, vagy máshogy szeretek, mint ő.

Pl. miért ebook olvasót használok, miért nem igazi könyveket (ettől függetlenül mindent, amit elolvasok és tetszik, megveszek rendes könyv formában is). Hétköznap miért nem főzök inkább az éttermezés/rendelés helyett. Miért online fizetem a csekkeket, az nagyon veszélyes, bármikor ellophatják az összes pénzemet. Miért új autót veszek magamnak ilyen-olyan extrákkal, az övé egy 15 éves kis Yaris és a mai napig tökéletes.

De közben meg bármi újdonságot nagy nehezen ráerőszakolok, teljesen ráfügg. Ilyen volt a mosogatógép, a robotporszívó, vagy az 50. születésnapjára kapott okostelefon (addig egy ezeréves nyomógombosat használt, mert ő ugyan meg nem tanulja kezelni az érintőképernyőt). És ezeknél is az volt, hogy ágállt ellenük, neki aztán nem kell, de amikor rá lett kényszerülve, hogy használja, hirtelen már nem kellett neki a "régi módszer". De már belefáradtam abba, hogy ő mindennek ellent mond, neki semmi nem tetszik, ami új, modern, vagy könnyíti az életet.

2022. jan. 29. 11:32
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Miért lenne egészségtelen? Nem a műanyagtálcás, magyaros ételbárból kell rendelni a háromszor panírozott, újramelegített rántott cuccokat. A Wolt-on ezer, meg egy lehetőség van már. Thai, indai, vega/vegán, olasz, stb. Mióta elköltöztem otthonról, nagyon ritkán szoktam főzni. Mégis egészséges vagyok, nincsenek súlyproblémáim sem és változatosan étkezem.
2022. jan. 29. 12:08
 12/18 A kérdező kommentje:

Igen, barátnőim szülei is inkább olyanok, hogy haladnak a korral.

Anyukám meg pl. a haján sem változtatott már vagy 25 éve (annyi, hogy már nem természetes a színe, hanem festeti).

2022. jan. 29. 12:09
 13/18 anonim ***** válasza:
90%
Ez nem kor kérdése, hanem inkább beszűkültség. Egy nyitott ember bármilyen életkorban képes felfogni azt, hogy mások önálló saját szokásokkal rendelkeznek és nem feltétlenül mindent ugyanúgy szeretnek csinálni, mint ő maga. Aki meg beszűkült és azt hiszi, hogy csak az ő saját gondolkodásmódja normális, mindenki más meg hülye, az ilyen is marad, nem tudsz vele mit kezdeni. Csak gyerekkorban lehet az embereket a nyitott és elfogadó gondolkodásra ránevelni. Felnőtteket, akiket eleve ilyen begyepesedettnek neveltek, szinte lehetetlen megváltoztatni, főleg ha ők maguk se akarnak megváltozni.
2022. jan. 29. 12:12
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

“ Ez a korosztály nem nõtt fel a modern technikával persze,hogy idegenkedik minden ujtól.”

Ez nem korfüggő, igaz én csak 44 vagyok, de windows-os gépet a fősulin láttam először. Ehhez képest kb mindent digitálisan csinálok több mint egy évtizede.

Apám (73) 20 éve önállóan megtanult digitális fotókat szerkeszteni.

2022. jan. 29. 14:40
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk anno az anyai nagymamám volt a modern gondolkodású, anyukám jóval maradibb volt. Nagymamámnak előbb voltak háztartási gépei, konyhaeszközei, mint nekünk, jónéhány később hozzánk került. A kor egyáltalán nem befolyásoló tényező. Aki idősen begyöpösödött, az fiatalon is az volt.

N

2022. jan. 29. 15:33
 16/18 anonim ***** válasza:
Nem mindenki szereti a modern dolgokat, igazából baj sincs ezzel, csak néha fura helyzeteket tud szülni.
2022. jan. 29. 23:43
 17/18 anonim ***** válasza:
Nem tudsz ezzel mit csinálni. Az én anyám 10 évvel idősebb ugyan, de ő is ezt csinálja. Itthon vagyok HO-ban, és rugalmas beosztásban. Na ebből ő annyit vesz le, hogy itthon vagyok, tehát 8-tól 2-ig nekem a konyhában kéne aszalódnom és rendes ételt főzni. Kb csak ez a témája, a főzés meg a házimunka. Én meg milyen vagyok már, hogy nem traktálom a férjem napi szinten három fogásos kajával, sőt, van hogy húsmentes ételt készítek. Na, anyám szerint ez főbenjáró bűn. És mikor megjegyeztem, hogy ha a férjemnek nem tetszik, evidens hogy majd csinál magának mást, hát teljesen kiakadt, hogy mi az hogy én nem készítek többfélét. Nem vitázom vele, inkább kerülöm az ilyen konfliktusforrás témákat és inkább csak hallgatom hogy ő mit csinált aznap.
2022. jan. 30. 16:22
 18/18 anonim ***** válasza:
17, a vegánság nálunk is ugyanez. Én nem vagyok vegán, de egy nagyon jó barátom az, és anyám úgy csinál, mintha magával a sátánnal paktáltam volna le. Röhögtem is magamban, mikor szóba került az a barátom, anyám meg közölte, hogy minden vegán kaja baromság, mert "normálisan" kell enni, mindezt úgy, hogy közben főzte magának a teát, ami szintén vegán :D Szerencsére a home office témában nem ilyen, azt megérti, hogy ilyenkor az emberek otthon is dolgoznak, nem a napot lopják, de valószínű ebbe az is belejátszik, hogy nagyon ráparázott a vírusra már az elejétől fogva. De amúgy tényleg, az ilyen embereket nem lehet meggyőzni semmivel, mert úgyis csak elengedik a fülük mellett. A legjobb megoldás az, ha mi is elengedjük a fülünk mellett, amiket ők mondanak.
2022. jan. 31. 17:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!