Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Úgy érzem megfojt. Mit tehetek?

Úgy érzem megfojt. Mit tehetek?

Figyelt kérdés
Két éve már, hogy anya elhunyt, azóta apa mintha megkergült volna. Felnőtt vagyok már én is, 21 éves, de folyamatosan kérdezgeti, hogy hova megyek, meg ha itthon vagyok nem maradhatok egydül itthon estére 21 évesen. Neki lett egy barátnője akihez sokszor megy, de mindig azt mondja, hogy nem alszik nála mert nem akarja, hogy egyedül legyek itthon éjjel. És én már mondtam neki, hogy miért ne lehetnél felnőtt létemre egyedül itthon? Erre azt válaszolta, hogy nehogy baj legyen. Ajtót is bezárja minden este, pedig evekig nem volt bezárva, de ő már este 8kor bezárja, ha meg utána menni akarok valahova, akkor mennem kell a kulcsert, amit mindig ugyanoda rak szóval nem dugja el előlem, de nem értem, hogy miért kell bezárni. Folyton mindenről tudni akar meg ugy bánik velem mint valami 14 éves gyerekkel és már nagyon kezd elegem lenni ebből. Arra gondolmta már, hogy beülök a kocsimba és elmegyek pár napra itthonrol egy szó nélkül a külön költözésen is gondoltam, de annyira meg nem keresek jól.
2022. jan. 28. 21:29
1 2
 1/18 A kérdező kommentje:
Helyesírási hiba akadt bent pár és elírás is, elnézést azokért, nem olvastam át, csak dühömben írtam ki.
2022. jan. 28. 21:32
 2/18 anonim ***** válasza:
97%
Szia. Abszolút érthető amit írsz,histen tudod,hogy apukád nagyon szeret Téged, de ezzel a túlféltéssel elmar maga mellől. Nem írtad,anyukád hogy hunyt el,de biztos,hogy apukád viselkedése ezzel van kapcsolatban. Úgy érzi,hogy anyukád helyett is neki kell vigyáznia rád, és mivel nem akar elveszíteni téged,és még a széltől is óvna ha tehetné,a puszta szeretetével megfolyt. Üljetek le beszélgetni,mondd el őszintén,hogy zavar Téged és ne hagyd magad érzelmileg zsarolni sem.
2022. jan. 28. 21:42
 3/18 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagyok pszichológus, de számomra a következő tűnik valószínűnek: apukád elvesztette az egyik legfontosabb embert az életében, és az ezzel kapcsolatos érzelmeit nem dolgozta ki magából teljesen. A feldolgozatlan érzelmek arról híresek, hogy nem tűnnek el, helyette más formában okoznak problémát. Valahol attól retteghet, hogy a tragédia újra megtörténhet (azaz téged is elveszíthet), a szorongó emberek pedig igyekeznek a kontrollt növelni. Mivel a szorongása irracionális, a kontroll is irracionális lesz (hogy ne maradj éjjelre egyedül felnőtt létedre). Amitől pedig retteg, ahhoz tudattalanul közelebb került (fél, hogy elveszít, és ezzel a viselkedéssel ő maga mar el téged magától).

A helyedben leülnék vele nyugodtan, de brutálisan őszintén beszélni. A legjobb az lenne, ha hajlandó lenne segítséget kérni pl. egy megfelelő pszichológustól. Ha semmiképp nem lehet rá hatni, akkor viszont kénytelen vagy minél előbb leválni, mert ez a viselkedés megnyomorítja az életedet másképp.

2022. jan. 28. 22:22
 4/18 anonim ***** válasza:
89%
Kéne mellé pár ismerős vagy barát akik kicsit a kedvét jobbá teszik, azért az is nagyon sokat tud javítani az állapoton.
2022. jan. 28. 23:19
 5/18 anonim ***** válasza:
100%
Pont ugyanez a kérdés szó szerint volt már, ott is megválaszoltuk.
2022. jan. 29. 05:13
 6/18 anonim ***** válasza:
100%
Az ajtóbezárós dolgot nem értem. Nincs saját kulcsod?
2022. jan. 29. 10:28
 7/18 A kérdező kommentje:
Nincs. Hamindketten elmegyünk, akkor van egy hely ahova eldugjuk és ott a másik megtalálja, bár neki van pótkulcs is van valahol, de az ő logikája az számomra nem érthető. De ha mindketten itthon vagyunk akkor is bezárja már este 8kor aztán kivszi a zárból és berakja a szekrénybe...Én nem értem őt ezért is mondom, hogy teljesen megkergült. Logikátlan, és számomra lekicsinylő, semmibe néző dologkat csinál.
2022. jan. 29. 12:12
 8/18 anonim ***** válasza:
100%
Másoltass kulcsot. Apádat pedig vidd pszichológushoz
2022. jan. 29. 13:33
 9/18 anonim ***** válasza:
Előző kérdésben is ha jól emlékszem ez lett javasolva.
2022. jan. 29. 13:47
 10/18 A kérdező kommentje:
Hiába erőlködsz én soha nem írtam még ki kérdést ezelőtt.
2022. jan. 29. 13:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!