Hogyan lehetne megoldani az ültetést az esküvőnkön, hogy ne legyen sértődés?
Sziasztok!
1 éven belül szeretnénk megtartani az esküvőnket. A vőlegényem szülei együtt vannak, nagyon jó a kapcsolatom velük, szeretem őket.
Nekem a szüleim lassan 10 éve elváltak. Édesanyámnak azóta volt több párkapcsolata hosszabbak is de jelenleg egyedül van,mindig is közel álltunk egymáshoz viszont néhány éve eléggé megromlott a kapcsolatunk. Nem csak nekem a többi testvéremnek is vele.
Édesapámnak körülbelül 7 éve van párja, 2 éve együtt is élnek igazából azóta tudunk róla addig titkolta. Elfogadtam, de különösebben nem tartom vele a kapcsolatot, mondhatni felszínes. Többször hallottam már, hogy apánkat próbálja ellenünk hergelni.
Apa és Anya összességében azt mondható, hogy jó viszonyt ápolnak egymással, viszont Édesanyám és Édesapám párja ki nem állhatja egymást.
A kérdésem igazából a főasztal ültetésére vonatkozna.
Én azt szeretném, ha Anya és Apa ülne ott, apa párja viszont nem. Különösebb bajom nincs vele de nem érzem olyan közeli családtagnak, hogy ott üljön, nem mellesleg akkor anya egész végig csak fortyogna. Nagyon nehéz helyzetben érzem magam, mert azt sem szeretném, hogy ő (apa párja) vagy Apa megharagudjon.
Szerintetek ezt, hogy lehetne úgy kivitelezni, hogy senki ne sérüljön?
(Évekig a szüleimet néztem magam helyett, az egész válás során és még utána évekig én voltam a lelkiszemetese mindkettőjüknek, mikor egymást szidták. Soha támogatást nem kaptam tőlük, amit elértem azt saját erőből, ezen a napon viszont szeretném ha "végre önző" lehetnék.)
Nagyon egyszerű.
Oda kell állni az új pulyka elé és kerek pwrec elmondani, hogy attól mert elváltak, ők a szüleid, akiknek melletted az asztalnál a helyük.
Ő viszont, bár elfogadod, nem olyan családtag akinek a főasztalnál a helye.
Tetszik nem tetszik ez van.
Ép eszű normális ember ezt megérti és el is fogadja. Ha nem. Hát istenem,ez van. Maximum kevesebb emberre kell rendelni.
Hát ez így nehéz.
Az én szüleim jóban vannak. Egymás mellett ültek mind a négyen az esküvőmön.
A mostohabátyáméknál viszont nem ez a helyzet, náluk bármilyen hülyén is hangozzon, kapóra jött, hogy meghalt a menyasszony anyukája. A főasztalnál ült az ifjú pár az örömapával és a másik oldali örömanyával, míg édesapja és annak új családja, köztük én is egy jó távoli asztalnál.
Én a következő módon oldanám meg, ha mindenkit a főasztalhoz akarsz ültetni ha anyukád és a vőlegény szülei jól kijönnek:
Balról jobbra haladva:
anyukád vőlegény szülei ti apukád és a barátnője
Esetleg vőlegény szülei anyukád ti majd apukádék
Én magam részéről lehet, hogy inkább nem a szülőket ültetném a fő asztalhoz ebben az esetben hanem a két tanút és a párjukat magunk mellé, a szülőket pedig a 2 legközelebbi asztalhoz.
Anyádnak most akkor van csávója vagy nincs csávója?
Írnék nekik, nagyjából ezt amit itt leírtál. Hogy az örömszülőknek és a házaspárnak van helye a főasztalnál, szeretnéd is, hogy ez így legyen. Ebbe értelem szerűen nem fér bele az új partner, nincs annyi hely, és nem a plusz székodahúzáson múlik. Semmilyen ellenérzés, vagy negatív érzés nincs benned az új párok iránt, de ez az esemény a te szemszögedből zajlik le elsődlegesen, neked pedig ők a szüleid. Ezt szeretnéd velük megbeszélni, hogy hogyan lehet megoldani a kérdést, partnerek-e abban, hogy a főasztalnál ülnek ők ketten, a partnereiket kedvesebb rokonokhoz ültetitek? A tánc alkalmával vegyül a násznép.
Ha ezt leírod, átgondolják és amikor legközelebb beszéltek elmondják az álláspontjukat. Ha igen az tök jó, ha kategorikus nem akkor majd gondolkozhatsz. Szerintem mondjuk nekik is így természetes, én új párként nem akadnék fel semmiféleképpen, hiszen a párom batyujába beletartozik a nagylánya is, és adott esetben az esküvői főasztal. A lány esküvője meg -finoman szólva- nem körülöttem forog, az én létezésem egyébként is a szülei válásának eredménye, ami meg -bár felnőtt- gyerekként neki a legnehezebb. Akkor is, ha jóban vagyok vele.
Én ha újracsinálnám az egész lagzidolgot, akkor megmondom őszintén, hogy nem ültetnék a főasztalhoz senkit. Csak én és a férjem. Hidd el nekem, hogy ez a legjobb megoldás.
Az egész lagzi alatt csak a kajakor ültünk ott, akkoris ettünk. Semmi jelentősége, hogy ki ül mellettetek. Annyi stressztől megkíméled magad, hogy el sem hiszed. Bárcsak én is hallgattam volna másra. 😅
Nálunk régimódi lagzi volt, azaz voltak násznagyok is meg külön tanuk is. A férjem felől csak az édesanyja volt ( az apukája meghalt már) , a násznagya és az ő felesége.
Nekem volt bonyolult a helyzet. Elvált szülők, mindketten új házastárssal, de ők nem ülnek egymás mellé. Így kénytelen voltam Apukámat és a feleségét a férjem felöli oldalra ültetni.. Mellettem pedig a násznagyom és "asszonyom" valamint Anyukám és a férje ültek. Gáz volt..és nagyon sokat gondolkodtunk, hogy hogy nem bántunk meg senkit.
Én azon is gondolkodtam, hogy a tanukat ültetjük esetleg csak mellénk, de ott is az egyiknek volt párja a másiknak meg nem. ( A legjobb barátaink voltak.)
Esetleg ez nem opció?
Akik szerint az egyik szülö új párja nem családtag - amibel elvileg igazuk van - végiggondolta, hogy így a kérdésben szereplö apa meg a párja külön lennének az egész lakodalom alatt? Az új barátnö egyedül üldögélne valahol, az apa meg szintén távol a párjától?
A legtöbb esetben már szon is háborognak - jogosan-, ha valakit a párja nélkül hívnak meg egy esküvöre, ez pedig még hülyébb megoldás lenne!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!